آموزش کشاورزی

کود مرغی برای گندم + مقدار و بهترین زمان مصرف

کود مرغی برای گندم

کود مرغی برای گندم مزایای بسیاری دارد و یک جایگزین ارزان قیمت برای کودهای شیمیایی است. کود مرغی نسبت به سایر کودهای حیوانی از نظر سه جزء اصلی نیتروژن، فسفر و پتاسیم محتوای بیشتری دارد. کود مرغی کمپوست شده احتمالاً کربن را در خاک افزایش می دهد، ممکن است به کاهش فرسایش خاک کمک کند و می تواند شسته شدن نیترات از خاک را کاهش دهد. نیترات ها برای رشد گیاهان ضروری هستند.

گندم نقش مهمی در امنیت غذایی جهانی ایفا می کند و میلیون ها نفر را در سراسر جهان تغذیه می کند. برای اطمینان از رشد سالم و عملکرد مطلوب، کود یک جز ضروری برای کشاورزان گندم کار است. کود مواد مغذی ضروری برای رشد و بهره وری گیاهان گندم را فراهم می کند. با مدیریت دقیق و کاربرد به موقع کود، می‌توانید رشد مطلوب، ریشه‌ های قوی‌ تر و در نهایت بازدهی بالاتر و افزایش تناژ را تضمین کنید.

 

مقدار مصرف کود مرغی در هکتار برای گندم

مقدار مصرف کود مرغی به این شکل است که اگر از کود مایع استفاده کنید 20 الی 30 لیتر در هر هکتار برای کشت گندم مورد نیاز است. کود مرغی پلت برای هر هکتار در کشت های آبی 500 تا 800 کیلوگرم و برای کشت دیم 400 تا 600 کیلوگرم در هکتار مورد استفاده قرار می گیرد.

 

نیاز های گندم برای رشد مطلوب

گندم مانند سایر گیاهان برای رشد خوب به مواد مغذی نیاز دارد که در صورت عدم برآورده سازی بازدهی خوبی نخواهد داشت. این نیازها به شرح زیر است:

آفتاب

گندم عاشق نور خورشید است، بنابراین بهتر است آن را در مکانی آفتابی بکارید که بتواند نور زیادی دریافت کند.

خاک خوب

گندم در خاکی که زهکشی خوبی دارد و مواد مغذی مناسبی دارد بهتر رشد می کند. خاکی را دوست دارد که خیلی مرطوب یا خیلی خشک نباشد.

آب کافی

گیاهان گندم برای رشد به مقدار کافی آب نیاز دارند. آنها دوست دارند دائماً مرطوب بمانند، به خصوص وقتی جوان هستند.

دمای مناسب

گیاه گندم دماهای سردتر را ترجیح می دهد، نه خیلی گرم و نه خیلی سرد. همچنین برای شروع تولید دانه به کمی هوای سرد نیاز دارد.

کود دهی

گیاه گندم برای رشد خوب و قوی به مواد مغذی موجود در خاک نیاز دارد. افزودن کود کشاورزی یا کمپوست به خاک می تواند به تامین مواد مغذی مورد نیاز آنها کمک کند.

فضای کافی

گیاهان گندم برای رشد به فضای مناسب نیاز دارند. بنابراین بذرها را با فاصله کافی بین آنها بکارید تا فضایی برای رشد بدون ازدحام داشته باشند.

 

کود مرغی برای گندم

 

اهمیت کود مرغی برای گندم

سنگ بنای تولید محصول سودآور، برنامه صحیح کوددهی است. یکی از مفیدترین ابزارهایی که کشاورزان می توانند در برنامه ریزی حاصلخیزی خاک استفاده کنند، آزمایش خاک است. برنامه کوددهی بدون داده های آزمایش خاک تا حد زیادی بر اساس حدس و گمان است. کود مرغی با داشتن مواد مغذی مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم برای رشد مطلوب گندم بسیار مفید است.

 

نیتروژن در تولید گندم

نیتروژن یک ماده مغذی حیاتی برای گیاهان گندم است و برای رشد و نمو آنها حیاتی است. علاوه بر این، در نظر گرفتن مرحله رشد گندم هنگام استفاده از کود نیتروژن بسیار مهم است. در مراحل مختلف (به عنوان مثال، در طول پنجه ‌زنی و دانه ‌بندی) امکان جذب بهتر مواد مغذی توسط گیاهان فراهم است و تلفات را از طریق شستشو یا تبخیر کاهش می ‌دهد.

گندم به 2 تا 2.5 پوند نیتروژن در هر بوشل ( حدود 25 کیلوگرم) نیاز دارد. کمبود نیتروژن ممکن است باعث کاهش پنجه زنی، کاهش اندازه سر، پر شدن ضعیف دانه و محتوای پروتئین کم شود.

نیتروژن کافی باید در تمام مراحل رشد در دسترس گیاه گندم باشد. به طور کلی تامین نیتروژن بازدهی را بهبود می بخشد، ریسک سرمایه گذاری را به حداقل می رساند و از محیط زیست محافظت می کند. با استفاده از انواع کود مرغی می توانید بازدهی آخر فصل خوبی را تضمین کنید.

 

فسفر در تولید گندم

فسفر نقش مهمی در رشد و نمو گیاهان گندم دارد. فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلفی از جمله انتقال انرژی، رشد ریشه و جذب مواد مغذی به فسفر نیاز دارند. بنابراین مدیریت صحیح کود فسفر برای به حداکثر رساندن تولید گندم ضروری است. هنگام استفاده از کود فسفر در محصولات گندم، مهم است که هم زمان و هم محل قرارگیری را در نظر بگیرید. در حالت ایده آل، فسفر باید قبل از کاشت یا در طول استقرار زودهنگام محصول استفاده شود تا از جذب بهینه توسط گیاهان در حال رشد اطمینان حاصل شود .سپس، کشاورزان می توانند سلامت و بهره وری گیاه را افزایش دهند و در عین حال خطرات زیست محیطی مرتبط با رواناب مواد مغذی را به حداقل برسانند.

تامین فسفر از طریق کود مرغی با افزایش پنجه زنی و تعداد دانه، کاهش زمستان کشی، حداکثر راندمان مصرف آب، تسریع بلوغ و رطوبت کمتر دانه در هنگام برداشت همراه است. همچنین به گیاهان جوان کمک می کند تا بر اثرات نامطلوب اسیدیته خاک غلبه کنند.

 

پتاسیم در تولید گندم

پتاسیم یک ماده مغذی ضروری برای محصولات گندم است و نقش مهمی در رشد و نمو آنها دارد. پتاسیم به تنظیم حرکت آب در داخل گیاه کمک می کند، تحمل به خشکی را افزایش می دهد، مقاومت در برابر بیماری ها را بهبود می بخشد و باعث رشد قوی ریشه می شود. بنابراین تامین پتاسیم برای به حداکثر رساندن عملکرد و سلامت کلی محصول حیاتی است.

نیاز برای پتاسیم تقریباً برابر با نیتروژن است. استفاده از کود مرغی کمپوست شده به خوبی نیتروژن و فسفر مورد نیاز گیاهان گندم را فراهم خواهد کرد. بطور کلی تولید سودآور و کارآمد گندم شامل تامین مقادیر کافی از مواد مغذی در زمان مناسب است که محصول به آنها نیاز دارد. اگر مواد مغذی در زمان مناسب تامین نشوند نرخ مصرف کود ارزش کمی دارد.

 

کود مرغی برای گندم

 

مزایای استفاده از کود مرغی برای گندم

کود مرغی به عنوان یک کود آلی حاوی مواد مغذی مفیدی همچون نیتروژن، فسفر و پتاسیم برای گیاهان است. مقادیر زیاد نیتروژن در این کود دامی می‌ تواند به رشد بهتر گیاهان کمک کند. استفاده از کود مرغی برای گندم فواید متعددی دارد که در ادامه شرح داده می شود.

1-منبع مواد مغذی

کود مرغی همانطور که گفته شد حاوی عناصر مغذی مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم است که رشد و بازدهی گیاهان را به ‌طور قابل توجهی افزایش می دهد.

2-اصلاح خاک

کود مرغی به بهبود ساختار خام کمک می کند در نتیجه باعث بهبود جذب مواد مغذی و حفظ رطوبت در خاک می ‌شود.

3-تقویت گیاه

استفاده از کود مرغی در مزرعه به تقویت ساقه و ریشه گیاهان گندم کمک خواهد کرد. این کود در نهایت باعث افزایش برداشت محصول خواهد شد.

4-جلوگیری از بیماری

کود مرغی علاوه بر تامین مواد مغذی خاصیت‌ ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد. بنابراین مانع آلودگی گیاهان گندم به بیماری های مختلف شده و کیفیت محصول را بهبود می بخشد.

 

بهترین زمان مصرف کود مرغی برای گندم

از نظر زمان مصرف، بهترین زمان مصرف کود مرغی برای گندم در فصل بهار است. چون در فصل بهار خاک گرم است و رطوبت کافی دارد کود مرغی سریع تر تجزیه شده و مواد مغذی آن با سرعت بیشتری در اختیار گیاهان گندم قرار می گیرد. بنابراین رشد گیاه تسریع می شود.

کود مرغی را می توان در پاییز نیز برای کشت زمستانه گندم مورد استفاده قرار داد زیرا خاک هنوز گرم است و گیاهان گندم تا زمانی که برف ببارد می توانند از مواد مغذی استفاده کنند.

 

کود مرغی برای گندم

 

بهترین کود آلی برای گندم چیست؟

کود مرغی یکی از بهترین انتخاب ها برای محصولاتی مانند گندم است. کود مرغی سرشار از نیتروژن، فسفر و پتاسیم است که برای رشد سالم گیاه ضروری است. کود مرغ همچنین حاوی ریزمغذی‌های ارزشمندی است که به افزایش کیفیت محصول کمک می ‌کند.

کود مرغی با افزایش ظرفیت نگهداری آب و افزایش فعالیت میکروبی به بهبود ساختار خاک کمک می کند. این کود آلی مواد مغذی را به آرامی در طول زمان آزاد می ‌کند و از تغذیه ثابت گیاهان گندم در حال رشد اطمینان حاصل می‌ کند. گزینه دیگر کمپوست سازی از بقایای گیاهی، کود حیوانی و سایر مواد آلی است.

کمپوست با بهبود محتوای مواد مغذی و فعالیت میکروبی خاک، حاصلخیزی خاک را افزایش می دهد. محصولات کود سبز یکی دیگر از گزینه های عالی برای کشاورزی ارگانیک گندم است. این محصولات پوششی مخصوصاً برای افزودن مواد مغذی به خاک قبل از کاشت گندم مناسب هستند.

نحوه مصرف کود مرغی برای گندم

شما بسته به نوع کود مرغی به روش های مختلفی می توانید از آن برای گیاهان گندم خود استفاده نمایید. مثلا می توانید از کود مرغی مایع به صورت آبیاری و محلول پاشی استفاده کنید.

در روش آبیاری باید کود مایع را با مقدار مناسبی آب مخلوط کرده و آن را به زمین کشاورزی اضافه کنید. در روش محلول پاشی نیز کود مرغی مایع رقیق شده با آب روی گیاهان مورد استفاده قرار می گیرد. کود مرغی پلت نیز به شکل خشک با خاک به میزان ذکر شده ترکیب می شود. این کود به تدریج مواد مغذی را در اختیار گندم ها قرار خواهد داد.

 

آیا کود مرغی برای گندم می تواند مضر باشد؟

کود مرغی حاوی مقادیر زیادی نیتروژن است که گیاهان برای رشد به آن نیاز دارند. با این حال، سطح نیتروژن در کود مرغی به حدی است که کود باید قبل از استفاده، فرآیندی را طی کند. اگر کود مرغی تازه مستقیماً به گیاهان داده شود، محتوای نیتروژن آنقدر زیاد است که می تواند گیاهان را بسوزاند و حتی آنها را از بین ببرد.

بنابراین قبل از استفاده، کود مرغی باید یک فرآیند کمپوست سازی یا پیری را طی کند. این فرآیند سطح نیتروژن را به حدی می رساند که گیاهان می توانند بدون آسیب از آن استفاده کنند. در فرآیند کمپوست سازی، بستر طیور به مدت 6 تا 12 ماه در سطل کمپوست قرار می گیرد.

در این مدت باید به صورت دوره ای آبیاری و چرخانده شود. پس از اتمام فرآیند، کمپوست در باغ پخش می شود و به عنوان یک کود طبیعی برای کمک به رشد گیاهان مورد استفاده قرار می گیرد.

خطرات آلودگی محصولات با استفاده از کود مرغی کم است، به خصوص اگر کود کمپوست شده باشد. برای کاهش بیشتر این خطر، کود مرغی باید حداقل دو ماه قبل از استفاده در جایی نگهداری شود تا مرحله کهنگی را طی کند.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *