آموزش کشاورزی

آموزش کاشت سیر در 7 گام | جامع و کامل

کاشت سیر

کاشت سیر فرایندی ساده و آسانی است و تنها نکته مهم در کشت این است که بتوانید نکات ریز را رعایت کنید تا بازدهی کشت سیر شما افزایش یابد و کیفیت سیر تولیدی شما نیز به حدی برسد که بتوانید اقدام به صادرات یا فروش در بازارهای خوب بکنید.

در این مقاله شما خواهید آموخت که سیر چگونه در محیط‌های مختلفی همچون زمین کشاورزی، باغچه‌ها و گلدان‌ها کشت می‌شود و نحوه کشت سیر در هر فصل شامل بهار، تابستان، پاییز و زمستان چگونه خواهد بود.

 

کاشت سیر

 

آشنایی با گیاه سیر

گیاه سیر از خانواده سبزی‌های پیازی می‌باشد که از قدیم‌الایام در تمدن‌های بزرگی همچون ژاپن، چین و مصر بزرگ آن دوران رواج داشته است. سیر بر خلاف پیاز از چندین سیرچه تشکیل شده است و ساختار واحد آن از چند جز کوچکتر به نام سیرچه یا حبه سیر تشکیل شده است.

در ایران نیز سیر به جهت دارا بودن خواص دارویی فوق‌العاده و عطر خوب بسیار رواج دارد و کشت و مصرف آن همواره مورد توجه ایرانیان بوده است. همدان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سیر در ایران است و طبق آمار جهاد کشاورزی نیمی از سیر ایران توسط همدان تولید می‌شود.

در واقع سیر ساختاری متشکل از چندین سیرچه کوچکتر است که روی مجموعه این سیرچه‌ها را یک پوسته پیازی می‌پوشاند و آن را متحد می‌کند. یک سیر از بخش‌های زیر تشکیل می‌شود:

  1. ریشه: افشان و کوتاه است.
  2. ساقه هوایی: همانند گیاه پیاز است اما کوتاه‌تر و باریک‌تر است.
  3. ساقه زیر زمینی: در سال اول کاشت تشکیل می‌شود و از چنیدین سیرچه تشکیل می‌شود که خوراکی است و همان سیر خوراکی است.
  4. برگ‌های هوایی: باریک و بلند
  5. گل
  6. بذر: مانند پیاز هستند منتها ریزتر و سیاه و با قوه رویشی خوب
  7. پیاز هوایی: گاهی در آب و هوای سردسیر به جای گل پیازچه‌های هوایی تشکیل می‌شود.

انواع گیاه سیر

به طور کلی می‌توانیم بگوییم که سیر ۴ نوع کلی دارد که به شرح زیر است:

  • سیر سفید یا معمولی
  • سیر صورتی
  • سیر قرمز
  • سیر اسپانیایی

۱. سیر سفید یا معمولی

غالب سیر کشت شده در ایران از این سیر می‌باشد و همان سیر سفیدی است که در بازار مشاهده می‌کنید و امسال هم بسیار گران شده است. وقتی به بازار میوه و سبزی هفتگی رفتم متوجه شدم هر کیلو سیر بیش از ۱۴۰ هزار تومان قیمت دارد که حقیقتا باعث شگفتی من شد.

 

کاشت سیر سفید

 

۲. سیر صورتی

این نوع سیر همان‌طور که از نامش پیداست پوست صورتی رنگ دارند و مقاومت بیشتری نسبت به سرما و رطوبت از خود نشان می‌دهد.

 

کاشت سیر صورتی

 

۳. سیر قرمز

در این نوع سیر رنگ پوست کاملا قرمز است و سیرچه‌ها درشت تر از سیر سفید هستند.

 

کاشت سیر قرمز

 

۴. سیر اسپانیایی

این نوع سیر مخصوص مناطق گرمسیر همچون مصر است و در ساقه‌های هوایی آن سیرچه‌های هوایی تشکیل می‌شود.

 

کاشت سیر اسپانیایی

 

ارقام سفید زودرس‌تر از ارقام صورتی رنگ می‌باشند و ارقام صورتی انبارداری و ماندگاری بهتری از ارقام سفید دارند ولی عملکرد کمتری نیز دارند.

 

شرایط کاشت سیر

یکی از مسائل مهم در گیاه سیر تولید بذر است که گیاه در شرای آب و هوایی سرد یا معتدل رو به سرد به سمت بذرزایی نمی‌رود ولی به جای گل غده‌ یا پیازهای کوچکی روی شاخه به وجود می‌آیند که در تکثیر گیاه سیر به کار می‌روند. در واقع مناسب‌ترین دمای کاشت سیر ۱۳ تا ۲۴ درجه می‌باشد و حداقل دمای قابل تحمل ۷ درجه و حداکثر دمای قابل تحمل ۳۰ درجه می‌باشد.

بهترین خاک برای کاشت سیر همانند دیگر گیاهان، خاک‌های غنی و سبک دارای زهکشی مناسب می‌باشد. به طور مثال می‌توانیم زمین‌های شنی اطراف رودخانه را مثال بزنیم که بهترین مکان برای کشت سیر هستند. زهکشی در کاشت سیر خیلی مهم می‌باشد، چراکه رطوبت بالا می‌تواند باعث خراب شدن و آسیب دیدن سیر شود.

بهترین زمان کاشت سیر

بهترین زمان کاشت سیر در منطقه‌ای با شرایط آب و هوایی معمولی ۱۵ مهر تا ۱۵ آبان می‌باشد. کاشت سیر هم تا حدودی شبیه به کاشت زعفران است، اگر سرما و باران زود به منطقه شما می‌رسد باید در مهر کشت خود را انجام دهید و اگر در مناطق گرمسیر هستید و سرما دیر به منطقه شما می‌رسد می‌توانید کشت را تا آذرماه به تعویق بیندازید.

کاشت سیر در بهار

کاشت بهاره سیر چندان رایج نیست و بیشتر کشت همان در اوایل پاییز انجام می‌شود اما اگر خاک سنگینی دارید که زهکشی را دشوار می‌کند می‌توانید در بهار نیز اقدام به کاشت سیر بکنید. این کشت در مناطق خاصی در عرض‌های جغرافیایی بالاتر نظیر روسیه رواج دارد و گونه خاصی از سیر را کشت می‌کنند. (اگر مجبور بودین تو بهار کشت کنید اگر نه همون تو مهر بهترین موقع است.

کاشت سیر در تابستان

کاشت سیر در تابستان چندان مناسب نیست و منجر به رشد زودتر از موقع گیاه و سرمازدگی آن در زمستان می‌شود. کاشت سیر در تابستان در بیشتر مناطق ایران توصیه نمی‌شود ولی اگر مصر هستید که سیر را در تابستان کشت کنید و یا اینکه به دلیل سرمای زودرس مجبور به این کار هستید می‌توانید در شهریور ماه کشت را انجام دهید.

کاشت سیر در پاییز

کاشت سیر در پاییز بهترین و مناسب‌ترین زمان برای کاشت سیر در غالب نقاط ایران است. زمین را در پاییز آماده کنید و در اوایل پاییز و قبل از باران و سرمای پاییزه کشت را شروع کنید. همدان که قطب تولید سیر ایران است کشت سیر را در ۱۵ مهر تا ۱۵ آبان انجام می‌دهد و بقیه‌ جاهای گرمسیرتر کمی دیرتر اقدام به کشت می‌کنند.

کاشت سیر در زمستان

کاشت سیر در زمستان بیشتر برای مناطق گرمسیر توجیه دارد و می‌توان در مناطق که سرمای دیررس دارند کشت را در اوایل زمستان و در اواخر پاییز انجام داد. البته به نظر می‌رسد این روش نیز چندان مناسب نباشد. در واقع بیشترین بازدهی برای کشت پاییزه و مناطق دارای زمان سرمای مناسب است.

 

کاشت سیر

 

آموزش کاشت سیر

برای کاشت سیر باید چند گام ساده را انجام دهیم که به شرح زیر می‌باشد:

  1. آماده سازی بستر
  2. انواع روش‌های کاشت سیر
  3. عمق کاشت سیر
  4. کوددهی سیر
  5. مدیریت علف‌های هرز
  6. آبیاری در کاشت سیر
  7. برداشت سیر
  8. عمل آوری و خشک کردن سیر

 

گام اول: آماده سازی بستر

برای کاشت سیر در اوایل پاییز بهتر است زمین را یک بار در تابستان شخم زده و با کود مرغی برای سیر غنی کنید. در واقع برای کشت سیر سطح زمین نباید خیلی پودری شود که سطح زمین پس از اولین باران سله ببند و جوانه سیر نتواند از خاک خارج شود. شما باید طوری شخم بزنید و دیسک بزنید که کلوخه‌ها به اندازه یک گردو باشند.

کاشت سیر در باغچه

برای کاشت سیر در باغچه می‌توانید یک گونه کود مرغی پوسیده را در تابستان به باغچه اضافه کنید و خاک را با بیل زیر و رو کنید. بهتر است تا عمق یک وجب شخم بزنید و باغچه را به حال خودش بگذارید و در اوایل پاییز با روشی که در ادامه می‌گویم کشت سیر را انجام دهید.

کاشت سیر در گلدان

برای کاست سیر در گلدان می‌توانید از خاک‌های بسته‌بندی شده آماده یا خاک باغچه به همراه مقداری پرلیت یا کود مرغی استفاده کنید. برای کاشت هم بسته به سایز گلدان می‌توانید حبه‌های سیر را با فاصله ۵ سانتی‌متری در قسمت‌های مختلف گلدان و در عمق ۱۰ سانتی‌متری کشت کنید و روی آن را با خاک بپوشانید.

 

گام دوم: انواع روش‌های کاشت سیر

برای کاشت سیر در زمین دو روش اصلی داریم:

  1. روش سنتی
  2. روش مکانیزه

در روش سنتی که هم اکنون نیز در بیشتر مناطق استفاده می‌شود یک تراکتور با دستگاه شیار زن، شیارهایی به عمق ۱۰ سانتی‌متر ایجاد می‌کند و سپس کشاورز حبه‌های سیر را رو به بالا و با فاصله‌ی ۷ سانتی‌متر نسبته به یکدیگر به صورت پشت سرهم قرار می‌دهد. یعنی سیرها پشت سرهم در شیار قرار می‌گیرند و از هم ۵ سانتی‌متر فاصله دارند و از سطح حدود ۷ تا ۱۰ سانتی‌متر فاصله دارند.

وقتی تراکتور یک شیار ایجاد کرد باید سیرها را در شیار بگذاریم و تراکتور پس از گذاشته شدن سیرها در شیار، شیار بعدی را ایجاد می‌کند با فاصله ۱۵ سانتی‌متر به نحوی که خاک شیار جدید روی شیار قبلی بریزد و آن را بپوشاند.

 

کاشت سیر به روش سنتی

 

در روش مکانیزه که چندان مورد استفاده قرار نمی‌گیرد یک دستگاه کاشت مکانیزه سیر، تمام این کارها را خودش انجام می‌دهد و چندین شیار را همزمان ایجاد می‌کند و خودش کاشت را هم انجام می‌دهد. البته این دستگاه‌ها چندان رایج نیست و کشاورزان می‌گویند منجر به خالی ماندن فصای زمین می‌شود.

البته روش مکانیزه کاشت سیر نیز فوایدی دارد که به شرح زیر است:

  • کاهش هزینه کشت سیر
  • کنترل علف‌های هرز به صورت مکانیزه
  • امکان برداشت مکانیزه
  • کشت در کمترین زمان و در نصف روز

 

 

گام سوم: عمق کاشت سیر

عمق کاشت سیر یکی از مسائل مهم در فرایند کاشت سیر است. اگر عمق کاشت زیاد یا کم باشد می‌تواند منجر به کاهش بازدهی شدید کاشت سیر شود که این اصلا خوب نیست. بسته به نوع خاک باید عمق کاشت را تنظیم کنید. بهترین عمق کاشت ۵ تا ۸ سانتی‌متر می‌باشد.

 

عمق مناسب کاشت سیر

 

گام چهارم: کوددهی سیر

کوددهی سیر یکی از مهم‌ترین مراحل کاشت سیر است، شما می‌توانید با کوددهی مناسب منجر به درشت شدن سیر شوید و بازدهی آن را نیز افزایش دهید. اولین و مهم‌ترین کودی که برای سیر استفاده می‌کنید کود مایع مرغی است و سپس می‌توانید با کودهای خوبی همچون پتاسیم نیترات و هیومیک اسید بازدهی خود را افزایش دهید.

ما در مقاله‌ای مجزا به طور کامل به آموزش کوددهی سیر پرداخته‌ایم که می‌توانید به آن مراجعه کنید.

گام پنجم: مدیریت علف‌های هرز

مدیریت علف‌های هرز یکی از مهم‌ترین مراحل کاشت سیر است. علف‌های هرز بر سر نور، مواد غذایی و هر آن جیزی که برای رشد سیر مهم است با آن رقابت می‌کنند و اگر نوع علف هرز قوی باشد حتی می‌تواند رشد سیر را به چالش بکشد.

شما کشاورزان خود در این مورد مهارت‌های کافی را دارید اما ماهم چند نکته را خدمتتان عرض می‌کنیم که امیدواریم مفید واقع شود:

  • به هیچ وجه از کودهای مرغی تازه استفاده نکنید
  • ماشین آلات کشاورزی را ضد عفونی کنید تا از ورود قارچ و بیماری به زمین جلوگیری شود
  • از بذر سیر قوی و سالم استفاده کنید
  • کاشت سیر را به موقع و به طور اصولی انجام دهید
  • استفاده از سموم مناسب
  • آبیاری قطره‌ای یا بارانی

گام ششم: آبیاری در کاشت سیر

آبیاری سیر اهمیت بسیاری در افزایش بازدهی و جلوگیری از گسترش بیماری‌های و علف‌های هرز دارد. استفاده از آبیاری غرق آبی و کرتی یکی از دلایلی اصلی گسترش بیماری‌ها و آفات در زمین‌های سیر است.

زمان آبیاری سیر از اواخر فروردین تا اواخر خرداد می‌باشد و میزان آب مصرفی هر ۶ روز یا ۵ روز به میزان ۵ ساعت است.

 

در واقع یک مطالعه وجود دارد که نشان می‌دهد حداکثر رشد و عملکرد سیر تا ۲۱۳ روز پس از کاشت سیر صورت می‌گیرد و بهتر است اقدام به قطع آبیاری در همین زمان صورت بگیرد.

 

گام هفتم: برداشت سیر

برداشت سیر باید در شرایطی انجام شود که سیر بهترین وضعیت و شرایط را برای نگه‌داری، انبارداری و فروش دارد. برخی از کشاورزان سیر را تازه و مرطوب برداشت می‌کنند تا بتواند آن را در سر فصل و با قیمت مناسب بفروشند و برخی دیگر آن را نگه‌داری می‌کنند تا به طور کامل خشک شود و برای نگه‌داری در انبار مناسب شود.

هنگامی که نوک برگ سبز سیرها زرد شود و کمی از پایان آبیاری گذشته باشد زمان برداشت سیرها آغاز می‌شود. دقت کنید که نباید برداشت سیرها را نیز به نعویق بیندازید. تعویض در برداشت سیرها می‌تواند منجر به ضایعات فیزیکی و آفات و بیماری‌ها در سیر شود. همچنین اگر سیر بیش از حد در زمین بماند لایه پوششی آن‌ها از بین می‌رود و سیر در مراحل اولیه نگه‌داری در انبار شروع به نرم شدن می‌کند و دیگر مناسب صادرات یا نگه‌داری برای بازار شهرهای بزرگ نیست.

گام هشتم: عمل آوری و خشک کردن سیر

سیر که از زمین بیرون می‌آید باید بتوانیم آن را به نحوی خشک کنیم که مواد خارجی به داخل آن وارد نشوند و سیر زیبا و بازارپسندی ایجاد شود. سیر باید روی زمین چیده شود و روی آن با برگ‌های باقی مانده پوشانده شود تا نور خورشید به آن آسیب نرساند اما خشک شود.

به نظرم این مقاله بیش از حد حوصله شما طولانی شده است و بهتر است ادامه مسائل پیرامون نگه‌داری و خشک کردن و حمل و نقل سیر را در مقاله‌ای دیگر شرح خواهم داد. خداوند به شما کشاورزان طول عمر طولانی و زراعت پر برکت بدهد. ان شالله.

 

 

منابع

منبع ۱

منبع ۲

 

5/5 - (1 امتیاز)
author-avatar

درباره حامد امیرخانی

حامد امیرخانی دانش‌آموخته رشته علوم آزمایشگاهی می‌باشد. وی تجربیات بسیاری در زمینه کشاورزی، صنایع شیمیایی، بیوتکنولوژی و علوم مربوط به کسب و کار دارد. حامد امیرخانی مسئول تحقیق و توسعه و بازاریابی شرکت سرو شیمی می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *