کود دهی خیار گلخانه یکی از مراحل اصلی کاشت خیار گلخانه ای و مدیریت آن است. این مهم است که بازدهی شما چند تن در هر هزار متر باشد و این مهم است که بتوانید با بهترین و ارزانترین برنامه کودی ممکن برای خیار گلخانه ای به بیشترین بازدهی ممکن برسید.
در این مقاله همراه با هم علائم و نشانههای کمبود عناصر غذایی در خیار و نحوه کوددهی به منظور افزایش بار خیار را بررسی و تحلیل خواهیم کرد.
اگر از این برنامه استفاده کردید و برای شما مفید بود و بازدهی شما را افزایش داد لطفا یک دعای خیر برای ما و رفتگان ما داشته باشید.
برنامه کودی خیار گلخانه ای
برای اینکه بتوانیم برنامه کودی مناسبی برای گیاه خیار گلخانه ای داشته باشیم باید و باید آنالیز خاک را انجام دهیم. حتی وقتی شما برای دریافت دارو به نزد پزشک مراجعه میکنید نیز برای شما یک آزمایش خون مینویسد تا میزان کمبود مواد معدنی و ویتامین بدن شما را بسنجد و سپس برای شما مکمل و دارو بنویسد.
پس پیش از هر چیز و حداقل برای یکبار از زمین خود یک آزمون خاک بگیرید تا بفهید کدام عناصر خاک کم است و کدام زیاد و در این حالت است که شما میتوانید به بازدهیهای بسیار بالایی تا حوالی ۳۰ تن در هزار متر برسید.
۱. کود دهی خیار گلخانه ای کشت بهاره
ما در اینجا یک برنامه پیشنهادی برای کشت بهاره خیار گلخانه ای داریم که میتوانید از آن به منظور تامین نیازهای گیاه خیار خود استفاده کنید. اگر به طور کلی بخواهیم بگوییم شما باید به مقادی زیر از کودهای شیمیایی استفاده کنید:
- نیتروژن: ۱۴۰ کیلوگرم در هکتار
- فسفر: ۴۰ کیلوگرم در هکتار
- پتاسیم: ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار
- کلسیم: ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار
در برنامه زیر از کودهایی چون نیترات کلسیم، نیترات پتاسیم، نیترات آمونیوم و دیگر کودها استفاده میشود که هر کدام بهترین نوع کود برای گلخانه خیار هستند و در هنگام تهیه آنها بهتر است از گرید بدون کلر آنها خریداری کنید.
۲. کوددهی خیار گلخانه ای کشت پاییزه
گلخانه های خیار از این ویژگی خوب بهرهمند هستند که میتوانند دو بار در سال کشت را انجام دهند و اگر تصمیم به کشت دوم داشتید میتوانید از جدول زیر برای کوددهی استفاده کنید.
نشانههای کمبود عناصر غذایی در خیار
بیایید فرض کنیم که گیاه ما آن طور که باید باشد نیست و مشکلاتی دارد. خب ما از کجا باید بفهمیم مشکل از کمبود کود است یا مشکل از استفاده بیش از حد و مسمومیت کودی است. ما باید سعی کنیم نشانهها را ببینیم و بشناسیم تا بفهمیم مشکل کار از کجاست. ما در جا به علائم کمبود و یا بیشبود مواد مغذی در خیار گلخانه ای خواهیم پرداخت و امیدواریم موثر باشد.
۱. علائم کمبود نیتروژن در خیار
نیتروژن اولین و مهمترین عنصر مورد نیاز گیاه برای ساخت کلروفیل، رشد و سنتز و تمام آن چیزی است که ما به عنوان رشد رویشی میشناسیم. هرگاه نیتروژن در گیاه کافی باشد رنگ گیاه و عملکرد رویشی و رشد آن مناسب خواهد بود و هرگاه نیتروژن در خیار کم باشد شاهد ضعیف شدن گیاه خواهیم بود.
کمبود نیتروژن در خیار منجر به علائم شاخصی همچون کوتاهی و رنگپریدگی برگها و ساقههای خیار میشود. در این شرایط برگهای مسنتر به طور یکنواخت رنگپریده میشوند و به رنگ زرد متمایل میشوند.
۲. علائم کمبود پتاسیم در خیار گلخانه ای
پتاس دومین عنصر مهم برای خیار گلخانه ای است به طوریکه یکی از مهمترین قسمتهای هر برنامه کودی کود پتاس بالا برای خیار است. پتاسیم وظیفه تنظیم آب سلولی گیاه و باز و بسته کردن روزنههای آبی و افزایش حجم سلولهای گیاهی را بر عهده داد. حتما تا به این جای کار متوجه اهمیت بالای پتاسیم برای خیار شده اید.
پتاسیم عنصری است که در گیاه به خوبی حرکت میکند و در شرایط کمبود پتاس شاهد حرکت این عنصر از برگهای پیر به سمت برگهای جوانتر هستیم و همین موضوع نیز منجر به آسیب در برگهای مسنتر میشود. شاید کمبود پتاس در خیار منجر به توقف رشد در گیاه نشود اما حتما منجر به کاهش کیفیت میوه میشود.
در واقع پتاس ضامن سلامتی گیاه در شرایط سخت شوری، خشکی و بیماریها و آفات است. پتاسیم کافی و مرغوب مانند پتاسیمی که در پتاسیم نیترات وجود دارد میتواند تاثیر بسیار زیادی در رشد گیاه داشته باشد.
۳. علائم کمبود فسفر در خیار گلخانه ای
خیار گلخانه ای در تمام مدت رشد خود به فسفر نیاز دارد. شاید نیاز گیاه به فسفر چندان زیاد نباشد اما وجود آن ضروروت دارد. در واقع بیشترین نیاز خیار به فسفر در اوایل رشد رویشی و دوران استقرار خود است. فسفر نیز به مانند پتاسیم از برگهای مسنتر به سمت برگهای جوانتر حرکت میکند.
در گیاهانی که دچار کمبود فسفر هستند شاهد ریشههای کوتاه، ضعیف و ناکارآمد و برگهای کوچک، غیر شاداب و رنگ سبز مایل به خاکستری همانطور که در تصاویر زیر مشاهده میکنید هستیم.
۴. علائم کمبود منیزیم در خیار گلخانه ای
منیزیم یکی از عناصر کم مصرف گیاهان است اما به نظر میرسد کمبود آن در خیاز شایع باشدو منیزیم عنصر اصلی کلروفیل در گیاهان است و خاک مناطق مرطوب کمبود آن مشاهده میشود. کمبود منیزیم بیشتر در برگهای مسن بروز میکند و شروع زرد شدن برگ از رگبرگهای میانی برگ است.
در شرایط کمبود شدید رنگ زرد به رنگ قهوهای سوخته تغییر میکند و شاهد کاهش بازدهی شدید در خیار خواهیم بود. سولفات منیزیم کود مناسب برای رفع کمبود این عنصر است.
۵. علائم کمبود کلسیم در خیار گلخانه ای
اصلیترین عامل تامین کلسیم خیار کلسیم نیترات برای خیار است که میتواند این عنصر ضروری و حیاتی را تامین کند. در واقع کلسیم نقشی اساسی در ساختارهای سلولی خیار دارد و اگر میخواهید خیار شما به خوبی وزن بگیرد و سطحی شفاف و زیبا داشته باشد باید اقدام به استفاده از کلسیم نیترات در برنامه کودی خیار گلخانه ای خود بکنید.
بر خلاف دیگر عناصر کلسیم در برگهای مسنتر رسوب میکند و به سمت برگهای جوان نمیرود و این منجر به بروز علائم کمبود کلسیم در برگهای جوان است. برگهای جوان خیار در حالت کمبود کلسیم حالت پیچخورده و سوخته دارند و معمولا به سمت داخل یا خارج فنجانیشکل میشوند.
محلول پاشی خیار گلخانه ای
یکی از مهمترین مراحل تغذیه کودی خیار گلخانه ای محلولپاشی خیار گلخانه ای است. در این فرایند شما باید از کودهایی استفاده کنید که بیشترین فایده و حلالیت را برای شما داشته باشند. بسیار مشاهده کردهاید که به طور مثال برخی از کودهای سولفات پتاسیم در مجاری مخرن و سر نازل رسوب کرده و منجر به سولفاته کردن تجهیزات میشوند و به همین شکل بخش قابل توجهی از کود به دلیل عدم انحلال کامل جذب نمیشود.
در برنامه کودی که در بالا قرار دادهایم و شما میتوانید از آن استفاده کنید تمام موارد لازم و ضروری برای یک محلولپاشی خوب را در نظر گرفتهایم و امیدواریم برای شما مفید باشد.
بهترین کود برای رشد سریع خیار گلخانه ای
در این جا قصد داریم یکی از کودهای عالی برای افزایش کیفیت و رشد سریع خیار گلخانه ای را به شما معرفی کنیم. کود پتاسیم نیترات یکی از بهترین کودهای برای افزایش کیفیت میوه خیار، افزایش بازدهی محصول و به دلیل دارا بودن نیترات قابل جذب میتواند منجر به رشد سریع محصول نیز بشود.
علت کم باری خیار گلخانه ای
علت کم باری خیار گلخانه ای به دو عامل اصلی بر میگردد:
۱. آبیاری نامناسب
۲. مدیریت کودی نامناسب
خیار گلخانه ای گیاهی است که باید به خوبی و با دانش کافی نسبت به مدیریت آن اقدام نمود. ما به عنوان کشاورز باید بدانیم خاک زمین یا گلخانهمان چه وضعی دارد. آیا شور است؟ نیتروژن کافی دارد؟ به چه مقدار کود مرغی نیاز هست؟
شاید کم باری گلخانه ما نسبت به دیگر گلخانه ها دلایل متعددی داشته باشد و ما نتوانیم آن را تشخیص دهیم و هر گیاه پزشکی نیز ادعا کند که میتواند علت کم باری را به صورت قطعی تشخصی دهد احتمالا اشتباه خواهد کرد.
اشتباهات رایج در تغذیه خیار گلخانه ای
کود دهی بیش از حد می تواند منجر به ایجاد شاخ و برگ های سرسبز به قیمت گل ها شود. خیار به کوددهی متعادل نیاز دارد. نیتروژن بیش از حد می تواند از گلدهی جلوگیری کند. وقتی زمان ظاهر شدن گل ها می رسد، از دادن نیتروژن خودداری کرده و پتاسیم را تقویت کنید.
۱. اشتباه خواندن برچسب کودها
تعبیر نادرست اعداد N-P-K می تواند منجر به تغذیه نامناسب شود. از کودهای متعادل مانند 10-10-10 استفاده کنید و همیشه دستورالعمل های سازنده را دنبال کنید تا از عدم تعادل مواد مغذی جلوگیری کنید.
۲. تغذیه نادر و سنگین
رویکرد “فراوانی یا قحطی” برای گیاهانی مانند خیار کار نمیکند. خیارها تامین مواد مغذی را به صورت ثابت ترجیح می دهند. کوددهی بیش از حد و دو هفته ای را با یک کوددهی هفتگی و سبک تر با یک کود مایع با پتاسیم بالا تعویض کنید تا رشد و گلدهی پایدار را افزایش دهید.
۳. بی توجهی به خیار گلخانه ای
خیارهای گلخانه نمی توانند مانند همتایانشان که در باغ هستند، مواد مغذی کافی را پیدا کنند. آنها برای تامین مواد غذایی به شما متکی هستند. اطمینان حاصل کنید که مخلوط خاک از همان ابتدا غنی شده است و مواد مغذی را به طور مرتب تکمیل کنید تا از کمبود جلوگیری شود.
۴. نادیده گرفتن نسبت آب/ کود
آب شریک مطلق کوددهی است. بدون رطوبت کافی، خیار نمی تواند مواد مغذی مورد نیاز خود را جذب کند. برای تسهیل جذب مواد مغذی و جلوگیری از استرسی که می تواند گلدهی را خفه کند، خاک را به طور مداوم مرطوب نگه دارید.
۵. فراموش کردن چرخه حیات گیاه
خیار مانند گیاهان دیگر مراحل رشد مختلفی دارد و هر کدام نیازهای غذایی خاص خود را دارند. رژیم غذایی یک نهال با رژیم غذایی یک گیاه بالغ دارای میوه متفاوت است. شیوه های کوددهی را با بالغ شدن گیاهان خود برای حمایت از نیازهای در حال تغییر آنها تنظیم کنید.
۶. نادیده گرفتن سلامت خاک
خاک سالم چیزی بیش از یک محیط و در واقع یک اکوسیستم زنده است. قبل از کاشت گیاه خاک خود را با کمپوست یا کود دامی که به خوبی پوسیده شده است غنی کنید. اینها می توانند یک روند آهسته رهش را برای خیارهای شما فراهم کنند و ساختار خاک را بهبود ببخشند.
۷. بی توجهی به عوامل محیطی
هر گلخانه ای آب و هوای منحصر به فردی دارد. به دما، نور و رطوبت توجه کنید گلخانه توجه کنید. این عوامل می توانند بر نحوه استفاده خیار از مواد مغذی تأثیر بگذارند. انعطاف پذیر باشید و آماده باشید تا استراتژی کوددهی خود را مطابق با آن تطبیق دهید.
علائم کوددهی بیش از حد خیار گلخانه ای چیست؟
کوددهی بیش از حد خیارها می تواند مشکلاتی را برای سلامت و تولید گیاهان شما ایجاد کند. شناخت علائم رایج کوددهی بیش از حد به شما این امکان را می دهد که روال تغذیه گیاهان را برای رشد بهتر تنظیم کنید.
۱. برگ های زرد
هنگامی که به خیارهای خود بیش از حد کود میدهید، ممکن است برگ ها شروع به زرد یا قهوه ای شدن کنند. این اغلب به دلیل عدم تعادل نیتروژن یا سایر مواد مغذی در خاک است. برای رفع این مشکل، دفعات کود دهی خیار را کاهش دهید یا به کود متعادل تغییر دهید. مراقب وضعیت برگ ها باشید تا بدانید چه زمانی به کود بیشتری نیاز دارند.
۲. کاهش تولید میوه و شکوفه
کوددهی بیش از حد ممکن است باعث رشد بیش از حد شاخ و برگ شود و در نتیجه گل یا میوه تولید نشود. عوامل دیگری مانند گرده افشانی یا نور ناکافی نیز ممکن است به این مشکل کمک کنند.
اگر مشکوک به کود دهی بیش از حد هستید، می توانید هر دو هفته یک بار به مدت 8 هفته از کود آلی مایع استفاده کنید. این به گیاه کمک می کند تا خیار با کیفیت بهتری تولید کند. در واقع باید به طور دقیق به نشانهها دقت کنید.
سلام
تشکر از مطلب خوبتون
امکانش هست فایل مربوط به برنامه کوددهی و تصاویر رو داشته باشیم؟
سلام و عرض ادب
بله حتما
به زودی فایل رو آماده میکنم و در سایت قرار میدم