آموزش کشاورزی

راهنماي کاشت زعفران در خانه

کاشت زعفران در خانه

کاشت زعفران در خانه می‌تواند یک پروژه بسیار جذاب و اقتصادی برای تابستان امسال شما باشد. شما می‌توانید با کاشت زعفران در باغچه خود و در بین درختان خود باغچه‌ای سرسبز در پاییز و زمستان داشته باشید و از زعفران ارگانیک تولیدی خود استفاده کنید و لذت ببرید.

کشت زعفران در منزل فرایندی نسبتا ساده و ارزان است که می‌تواند نیاز زعفران شما را تامین کند و در مقیاس بزرگتر می‌تواند حتی درآمدی کوچک را برای شما ایجاد کند.

به طور مثال کاشت زعفران در جعبه یکی از روش‌های کاشت زعفران است که به طور معمول در خانه‌ها و شهرهایی که فضا یا زمین کافی برای کشت زعفران وجود ندارد انجام می‌شود. در این فرایند ما تلاش می‌کنیم تا در فضاهای بلا استفاده محل زندگی خود مانند پشت بام‌ها، حیاط‌ها، پارکینگ‌ها و دیگر مکان‌های منزل زعفران کشت کنیم.

من میدانم که شما سوال‌های متعددی در رابطه با کشت زعفران دارید و می‌خواهید جواب سوال‌هایی همچون:

 

آیا کشت زعفران در خانه سود دارد؟

آیا می‌توان در مکان‌های مسقف و يا در جعبه و گلدان زعفران کشت کرد؟

با کاشت زعفران در جعبه چه میزان زعفران می‌توانیم برداشت کنیم؟

 

زمان مناسب کاشت زعفران در خانه

تیرماه و شهریورماه زمان مناسب کشت زعفران در خانه است. کاشت زعفران در خانه، جعبه یا گلدان از اصول کاشت زعفران در مزرعه تبیعت می‌کند و تفاوت چندانی بین آن‌ها وجود ندارد و بر همین اساس می‌توان با اندکی تفاوت اقدام به کشت زعفران در خانه کرد.

درآمد کاشت زعفران در خانه

کشت زعفران در خانه می‌تواند درآمدزا باشد اما در بیشتر مواقع چنین نیست. اگر شما فضای نسبتا بزرگی در خانه خود برای قراردادن جعبه‌های زعفران، گلدان و یا باغچه نسبتا بزرگی دارید می‌توانید اقدام به کشت زعفران در منزل کرده و کمی هم از زعفران اضافی خود را بفروشید و درآمد کسب کنید، اما اگر چنین نیست تنها خواهید توانست زعفران مورد نیاز برای مصرف خودتان را تهیه کنید.

 

آموزش کاشت زعفران در خانه

کشت زعفران در خانه اصولا فرایند پیچیده‌ای نیست و با انجام چندکار ساده می‌توانید زعفران خودتان را در خانه کاشته و آن لذت ببرید. در واقع دستورالعملی که مشاهده می‌کنید تجربه شخصی خود من در کاشت زعفران است که شما می‌توانید از آن استفاده کنید و زعفران کشت کنید.

خود من که برای بار اول زعفران کشت کردم به صورت بدی شکست خوردم و تمام بنه‌های زعفران خودم را نابود کردم. این به دلیل عدم آگاهی من از فرایند کشت زعفران بود و منجر به این اتفاف شد.

۱. آماده سازی بستر كشت

خاك باغچه

اولین گام از فرایند کاشت زعفران در خانه این است که یک محیط اولیه برای کاشت زعفران آماده کنید. محیط کاشت زعفران برای شما می‌تواند یک باغچه، تعدادی جعبه و یا گلدان باشد. در این مقاله قصد داریم کاشت زعفران در خاک یا همان باغچه را شرح دهیم

برا کشت زعفران در باغجه بهتر است در پاییز یا زمستان باغچه خود را به خوبی بیل بزنید و مقداری کود حیوانی پوسیده شده را به آن اضافه کنید تا هم از لحاظ مواد مغذی تغذیه شود و هم از لحاظ بافت خاک شاهد بهبود باشیم.

در هنگام بهار و تابستان نیز تا جایی که می‌توانید علف‌های هرز باغچه را بکنید و اجازه رشد و تکثیر به آن‌ها ندهید. فراموش نکنید که علف‌های هرز باغچه دشمن زعفران هستند و باید تا جای ممکن آن‌ها را از باغچه حذف کنید.

در ضمن بسیاری از دوستان این سوال را می‌پرسند که اگر در باغچه خود درخت داشته باشیم می‌توانیم زعفران را در بین آن‌ها بکاریم؟

بله، شما می‌توانید زعفران را در بین درختان نیز بکارید به شرطی که در کرت‌هایی که برای درختان خود حفر می‌کنید زعفرانی نکارید و به بیان دیگر در تابستان که درختان خود را هر چند روز آبیاری می‌کنید به زعفران آب نرسد. آبیاری زعفران در تابستان مضر است و می‌تواند منجر به آسیب پیاز زعفران شود.

خاک مناسب کشت زعفران خاکی است که نهه خیلی سبک و نه خلیی سنگین باشد. درصد ترکیبات خاک باید ۳۰ درصد سنگ‌ریزه و شن و ۳۰ درصد خاک سنگین باشد تا بافت متوسطی را ایجاد کند

 

IMG ۲۰۲۰۱۱۰۲ ۱۲۴۱۱۴ 1

این زنبور رو هم همینجوری گذاشتم اینجا لذت ببرید

 

2. کاشت زعفران در جعبه

برای شروع کشت زعفران در جعبه یا گلدان باید بدانید که بهترین زمان همانند کاشت زعفران در مزرعه تابستان است. بهتر است در تیرماه یا شهریورماه اقدام به کشت زعفران در جعبه کنید و برای این کار بهتر است با آماده کردن جعبه شروع کنید.

ما برای این کار یک جعبه معمولی مثل جعبه‌های میوه نیاز داریم که بستر کشت خود را در آن آماده کنیم. بهتر است ارتفاع جعبه بیش از ۱۵ سانتی‌متر باشد، چرا که حداقل عمق کشت زعفران ۱۵ سانتی‌متر است و باید جعبه‌ای را انتخاب کنید که حداقل ۱۵ سانتی‌متر خاک را در خود جای دهد.

پس از این که جعبه را آماده کردید باید از چیزی برای اطراف آن استفاده کنید که خاک‌، پیاز و طوبت جعبه حفط کند. برخی از افراد از پوشش‌های گیاهی، برخی از پارچه‌، برخی از برزنت، پلاستیک و برخی از لایه‌های دیگر استفاده می‌کنند.

دقت کنید که از هر جنس ماده‌ای برای این کار استفاده کردید زهکشی را رعایت کنید و راه‌ خروج آب از جعبه نبندید و تعدادی سوراخ جهت خروج آب اضافی در کف جعبه ایجاد کنید.

 

زعفران در جعبه ۰۱

 

زعفران در جعبه ۰۲

 

۲. خرید پیاز زعفران

گام دوم مهم در کاشت زعفران خرید پیاز زعفران است. برای خرید پیاز اصلا عجله نکنید و تنها هنگامی اقدام به خرید کنید که آماده کشت زعفران هستید. در واقع باید دقت کنید که پیاز زعفران برای مدت طولانی نمی‌تواند در خارج از خاک بماند و می‌تواند به سرعت آسیب دیده و خراب شود.

برای خرید پیاز زعفران هم بهتر است از خرید تعدادی خودداری کنید. مثلا هرگز پکیج‌های پیاز ۱۰۰ تایی یا چیز شبیه این را خریداری نکنید. این پکیج‌ها حاوی تعداد زیادی پیاز ریز است و وزن همه آن‌ها نهایتا می‌شود یک کیلوگرم پیاز زعفران. اما اگر بسته‌های ده کیلویی را خریداری کنید به همان میزان یا کمی بیشتر پول پرداخت خواهید کرد اما در نهایت مشخص است که ۱۰ کیلو پیاز زعفران خواهید داشت.

در مورد خرید پیاز زعفران باید به چند نکته توجه کنید که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

در مورد سایز پیاز زعفران بهتر است پیاز زعفرانی را خریداری کنید که بیش از ۱۲ گرم وزن داشته باشد. پیازهای زعفران کوچکتر از این مقدار در سال اول کشت زعفران تولید نمی‌کنند. پس بهتر است پیاز زعفران سایز متوسط که همان بین ۱۲ تا ۱۵ گرم است را خریداری کنید.

در مورد پوشال‌ها هم همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید بهتر است پوشال‌های زعفران را جدا نکرده و با همان‌ها اقدام به کشت زعفران بکنید.

پیازهای زعفران باید به صورت جدا از هم و ضدعفونی شده باشند. در صورتی که فروشگاه از اعلام ضدعفونی شده بودن پیازها خودداری می‌کنید بهتر است از جای دیگر پیاز زعفران را خریداری کنید.

 

زعفران در خانه ۱

 

۳. کاشت پیاز زعفران در خانه

خب بعد از این که فهمیدیم چه زمانی، در چه مکانی و چه چیزی را برای تولید زعفران باید بکاریم. حالا باید به سراغ این برویم که چگونه می‌توانیم پیاز زعفران را بکاریم. برای کاشت پیاز زعفران در خانه راه‌های زیادی وجود دارد که دو روش اصلی آن‌ها کشت ردیفی و کشت چاله‌ای می‌باشد. در ادامه به بررسی این دو نوع کشت خواهیم پرداخت.

۱. کشت ردیفی

در این کشت باید یک یا چند ردیف از خاک را به عمق ۲۰ سانتی‌متر حفر کنیم و پیازها را در فاصله ۱۵ سانتی‌متری از یکدیگر و در امتداد یکدیگر در خاک قرار دهیم. اگر تعداد پیاز و فضای شما به حدی بود که باید چند ردیف از پیاز زعفران کشت کنید ردیف‌ها را در فاصله ۲۰ سانتی‌متری از یکدیگر حفر کنید.

 

ردیفی زعفران

 

۲. کشت چاله‌ای

روش دوم کشت زعفران کشت چاله‌ای است. در کشت چاله‌ای همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید باید یک گودال به عمق حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتی‌متر حفر کنید و تعدادی پیاز را در آن قرار دهید و روی آن را با خاک بپوشانید.

 

چاله‌ای زعفران

 

۳. کاشت پیاز زعفران در جعبه يا گلدان

مقداری خاک به عمق حدود ۳ سانتی‌متر در کف جعبه بریزید و پیازها رو به بالا و با فاصلی ۳ سانتی‌متری از یکدیگر در جعبه بچینید. باید دقت کنید که پیازهای زعفران خیلی نزدیک یا دور از هم نباشند. سپس به عمق حدود ۱۵ سانتی‌متر خاک روی پیازها بریزید و سطح جعبه را صاف کنید.

 

کشت زعفران در جعبه ۲

 

۴. آبیاری گیاه زعفران در خانه

همان‌طور که احتمالا شنیده‌اید زعفران گیاه کم‌آبی است و نیازی نیست که هر دو روز یکبار آن را آبیاری کنید. در حدفاصل دو فصل پاییز و زمستان باید جمعا ۴ بار اقدام به آبیاری پیاز زعفران کنید.

  • آبیاری اول در اوایل مهرماه
  • آبیاری دوم قبل از آغاز گلدهی و در اوایل آبان‌ماه
  • آبیاری سوم پس از پایان گلدهی در اوایل آذرماه
  • آبیاری چهارم در حوالی نوروز یا اردیبهشت‌ماه

دقت کنید که در باقی زمان‌های سال مانند تابستان یا زمان کاشت نیازی به آبیاری زعفران نیست و آبیاری بیش از حد گیاه می‌تواند منجر به آسیب به گیاه شود.

۵. کوددهی

یکی از مراحل کاشت زعفران در خانه کوودهی گیاه است. ما یک مرحله اصلی کوددهی داریم که قبل از کشت زعفران و با کودهای حیوانی پوسیده انجام می‌شود و دو مرحله کوددهی دیگر داریم که هر سال انجام می‌شود. در کوددهی سالانه می‌توانیم از کودهای مختلفی برای تغذیه زعفران استفاده کنیم و مسئله چندان پیچیده نیست.

کودهای هیومیک اسید برای افزایش جذب مواد مغذی و بهبود بافت خاک و کودهای NPK برای تامین نیازهای پایه‌ای گیاه پیشنهاد ما برای مزرعه زعفران کوچک شما می‌باشد.

۶. برداشت زعفران خانگی

برداشت زعفران در حوالی آبان‌ماه و در ساعات ابتدایی روز انجام می‌شود. در حوالی ساعت ۷ صبح گل‌های زعفران به آٰرامی شروع به بالا آمدن می‌کنند و شما می‌توانید آن‌ها را از ساقه جدا کنید. گل زعفران از سه بخش اصلی تشکیل می‌شود که به شرح زیر است:

۱. کلاله زعفران

۲. گلبرگ بنفش زعفران

۳. پرچک زرد رنگ زعفران

 

برداشت زعفران خانگی

 

شما باید هر سه بخش گل را جدا کرده و محلی پهن کنید تا خشک شود، در واقع اجزای گل در هنگام چیدن مرطوب هستند و به این شکل نمی‌توان از زعفران استفاده کرد یا آن را برای مدتی طولانی نگه‌داری کرد. برای خشک کردن نیز می‌توانید از یک بخاری یا نور طبیعی خورشید استفاده کنید.

در ویدیو زیر می‌توانید نحوه پاک کردن گل‌های زعفران را مشاهده کنید.

 

 

 

نکات مهم کشت زعفران در خانه

یکی از نکات مهم کشت زعفران در خانه این است که دقت کنید نباید در تابستان زعفران را آبیاری کنید. آبیاری تابستانه زعفران منجر به افزایش بیماری‌ و آفت زعفران می‌شود و منجر به از بین رفتن پیازها می‌شود.

نکته مهم دیگر این است که پیاز زعفران را در مدت طولانی خارج از خاک نگه‌ندارید و تنها زمانی اقدام به خرید کنید که قصد دارید آن را به سرعت در خاک کشت کنید.

دقت کنید که زعفران یک گیاه چند ساله است و نیازی نیست که پیاز زعفران را هر ساله از خاک خارج کنید و یک‌بار که پیاز را در خاک کشت کنید تا ۷ سال می‌توانید از محصول زعفران آن استفاده کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *