سولفات پتاسیم، پتاسیم سولفات یا سولو پتاس یکی از پرکابردترین کودهای کشاورزی به منظور تامین پتاسیم و گوگرد زمینهای کشاورزی در ایران هست. پتاسیم سولفات (K2SO4) از قدیمیترین مواد مورد استفاده توسط بشر است و حتی به آن نام پتاس باستانی گوگرد هم اطلاق میشود.
فهرست محتوا
Toggleسولفات پتاسیم چیست؟
پتاسیم سولفات یک جامد سفید رنگ است که قابلیت انحلال در آب قابل توجهی دارد. قابلیت انحلال در آب یکی از ویژگیهای مهم و لازمه هر مادهای است که به عنوان کود کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
تولید و شناخت اولیه پتاسیم سولفات به قرن 14 میلادی و افرادی همچون گلابر، بویل و تاچنیوس بازمیگردد. در واقع تمام موادی که هماکنون در اختیار ما قرار دارند و ما از آنها به شکلهای مدرن استفاده میکنیم روزی شناخته و تولید شدهاند و برای مواردی همچون پزشکی استفاده میشدند.
اما در گذشته منابع محدود بودهاند و امکاناتی نیز برای تولید با بهرهوری بالا وجود نداشت و به همین سبب نیز توسعهای در کار نبود. اگر یک زمین کشاورزی خوب میبود و قابلیت کشت داشت این کار را انجام میدادند و اگر اینطور نبود به احتمال زیاد به جایی دیگر میرفتند.
سولوپتاس یا همان پتاسیم سولفات مادهای به صورت پودر سفید رنگ و یا کریستال های شش ضلعی میباشد که بدون بو و با طعم تلخی است.
خرید سولفات پتاسیم
سرو شیمی یکی از تامینکنندگان سولفات پتاسیم درجهیک با قیمت رقابتی در سراسر کشور میباشد. برای خرید سولفات پتاسیم میتوانید به نمایندگیهای سرو شیمی در شهرهای همدان، اصفهان، قم، کرمانشاه، تبریز و تهران مراجعه کرده و یا با شماره های زیر تماس بگیرید.
09173356477
09101522426
قیمت سولفات پتاسیم
برای دریافت قیمت سولفات پتاسیم میتوانید از شنبه تا پنجشبه و از ساعت 8 تا 18 با کارشناسان ما تماس بگیرید. همچنین تیم ما آماده ارائه مشاوره حین خرید و ارسال نمونه محصول به سراسر کشور را دارا میباشد.
کاربرد سولفات پتاسیم
مهمترین و اصلیترین کاربرد سولفات پتاسیم استفاده کشاورزی آن است، اما مسلما این تنها کاربرد این ماده ارزشمند نیست و میتوان از آن در صنایع و بخشها دیگر استفاده نمود.
کاربرد های این محصول در صنعت
- ساخت مواد شیمیایی برای کشاورزی (غیر آفت کش)
- کاتالیست
- مواد شیمیایی آزمایشگاهی
خواص کود سولفات پتاسیم
پتاسیم یا K یکی از نیاز های اساسی برای گیاهان است و تاثیرات مختلفی مانند:
- کمک به ساخت قندها، نشاسته و پروتئین
- بالا بردن فعالیت آنزیم ها
- تسریع میزان فوتوسنتز
- کنترل جریان آب عبوری از گیاه
بر خلاف بسیاری از ترکیبات ساده که به عنوان کود مورد استفاده قرار میگیرد،K2SO4 در فرم معدنی به صورت گسترده ای در دسترس نیست. در عوض، به شیوه سنتی، KCl که به صورت گستردهای به شکل معدنی موجود است در واکنش با اسید سولفوریک، پتاسیم سولفات و هیدروژن کلرید تولید میکند. با این حال اخیرا امکان استخراج این ماده از سایر مواد معدنی مانند کینیت و شونیت بدست آمده است که عمدتا نمکهای منیزیم هستند، اما حاوی مقداری K2SO4 نیز هستند.
یکی از این منابع، دریاچه بزرگ نمک، واقع در یوتای آمریکاست. K2SO4 در سایزهای مختلفی از ذرات در دسترس است. تولید کنندگان به دنبال تولید ذراتی در اندازه های بسیار کوچک ( کوچک تر از 0.015 mm) هستند. این ذرات کوچک می توانند در آبیاری و یا اسپری کود بر روی برگها مورد استفاده قرار گیرند.
اندازه کوچک ذرات موجب سریعتر تجزیه شدن کود و رسیدن آن به گیاه میشود. کشاورزان غالبا این کود را در مواردی استفاده می کنند که کلر اضافی موجود در کودهای KCl، نامطلوب باشد. متخصصین توصیه میکنند که این ماده در دوزهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد. این عمل باعث جلوگیری از انباشت K مازاد در گیاه می شود، همچنین از آسیب های بالقوه نمک جلوگیری می کند.
1. کود سولفات پتاسیم
کودهای سولفات پتاسیم در سه نوع اصلی پودری، گرانوله و مایع وجود دارند. این که از کدام کود بخواهیم استفاده کنیم بستگی خاصی به نوع و نحوه کوددهی ما دارد. اگر بخواهیم اقدام به محلول پاشی مزرعه با کود سولفات پتاسیم بکنیم بهتر است از نوع مایع این کود استفاده بکنیم و اگر بخواهیم در حین آبیاری از این کود استفاده بکنیم بهتر است از نوع پودری آن استفاده بکنیم.
خواص کود سولفات پتاسیم
پتاسیمهایی مانند پتاسیم نیترات و سولفات پتاسیم فعال کننده گیاهی جهت تنفس گیاه، آب رسانی به ریشه و برگ ها و تبادل گازها و مقاومت میوه ها در برابر سرما موثر است. پروتین های گیاهان برای تولید شدن به قند و نشاسته نیاز دارند و پتاسیم نقش موثری در تولید کربوهیدرات، پروتئین و تقسیم سلولی دارد.
از این ماده به صورت عمده جهت بهبود در تولید محصولاتی مانند گندم، ذرت، پنبه، یونجه، پسته، بادام، بادام زمینی، برنج و انگور استفاده می شود. زمان جذب k در گیاهان مختلف متفاوت است. با این حال اکثر گیاهان K خود را در مراحل اولیه رشد جذب میکنند، بنابراین بهترین زمان مصرف کود سولفات پتاسیم هنگام کاشت محصول و یا در مراحل اولیه رشد آن است.
نحوه مصرف کود پتاسیم سولفات
معمولا برای صیفی جات 300 تا 500، برای دانه های روغنی 200 تا 300، برای میوه های هسته دار و غلات 200 تا 300 کیلوگرم از این کود در یک هکتار زمین مورد استفاده قرار میگیرد. البته بهتر است آزمایش خاک برای تخمین میزان کود مورد نیاز و همچنین میزان کمبود عناصر در خاک انجام شود.
کود سولفات پتاسیم برای پسته
پتاسیم مقاومت درخت پسته را تقویت می کند و کیفیت آن را بالا می برد. پسته منبعی غنی از پتاسیم است و به این دلیل موجب کاهش منابع پتاسیم در زمان برداشت میشود.
عنصر پتاسیم توسط درختان به میزان زیادی جهت رشد میوه مصرف می شود و در صورت کاهش پتاسیم نشانه هایی مانند زردی برگ درختان از نشانه های بارز آن میباشد. کوددهی مناسب درختان پسته در کیفیت و مرغوبیت مغز پسته موثر میباشد. مغز پسته های پوک کاهش و پسته های خندان تری بر داشت میشود.
نکات مهم
- در صورت استفاده از کود سولفات پتاسیم به صورت محلول پاشی، این کود در ظرفی به صورت جداگانه در آب حل شود.
- کود سولفات پتاسیم (1) را به هیچ وجه با ترکیباتی از کلسیم و مس مخلوط نکنید.
- چنانچه در هنگام محلول پاشی با کود سولفات پتاسیم، پوشش مناسبی بر روی شاخ و برگ درخت استفاده شود، تاثیر استفاده از آن بالاتر خواهد رفت.
- بهترین زمان مصرف کود سولفات پتاسیم در درختان میوه بعد از گلدهی و در زمان رشد میوه میباشد.
- سولفات پتاسیم را با ترکیبات حاوی کلسیم مخلوط نکنید زیرا رسوب سولفات کلسیم تشکیل شده و کاملا خاصیت هر دو ماده از بین می رود.
- برخی از پرورش دهندگان، اسپری شاخ و برگ ها با K₂SO₄ را روش مناسبی برای استفاده از K و S اضافی در گیاهان می دانند . با این حال ، اگر غلظت بیش از حد زیاد باشد، می تواند باعث آسیب برگ ها شود.
ایمنی
استنشاق گرد و غبار این ماده باعث سرفه یا عطسه میشود. در صورت پدید آمدن هرکدام از عوارض ذکر شده فرد باید فورا به هوای آزاد رفته و در صورت ادامه دار بودن تحت مراقبت پزشکی قرار گیرد.
مصرف خوراکی آن در مقادیر بالا موجب اختلال و تحریک در سیستم گوارشی میگردد.
خوراندن آب به فرد مصدوم و انجام مراقبت های پزشکی توصیه شده است.
در تماس با پوست و چشم مشکلی برای سلامتی انسان به وجود نمی آورد، اما ورود گرد و غبار آن به داخل چشم باعث تحریکات مکانیکی در چشم میشود. شستن پوست با آب و صابون و شستشوی چشم با آب جاری در هنگام تماس با این ماده توصیه شده است.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.