دو مورد از محبوبترین کودهای پتاسیم در بین کشاورزان و خدمات کشاورزیها کودهای پتاسیم نیترات و سولفات پتاسیم میباشد. این دو کود اصلیترین منابع تامین پتاسیم مزارع و باغات میباشند و استفاده از آنها در هر برنامه کودی و هر مزرعهای ضروری میباشد. حال سوال اصلی اینجاست که آیا این کودها با هم تفاوتی دارند و اگر متفاوت هستند کدام کود بهتر است و کارایی بیشتری دارد؟
در این مقاله قصد داریم با استفاده از مطالعات انجام شده توسط HAIFA و تجربیات شخصی مجموعه خودمان پیرامون استفاده از این ۲ کود به شما پاسخ بدهیم که کدام کود بهتر از دیگری است.
مقایسه بین دو کود پتاسیم نیترات و پتاسیم سولفات
هر گاه بخواهیم بین دو چیز مقایسهای انجام دهیم بهتر است چند ویژگی مشترکشان را انتخاب کنیم و سپس بر روی آنها مانور دهیم و با محوریت این موارد مقایسه را انجام دهیم.
۱. حلالیت
حلالیت یک کود بسیار مهم است، این مهم است که کودی که استفاده کنیم کاملا قابل حل باشد تا هزینه و زمان کیفیت زمین از دست نرود. از نظر حلالیت پتاسیم نیترات کود برتر نسبت به سولفات پتاسیم است. در واقع حلالیت نیترات پتاسیم بسیار بالا و حلالیت سولو پتاس ناقص است.
فرض کنید ۲۰۰ کیلوگرم پتاسیم سولفات خریدهاید و قصد دارید در چند مرحله و همراه با آبیاری آن را به زمین اضافه کنید، این کود سولفاته حلالیت متوسطی دارد و نمیتواند به طور کامل جذب خاک و گیاه شود. در مقابل ۲۰۰ کیلو پتاسیم نیترات به طور کامل حل میشود و حتی به دلیل وجود نیترات شاهد افزایش جذب دیگر کاتیونهای به گیاه نیز خواهیم بود.
۲. سازگاری
ما هنگامی که قصد کوددهی مزرعه را داریم تنها از یک کود استفاده نمیکنیم و باید از یک سبد کودی با چند کود مکمل استفاده کنیم تا بتوانیم بازدهی بالایی را داشته باشیم. حالا فرض کنید برای تامین پتاسیم بین دو کود پتاسیم نیترات و پتاسیم سولفات مردد هستید، کدام را انتخاب میکنید؟
پتاسیم نیترات سازگاری بیشتری با دیگر کودهایی مانند کلسیم نیترات دارد و میتوانید با استفاده این دو کود با یکدیگر حداکثر بازدهی را داشته باشید.
۳. قیمت
از لحاظ قیمتی به نظر میرسد سولفات پتاسیم دارای قیمت پایینتری است و از این جهت نسبت به کود پتاسیم نیترات برتری دارد. اما این خود دلیل مشخصی دارد و آن این است که این کود فاقد عنصر نیتروژن است و همین نیز عامل اصلی کاهش قیمت آن است. نیتروژن یکی از مهمترین عناصر مورد استفاده در زمین است که باید به صورت نیترات مورد استفاده قرار گیرد تا بهترین جذب را شاهد باشیم.
۴. شوری
تجربیات کشاورزان و مطالعات علمی نشان میدهد که کوددهی سنگین با پتاسیم سولفات میتواند منجر به موارد زیر شود:
- اسیدی شدن خاک و تمجع شوری
- سولفاته شدن خاک و لولهها و تجهیزات
- تخریب ساختار خاک
- سوزاندن ریشه
در مقابل پتاسیم نیترات فاقد این مضرات برای گیاهان و خاک است و به نظر میرسد حضور همزمان پتاسیم و نیترات میتواند فواید بسیار برای کاهش اثر سدیم و کلرید موجود در خاک باشد.
دقت کنید که بهتر است از کود پتاسیم نیترات فاقد کلر برای مزرعه و یا گلخانه خود استفاده کنید تا سمیت و شوری کمتری را به همراه داشته باشد.
۵. نسبت مواد غذایی
نسبت پتاس به گوگرد در سولفات پتاسیم۱ به ۱ است در حالی نیاز زمین به نسب ۱ به ۲۰ است و این استفاده زیاد از سولفات منجر به آسیب خاک و زمین و تجهیزات میشود. اما نسبت پتاسیم نیترات ۱۳ به ۴۶ نیترات به پتاس است. این یعنی نیتروژن و پتاسیم کافی برای زمین و کشت محصولات شما.