سیب زمینی گیاهی است که در بیشتر خاکها رشد میکند، از همدان گرفته تا اردبیل و گلستان و دیگر مناطق خاکی مناسب برای کشت سیب زمینی دارند. اما در خاکهایی دارای مواد آلی فراوان و بافت متوسط تا سبک رشد بهتری دارند. پس چگونه میشود که خاک خشک و فاقد مواد آلی شهرستان بهار میتواند ۸۰ تن در هکتار تولید کند و خاک غنی گلستان تنها ۲۰ تن در هکتار تولید میکند.
نیاز سیب زمینی به عناصر غذایی در مرحله پر شدن غده بیشتر از سایر مراحل است، و در واقع این میزان عناصر غذایی مورد نیاز در دسترس گیاه است که عملکرد بالا را تضمین میکند. حداکثر جذب پتاسیم برای سیب زمینی در زمان پر شدن غده اتفاق میافتد و فرایند جذب تا زمان بلوغ غدهها ادامه پیدا میکند.
جذب نیتروژن و فسفر در زمان تشکیل و بلوغ غدهها کاهش مییابد و جذب پتاسیم افزایش مییابد و این پتاسیم است که منجر به افزایش تناژ سیب زمینی شده و وزن غدهها را افزایش میدهد.
مقدار مصرف کود
در زمان پر شدن غدهها گیاه به ۴/۵ کیلوگرم نیتروژن، ۰.۶ کیلوگرم فسفر و ۶ کیلوگرم پتاس در هکتار و در روز نیاز دارند. در واقع برای تولید ۵۶ تن سیب زمینی در هکتار باید ۳۴۰ کیلوگرم نیتروژن، ۴۵ کیلوگرم فسفر و ۳۶۰ کیلوگرم پتاس در هکتار به خاک اضافه کنید. در واقع این نیازهای حداقلی برای تولید کافی و مناسب سیب زمینی در مزرعه است. (منبع)
اهمیت مدیریت کودی سیب زمینی
سیب زمینی پس از گندم، گوجهفرنگی، یونجه و نیشکر بیشترین مقدار کشت و تولید در ایران را دارد. این مهم است که چگونه سیب زمینی کشت کنیم و چگونه مدیریت کودی مزرعه را انجام دهیم تا بتوانیم بازدهی بیشتری را از مزرعه بگیریم.
به طور مثال ما شاهد این هستیم که کشاورزان سیب زمینی کار همدانی با برداشت میانگین ۴۳ تن در هکتار بیشترین بازدهی و کشاورزان گلستانی با ۱۷ تن در هکتار کمترین بازدهی را دارند. فکر میکنید تفاوت در چیست؟
تیم ما برای بررسی و سرمایهگذاری بر روی یک زمین در منطقه شمال همدان شهرستان کبودراهنگ رفت و متوجه شد که بازدهی مزرعه سیب زمینی حتی بسیار فراتر از این آمارهاست و به میانگین ۷۰ تا ۸۰ تن در هکتار میرسد. آیا زمینهای خشک و بی آب همدان از زمینهای تبریز و اردبیل بهتر هستند؟
این نشان از اهمیت مدیریت کودی در مزارع سیب زمینی است. کود پیشنهادی ما برای کشت سیب زمینی کود پتاسیم نیترات است که 2 عنصر از سه عنصر اصلی مورد نیاز گیاهان را دارا میباشد و با تامین پتاسیم و نیتروژن مورد نیاز مزراع بخش مهمی از نیازهای تغذیهای آن را تامین میکند.
مقایسه کود پتاسیم برای سیب زمینی
حال که اهمیت کوددهی و کود پتاسیم برای سیب زمینی مشخص شد بهتر است که ببینیم از چه نوع کودی برای مزرعه استفاده کنیم. در واقع انواع کود پتاسیم در بازار وجود دارند مانند پتاسیم نیترات، پتاسیم سولفات و پتاسیم کلرید که هر کدام ویژگیها و معایبی دارند که در مقالهای پیرامون همین موضوع به طور کامل بررسی کردهایم.
طبق بررسیها و نتایج حاصل شده از مزارع بسیاری از نقاط ایران، بهترین کود پتاسیم برای سیب زمینی کود پتاسیم نیترات است که میتواند فواید زیر را برای سیب زمینی به دنبال داشته باشد.
- تامین پتاسیم و نیتروژن
- افزایش مقاومت به شوری
- افزایش مقاومت به خشکی
- افزایش جذب دیگر کاتیونها به جهت وجود نیترات
- عدم تغییر ساختار و بافت خاک به دلیل عدم وجود سولفات
- عدم دارا بودن عنصر سمی کلر
فواید کود پتاسیم نیترات برای سیب زمینی
۱. افزایش تعداد غده
مطالعات نشان میدهد پتاسیم در کنار نیتروژن کافی میتواند تاثیر زیادی در غدهزایی و افزایش تعداد غدهها در سیب زمینی داشته باشد. در تصویر زیر میتوانید مشاهده کنید که استفاده از پتاسیم در ارقام آگریا و ساتینا سیب زمینی استفاده از پتاسیم نیترات منجر به افزایش عدد مربوط به تعداد غده شده است.
ستون تعداد غده را مشاهده کنید و به ارقام و اعداد مصرف پتاسیم نیز دقت کنید. شما میتوانید تغییرات را مشاهده کنید.
۲. افزایش متوسط وزن غدهها
استفاده از کود پتاس بالا در سیب زمینی همچنین منجر به افزایش وزن متوسط غدهها میشود. همانطور که در بازار مشاهده کردهاید غدههای سیبزمینی ریزتر از حد معمول چندان خواهانی ندارند و غدههای با وزن و سایز مناسب طرفدار بیشتری دارند. پتاسیم میتواند چنین عملکردی را برای شما داشته باشد.
همانطور که در تصویر آماری بالا مشاهده میکنید، استفاده از کود پتاسیم در سیب زمینی منجر به افزایش وزن متوسط غدهها میشود. برای مطالعه کامل مقاله میتوانید از لینک زیر استفاده کنید.
۳. افزایش مقاومت به خشکی و شوری
مطالعات نشان دادهاند که پتاسیم نقشهای اساسی در تنظیم مسائل مربوط به مدیریت تنشهای آبی در گیاه را بر عهده دارد. در واقع پتاسیم در موارد زیر نقش اساسی دارد.
- بسته و باز شدن منظم روزنههای هوایی به منظور کاهش هدر رفت آب در تنش خشکی
- افزایش جذب و توان جذبی ریشهها در شرایط خشکی
- بهبود نقل و انتقالات و حرکت مواد غذایی و آب در شرایط خشکی
این فواید و ویژگیهای پتاسیم در گیاه میتواند به گیاه در شرایط سخت مجیطی کمک کنید تا بتواند بقای خود را در شرایط سخت خشکی حفظ کند. همچنین پتاسیم نیترات خود نقش به سزایی در مدیریت شوری خاک دارد.
پتاسیم نیترات با ایجاد تعادل منفی در جذب سدیم منجر به کاهش حضور این عنصر در اطراف ریشه میشود و این کاهش حضور سدیم در اطراف ریشه به معنی کاهش اثر شوری در گیاه است. همچنین پتاسیم نیترات نسبت به کودهای همرده خود اثر کلر سمی و اثر سولفاته شدن زمین را ندارد.
خرید کود پتاس بالا برای سیب زمینی
سرو شیمی تولیدکننده و تامین کننده انواع کود کشاورزی برای سیب زمینی به صورت نقدی و شرایطی میباشد. محصولات در انبار شهرهای تهران، قم، همدان، قزوین و نمایندگیهای شرکت در دیگر شهرها موجود میباشد.