افزایش غده زایی در سیب زمینی یکی از اهدافی است که ممکن است ما به دنبال آن باشیم. گاهی میخواهیم از محصولمان به عنوان بذر سال آینده استفاده کنیم و گاهی میخواهیم کمی تعداد غدهها را افزایش دهیم تا بعدتر با کودهای پتاسیم نیترات و کلسیم نیترات حجم آنها را نیز افزایش دهیم تا بتوانیم به طور کلی تناژ سیب زمینی را افزایش دهیم.
این مسئله تماما به استراتژی ما باز میگردد و اینکه قصد داریم چه کاری برای زمین و محصول خود انجام دهیم. اگر میخواهید سیب زمینیهای خوب نه چندان درشت و و نه چندان ریز داشته باشید که بازار پسند باشد بهتر است ابتدا با کوددهی فسفر و پتاس غدهزایی را تحریک کنید و سپس با کودهای کلسیم و پتاس آنها را درشت کنید.
کود افزایش غده سیب زمینی
طبق تحقیقات YARA بهترین عناصر برای افزایش غده زایی در سیب زمینی کودهای فسفر و پتاسیم میباشند. فسفر عنصر کم تحرکی اطراف ریشه است که غده زایی و ریشه زایی را تحریک میکند و عنصر بسیار خوبی برای این منظور است. اما این تصور کاملا اشتباهی است که بخواهیم تنها با کود فسفر اقدام به افزایش غدههای سیب زمینی بکنیم.
اگر تنها بخواهید از یک عنصر برای گیاه استفاده کنید قطعا گیاه یا دچار مسمومیت میشود یا سیب زمینیهایی بد شکل خواهد داشت که به درد بازار نمیخورد. باید ابتدا بتوانیدغده سازی را تحریک کنید و سپس این غدهها را رشد دهید و به کیفیت مطلوب برسانید. در ادامه تحقیقات یارا را برای شما شرح خواهیم داد.
نقش فسفر و پتاسیم در افزایش غده زایی در سیب زمینی
۲ عنصر اصلی مورد نیاز برای غده زایی سیب زمینی فسفر و پتاسیم است که در ادامه به شرح نتایج تحقیقات خواهیم پرداخت.
۱. فسفر
به نظر میرسد فسفر میتواند نقشی بسیار مهم در تحریک فعالیت قسمت های ریشه و غده در گیاهان و به خصوص سیب زمینی داشته باشد. طبق نمودار زیر که توسط مرکز تحقیقات یارا منتشر شده است نشان میدهد فسفر میتواند منجر به افزایش غده زایی در سیب زمینی بشود.
همچنین تحقیقات نشان میدهد که استفاده از فسفر میتواند نقش مهمی در افزایش بازدهی کل زمین و کشت سیب زمینی داشته باشد. حتما تفاوتی هست که بین مزرعه ای که از هر هکتار ۷۰ تن سیب زمینی برداشت میکند و زمینی که تنها ۲۰ تن برداشت دارد. یکی از همسایههای بنده سیب زمینی کار ماهری بود و هر ساله در بین بهترین سیب زمینیکاران کشور بود و بازدهی ۸۰ تن در هکتار داشت.
خیلی از مسائل کشاورزی را ما از آن استاد آموختم. این که چگونه خاک را بررسی کنیم و چگونه بفهمیم گیاه چه نیازی دارد.
محلولپاشی فسفات نیز تاثیرات بسیار جالبی در افزایش غده زایی سیب زمینی دارد که نتایج آن را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید. به نظر میرسد فسفر در گیاه تحرک مناسبی داشته باشد و در اثر محلولپاشی بتواند خود را به ریشه برساند و شاید این محلولپاشیها حتی از کوددهی با آبیاری نیز بهتر باشد.
۲. پتاسیم
مطالعاتی در ولز بریتانیا انجام شده است که نشاندهنده تاثیر بسیار زیاد پتاسیم نیترات برای سیب زمینی است. این مطالعات نشان میدهد پتاسیم نیترات میتواند تاثیرات بسیار زیادی بر روی غده زایی و افزایش بازدهی مزرعه سیب زمینی داشته باشد.
در تصویر بالا برتری استفاده سولفات پتاسیم و پتاسیم نیترات بر MOP که همان کلرید پتاسیم باشد را مشاهده میکنید.
نکات و روشهای افزایش غده زایی در سیب زمینی
علاوه بر استفاده از کودهای گفته شده در قسمت بالا شما میتوانید نکات زیر را نیز برای افزایش غده زایی در سیب زمینی انجام دهید که تاثیرات بسیاری را میتواند برای کشت سیب زمینی داشته باشد.
- انتخاب رقم مناسب سیب زمینی برای کشت
- آبیاری بهینه و مناسب
- ایجاد تراکم مناسب کشت سیب زمینی
- استفاده از نهادههای سم و کود مناسب