نیترات نقره
نیترات نقره (Silver nitrate) یک ترکیب معدنی با فرمول شیمیایی AgNO3 است. در گذشته به این ترکیب عامل خورنده ماه میگفتند زیرا کیمیاگران باستانی نقره را با ماه مرتبط میدانستند. نقره نیترات را میتوان به راحتی با حل کردن فلز نقره در اسید نیتریک تهیه کرد.
این ترکیب بی رنگ است و ظاهری سفید و کریستالی دارد. وقتی در معرض نور یا هر ماده آلی قرار میگیرد، سیاه میشود. سیلور نیترات با گرم شدن متلاشی میشود و نقره، دی اکسید نیتروژن و اکسیژن تولید میکند. این ترکیب در اتانول و استون و همچنین آب بسیار محلول است.
نیترات نقره یکی از ارزان ترین نمک های نقره موجود بوده و در برابر نور نسبتاً پایدار است. این ترکیب یک نقطه شروع برای سنتز سایر ترکیبات نقره است. در ادامه مقاله توضیحات بیشتری در رابطه با این ترکیب و کاربردهای آن ارائه میگردد لطفاً با ما همراه باشید.
خرید نیترات نقره
نیترات نقره یک ترکیب بسیار پرکاربرد است و به دلیل خواص منحصربهفرد در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. خرید نیترات نقره به صورت آنلاین و حضوری از سایت های معتبر و دفاتر فروش محصولات شیمیایی امکان پذیر است. شما بر اساس مقدار مصرف خود میتواند این ترکیب را در بستهبندیهای مختلف خریداری نمایید.
ارسال رایگان به سراسر کشور
مشاوره گیاه پزشکی رایگان
پرداخت اقساطی بدون اعمال بهره
فروش نیترات نقره
نقره نیترات در گریدهای مختلف برای کاربردهای گوناگون به فروش میرسد. این ترکیب در بستههای 10 گرمی، 100 گرمی و به صورت کیسهای عرضه میشود. شما بسته به اهداف مورد نظر خود میتوانید این ترکیب را به راحتی با خرید آنلاین یا حضوری از شرکت های خرید و فروش مواد شیمیایی تهیه نمایید.
قیمت نیترات نقره
قیمت نیترات نقره بر اساس وزن بستهبندی و کیفیت آن متفاوت است. گرید پزشکی این ترکیب معمولاً قیمت بالاتری دارد و نوسانات بازار نیز بر قیمت آن تأثیرگذار است. برای خرید سیلور نیترات بهتر است ابتدا از سایت های مرجع استعلام بگیرید و از مراکز معتبر و شناخته شده خرید کنید.
انواع نقره نیترات
نیترات نقره در دو گرید صنعتی و پزشکی به فروش میرسد. نوع صنعتی این ترکیب معمولاً به عنوان پیش ساز سایر ترکیبات حاوی نقره استفاده میشود. همچنین در ساخت فیلم های عکاسی و در محیط آزمایشگاهی به عنوان یک عامل رنگ آمیزی در تجسم پروتئین در ژل های PAGE و در میکروسکوپ الکترونی روبشی یا SEM استفاده میشود.
علاوه بر رنگ مو و جوهر، از نیترات نقره برای ساخت مواد رنگی نیز استفاده میشود. سیلور نیترات یکی از اجزای مهم رنگهای مورد استفاده در سرامیکها است. علاوه بر این، این ترکیب شیمیایی جزء کلیدی تعدادی از حشره کش های مورد استفاده در صنعت کشاورزی است.
سیلور نیترات منبعی از آنیون نیترات (NO3-) است که در چندین واکنش در مقیاس صنعتی برای تولید کودها، مواد آتش زا، بمب های دود زا و سایر مواد منفجره، لعاب های شیشه و سفال و مواد نگهدارنده مواد غذایی استفاده میشود.
نقره نیترات گرید پزشکی کاربردهای مختلفی دارد. این ترکیب به عنوان دارو روی پوست و غشاهای مخاطی اعمال میشود و به صورت قلم نیترات نقره و یا به صورت محلول های 0.01 درصد تا 10 درصد در دسترس است. قلم نقره نیترات برای از بین بردن زگیل و بافت گرانولاسیون و سوزاندن زخم ها استفاده میشود.
کاربردهای نیترات نقره
استفاده پزشکی و صنعتی از نیترات نقره بسیار رایج است. در آزمایشگاه ها برای تجزیه و تحلیل حجمی برای شناسایی هالیدها، تیوسیانات ها و غیره استفاده میشود. هالیدها با استفاده از آن در حوزه شیمی معدنی استخراج میشوند. همچنین برای جداسازی مخلوط آلکن ها استفاده میشود زیرا کاتیون نقره با آلکن ها پیوندهای برگشت پذیر ایجاد میکند. کاربردهای مهم این ترکیب در ادامه شرح داده شده است.
نیترات نقره صنعتی
در صنعت از سیلور نیترات در آبکاری استفاده میشود. این آبکاری روی جواهرات و ساعت ها انجام میشود تا جلا و ظاهری شیک به آن ها بدهد.
آینه ها ابزار رایجی هستند که در زندگی روزمره مورد استفاده قرار میگیرند. هر چه در مقابل آینه باشد از آن بازتاب میشود. برای تولید چنین سطح بازتابی از نیترات نقره روی شیشه استفاده میشود.
سنگ ها و صخره ها با استفاده از مواد منفجره برای ساخت جاده ها و غیره شکسته میشوند. از سیلور نیترات و نمک های نقره مانند استیل نقره و آزید نقره برای تولید این مواد منفجره استفاده میشود.
همه ما سفال های سرامیکی زیادی را در بازار میبینیم که رنگهای متفاوتی دارند. چنین رنگهایی با استفاده از سیلور نیترات تهیه میشوند.
در گذشته از هالیدهای نقره، مانند برومید نقره و کلرید نقره، در تولید فیلم های عکاسی استفاده میشد. در این فرآیند نقره عنصری در هنگام عکس برداری در معرض نور قرار میگیرد و سپس، با استفاده از مواد شیمیایی دیگر به عکس تبدیل میشود.
در تجارت گل های شاخه ای بریده شده از آفت کش های حاوی نیترات نقره به عنوان جزء فعال استفاده میکنند. آنها برای جلوگیری از پژمردگی زودهنگام و از دست دادن جوانه ها و شکوفه ها مورد استفاده قرار میگیرند. این فرآیند زمانی به تعویق میافتد که این ساقه ها در محلول بسیار ضعیف نیترات نقره خیسانده شوند.
نیترات نقره آزمایشگاهی
نیترات نقره فعالیت ضدعفونیکننده، میکروب کش، قابض و سوزاننده یا اسکاروتیک از خود نشان میدهد. این اثرات ممکن است ناشی از ترکیب یونهای نقره با سولفیدریل، کربوکسیل، فسفات، آمینو و سایر گروههای شیمیایی مهم بیولوژیکی باشد. وقتی یون های نقره با پروتئین ها برهمکنش میکنند، خواص فیزیکی پروتئین ها تغییر میکند. در این شرایط پروتئین ممکن است دناتوره شود و معمولاً رسوب رخ میدهد.
یون های نقره بر روی دیواره باکتری ها اثر گذاشته و باعث ایجاد تغییرات اساسی در دیواره سلولی و غشاء میشوند. فعالیت میکروب کشی این ترکیب ممکن است به رسوب پروتئین های باکتریایی توسط یون های نقره آزاد شده نسبت داده شود.
کاربرد در صنایع غذایی
نیترات نقره در صنایع غذایی به عنوان یک ماده نگهدارنده و ضد میکروبی استفاده میشود. این ترکیب برای جلوگیری از رشد باکتری ها، قارچ ها و سایر میکروارگانیسم ها در محصولات غذایی استفاده میشود. همچنین برای جلوگیری از تغییر رنگ و فساد محصولات غذایی بسیار مؤثر است. این ترکیب همچنین برای بهبود طعم و بافت برخی از محصولات غذایی مورد استفاده قرار میگیرد.
خطرات
نیترات نقره یک ماده سوز آور است. جذب طولانی مدت آن در پوست باعث تغییر رنگ پوست به خاکستری میشود. در صورت تنفس غشاهای مخاطی را تحریک کرده و به آنها آسیب میرساند.
سیلور نیترات در صورت مصرف خوراکی عواقب مضری دارد و در موارد نادر کشنده است. علاوه بر این، ممکن است منجر به تشنج، بی حسی، استفراغ و اسهال خونی شود.
پیامدهای مزمن قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نیترات نقره شامل افسردگی، سردرد و زوال ذهنی است. سرطان در افراد خاصی که در معرض نیترات نقره قرار دارند، دیده شده است.
در صورت تماس با سیلور نیترات محل باید کاملاً با آب شستشو داده شود و فوراً باید به دنبال دریافت مراقبت های پزشکی باشید.
جدول مشخصات، خواص و ویژگیهای نیترات نقره
عناوین | مقادیر |
---|---|
نام IUPAC | نقره نیترات |
فرمول شیمیایی | AgNO3 |
جرم مولی | 169.87 گرم بر مول |
رنگ و بو | سفید، بی رنگ و بی بو |
سیستم کریستالی | Orthorhombic |
چگالی | 4.35 گرم بر سانتی متر مکعب |
نقطه ذوب | 209.7 درجه سانتی گراد |
نقطه جوش | 440 درجه سانتی گراد |
PH | اسیدی |
ظاهر | پودر سفید رنگ |
خطرات اصلی | سمی و خورنده و واکنش انفجاری اتانول |
نام های متداول دیگر | نمک نیترات، سیلور نیترات |
شرایط نگهداری | دمای محیط |
روش تولید نیترات نقره
نقره و اسید نیتریک برای ایجاد نیترات نقره ترکیب میشوند. شمش های نقره و ورق های نقره اغلب در این واکنش ها استفاده میشوند. نیترات نقره، آب و اکسیدهای نیتروژن محصولات نهایی هستند. مقدار اسید نیتریک موجود در واکنش بر محصولات جانبی این فرآیند شیمیایی تأثیر میگذارد. از آنجایی که این واکنش اکسیدهای نیتروژن مضر را تولید میکند، مهم است که واکنش در زیر هود انجام شود.
1- واکنش با اسید نیتریک سرد و رقیق شده
Ag+4HNO3 → 3AgNO3 + 2H2O+NO3
2- واکنش با اسید نیتریک گرم و غلیظ
Ag + 2HNO3 → AgNO3 + H2O + NO2
شرایط نگهداری و جابهجایی
نیترات نقره باید در ظروف یا بستهبندیهای مهر و موم شده نگهداری و جابجا شود و در معرض نور قرار نگیرد. این ترکیب با توجه به خواص اکسید کننده قوی آن باید به دور از مواد قابل اشتعال و آمونیاک و در مکانی خنک و دارای تهویه مناسب نگهداری شود.
خرید قلم نیترات نقره
قلم نیترات نقره دارویی است که برای سوزاندن پوست استفاده میشود. فرآیند سوزاندن پوست برای توقف خونریزی یا جلوگیری از عفونی شدن زخم انجام میشود. این قلم همچنین برای برداشتن بافت گرانولاسیون (بافت صورتی و توده ای روی زخم در حال بهبود) یا زگیل روی پوست استفاده میشود. اگرچه نیترات نقره عوارض جانبی زیادی ایجاد نمیکند، اما در صورت عدم استفاده صحیح میتواند باعث سوختگی یا لکه های شیمیایی شود.
واکنشهای نیترات نقره
نیترات نقره به عنوان یک ماده شیمیایی با بسیاری از ترکیبات وارد واکنش میشود. در ادامه واکنشهای این ماده شیمیایی با برخی ترکیبات نشان داده شده است.
واکنش نیترات نقره و مس
برای انجام این واکنش یک میله مسی را در محلول نیترات نقره به صورت معلق برای چند ساعت قرار دهید تا باهم واکنش دهند. در این واکنش یک محلول آبی از نیترات مس ایجاد میشود و کریستال های فلزی نقره ای شبیه مو ایجاد میکند.
AgNO3 + Cu→ Cu(NO3)2 + 2 Ag
واکنش نیترات نقره و سدیم کلرید
در یک واکنش رسوبی، رسوب نمک های نامحلول زمانی اتفاق میافتد که دو یا چند محلول حاوی نمک های مختلف باهم مخلوط شوند. یک رسوب سفید و جامد از کلرید نقره در این واکنش تشکیل میشود. آب نمیتواند این کلرید نقره را در خود حل کند.
AgNO3(aq) + NaCl(aq) → AgCl(s)↓ + NaNO3(aq)
واکنش نیترات نقره با اسید کلریدریک
وقتی که نیترات نقره جامد در محلول اسید کلریدریک حل میشود طی یک واکنش جانشینی ساده، رسوب سفید رنگ کلرید نقره و اسید نیتریک تولید میشود.
AgNO3+ HCl→ AgCl+HNO3
واکنش نیترات نقره با سدیم کربنات
واکنش نیترات نقره با سدیم کربنات باعث تولید رسوب زرد رنگ در ته ظرف خواهد شد و طی این واکنش شیمیایی میتوانید کربنات نقره را به دست بیاورید. کربنات نقره یک ترکیب شیمیایی مهم در میکروالکترونیک است.
AgNO3 + NaHCo3 → AgHCo3 + NaNo3
واکنش نیترات نقره با آمونیاک
از واکنش نیترات نقره با آمونیاک برای ایجاد یک پوشش نقره ای بر روی بطری های شیشه ای استفاده میشود. در این واکنش به ترکیبات دیگری از جمله هیدروکسید سدیم و دکستروز نیاز است.
MSDS نیترات نقره
- استفاده از تجهیزات محافظتی هنگام کار با این ماده شیمیایی الزامی است زیرا باعث آسیب جدی قرنیه چشم میشود.
- گازهای تولید شده حاصل از آن، سمی و کشنده بوده و استنشاق آنها منجر به سرگیجه، اختلال تنفسی، بیهوشی و حتی مرگ میشود. بنابراین از ماسک های مناسب استفاده نمایید.
- این ترکیب در صورت بلع باعث آسیب به سیستم تنفسی و گوارشی شده و ممکن است باعث مرگ فرد شود.
- جذب پوستی این ماده شیمیایی بسیار بالا است و در تماس مکرر باعث سوزش، حساسیت و ایجاد لکه های پوستی میشود.
- قرار گرفتن در معرض این ماده بطور مدوام باعث آسیب کبد، کلیه ، ریه، چشم ها و حتی بافت مغز میشود.
- نیترات نقره در رابطه با پتانسیل سرطان زایی به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است.
- با مطالعه برگه اطلاعات ایمنی پیش از کار با این ماده شیمیایی میتوانید خطرات احتمالی کار با آن را کاهش دهید.
سوالات متداول
نام رایج نیترات نقره چیست؟
این ماده معمولاً به عنوان کاستیک قمری شناخته میشود. نام های دیگر آن نمک نقره (1+) اسید نیتریک، لاجورد اینفرنالیس، نیترات آرژانتوس هستند.
چرا محلول نیترات نقره در بطری های رنگی نگهداری میشود؟
نیترات نقره بسیار به نور حساس است و وقتی در معرض نور قرار میگیرد، واکنش نشان میدهد. بنابراین، اگر در معرض نور خورشید یا هر نور قوی دیگری قرار گیرد، شروع به هیدرولیز میکند. در نتیجه اسید نیتریک و اکسید نقره با رنگ سیاه یا قهوه ای تولید میشود. اگر در بطری های تیره و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود، میتوان احتمال این واکنش را کاهش داد.