آموزش کشاورزی

نیترات کلسیم برای خربزه | بررسی 4 فایده مهم

نیترات کلسیم برای خربزه

ما در حال گذر از زمانه‌ای هستیم که قیمت محصولات کشاورزی ارزان بود و مردم بدون سخت‌گیری خاصی خربزه یا دیگر محصولات را خریداری می‌کردند. در آن زمان تنها اگر از اوره و دی آمونیوم استفاده می‌کردیم کافی و محصول حداقل کیفیت را دارا بود. اما اکنون اوضاع تغییر کرده است. اکنون تنها محصولاتی بازار خوبی دارند که کیفیت بالایی داشته باشند.

نیترات کلسیم برای خربزه دقیقا مانند مولتی ویتامینی است که به یک کودک می‌دهیم تا کودک ما قوی‌تر و تنومندتر باشد. حال می‌توانیم با استفاده از کلسیم برای خربزه محصولی با کیفیت‌تر و با بازدهی بیشتر تولید کنیم. همچنین کلسیم می‌تواند محصول ما را در برابر آفات، بیماری‌ها، خشکی و شوری تقویت کند و منجر به افزایش پایداری و دوام آن شود.

در این میان ممکن است سوالی ذهن کشاورزان را درگیر کرده باشد و آن‌هم این است که در صورتی که بخش قابل توجهی از خاک‌های ایران آهکی است چه نیازی به کود کلسیم است. بله درست است. اما من یک سوال از شما می‌پرسم، وقتی دریاها پر از آب هست چرا این همه انسان از تشنگی رنج می‌برند؟

 

چرا خاک‌های آهکی کلسیم کافی برای تامین نیاز گیاه ندارند؟

در این بخش می‌خواهیم تفاوت کلسیم کربنات یا همان سنگ آهک و نیترات کلسیم کودی را بررسی کنیم. متون و تصاویر و اطلاعات منتشر شده در این مقاله از تحقیقات شرکت بزرگ یارا می‌باشد.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید کلسیم کربنات که به شکل آهک در خاک‌ها وجود دارد انحلال‌پذیری به شدت پایینی دارد و در واقع هیچ‌گاه نمی‌تواند به ریشه گیاه برسد. اما در مقابل شما نیترات کلسیم را می‌بینید که بیش از ۸۵۰۰ برابر آهک در خاک انحلال‌پذیری دارد.

 

نیترات کلسیم برای خربزه

فواید نیترات کلسیم برای خربزه

در این  قسمت می‌خواهیم فواید نیترات کلسیم برای خربزه را بررسی کنیم. برخی از مهم‌ترین فواید کلسیم به شرح زیر است:

  • افزایش کیفیت خربزه
  • افزایش بازدهی خربزه
  • افزایش پایداری در مقابل خشکی و شوری
  • افزایش پایداری در مقابل آفات و بیماری‌ها

نکته مهمی که می‌خواهم در این‌جا به آن اشاره کنم این است که این ماده از دو عنصر اصلی نیترات و کلسیم تشکیل شده است. شما حتما می‌دانید که نیترات بهترین شکل ازت برای استفاده است و جذب آن بارها بیشتر از اوره است. در واقع اوره‌ای که ما خریداری می‌کنیم تقریبا رایگان است. اما نکاتی هم دارد که بهتر است به آن‌ها توجه داشته باشیم.

اوره در بهترین حالت خودش درصدی نزدیک به ۵۰ درصد دارد. یعنی از هر ۱۰۰ کیلو اوره ۵۰ کیلوگرم نیتروژن به دست می‌آید. حال در مرحله بعد این اوره که برای گیاهان قابل جذب نیست باید در چرخه نیتروژن به نیترات تبدیل شود تا بتواند برای گیاه قابل مصرف باشد. در این میان نیز نیمی از ماده از بین می‌رود و تبدیل نمی‌شود.

یعنی هر ۱۰۰ کیلو اوره در بهترین حالت ۲۰ کیلوگرم نیتروژن دارد که آن‌هم خاک را خراب می‌کند. اما نیترات ‌ها کاملا حلال و قابل جذب هستند و تمام برای گیاه قابل مصرف هستند.

۱. افزایش کیفیت و سفت شدن خربزه

یکی از اصلی‌ترین کاربردهای کلسیم برای خربزه افزایش کیفیت و مقاومت گیاه در برابر شرایط سخت است. من در این جا دو نمودار برای شما آورده‌ام تا اثرات کلسیم بر روی کیفیت خربزه را مشاهده بفرمایید. در تصویر اول و در زیر تصویر انواع حالت‌های تحریب گیاه مانند پوسیدگی انتهای شکوفه و دانه‌های تو خالی را مشاهده می‌کنید که هر کدام به نوبه خود می‌توانند منجر به آسیب به خربزه بشوند.

حال آمده‌ایم تا اثر چند نوع کود مانند نیترات کلسیم، آمونیوم نیترات، سدیم نیترات و اوره را بر روی این تخریب‌ها بررسی کنیم. نتایج نشان می‌دهند که حداکثر آسیب به گیاه در صورت استفاده از اوره ایجاد می‌شود. در واقع هر چه ستون بلندتر باشد میزان تخریب نیز بیشتر خواهد بود. در مورد کلسیم نیترات مشاهده می‌کنید که سطح تخریب حداقلی است.

 

این مطالعات به طور کامل توسط واحد تحقیق و توسعه بزرگترین شرکت‌های آمریکایی و اروپایی تایید شده است.

 

نیترات کلسیم برای خربزه

 

در تصویر دوم میزان سفتی میوه خربزه را مشاهده می‌کنید. در واقع کلسیم نیترات می‌تواند در زمان برداشت منجر به افزایش سفتی در خربزه بشود که بسیار در بازارپسندی و فروش آن موثر است. در واقع کلسیم با حضور در ساختارهای سلولی خربزه ساختمان دیواره‌ی سلولی آن را مستحکم و سفت می‌کند.

این خود منجر به بسیاری از فواید و نکات مثبت برای خربزه می‌شود که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

 

نیترات کلسیم برای خربزه

 

 

۲. افزایش بازدهی خربزه

در این جا می‌خواهم یک اثر نیترات کلسیم بر روی خربزه که منجر به دو فایده اصلی در آن می‌شود را برای شما بیان کنیم. کود نیترات کلسیم برای خربزه منجر به افزایش ریشه‌زایی و توسعه ریشه‌های گیاه می‌شود که خود دو فایده‌ی اصلی برای گیاه دارد:

  1. مقاومت گیاه در خشکی
  2. افزایش تناژ و بازدهی کشت خربزه

به بیان دیگر هنگامی که ما از کود نیترات کلسیم استفاده می‌کنیم منجر به توسعه ساختار ریشه در گیاه می‌شویم که این خود منجر به افزایش جذب آب و مواد غذایی در گیاه می‌شود و افزایش جذب آب و مواد غذایی در گیاه منجر به افزایش تناژ خربزه می‌شود.

همچنین توسعه ریشه در شرایط سختی خشکی و کم آبی می‌تواند محصول را از یک خطر بزرگ نجات دهد.

نیترات کلسیم برای خربزه

۳. افزایش پایداری در مقابل خشکی و شوری

همان‌طور که در بالا نیز توضیح دادم کلسیم می‌تواند گیاه را در برابر شوری و خشکی و شرایط سخت تاب آورتر کند. به طور مثال در تصویر زیر تاثیر افزایش دما و حرارت بر روی تخریب گیاه را مشاهده می‌کنید. در ستون دوم افزایش دما منجر به افزایش آسیب به خربزه شده است و در ستون سوم مشاهده می‌کنید که استفاده از کلسیم منجر به کاهش اثرات مخرب گرما بر روی گیاه شده است.

 

نیترات کلسیم برای خربزه

 

۴. افزایش پایداری در مقابل آفات و بیماری‌ها

یکی از کاربردهای خوب کلسیم نیترات برای خربزه این است که گیاه را در مقابل آفات و بیماری‌ها به خوبی محافطت می‌کند. در واقع کلسیم با قرار گرفتن در ساختارهای دیواره‌ی سلولی ( به تصویر زیر نگاه کنید) می‌تواند منجر به جلوگیری از نفوذ قارچ‌ها و دیگر بیماری‌ها به داخل ساختار سلولی گیاه شود.

کود کلسیم برای خربزه

منابع

منبع ۱

Rate this post
author-avatar

درباره حامد امیرخانی

حامد امیرخانی دانش‌آموخته رشته علوم آزمایشگاهی می‌باشد. وی تجربیات بسیاری در زمینه کشاورزی، صنایع شیمیایی، بیوتکنولوژی و علوم مربوط به کسب و کار دارد. حامد امیرخانی مسئول تحقیق و توسعه و بازاریابی شرکت سرو شیمی می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *