پسته یکی از مهمترین محصولات زراعی و صادراتی کشور است به طوریکه تا ۱۰ درصد از کل صادرات غیر نفتی کشور را همین یک قلم محصول تشکیل میدهد و افزایش بهرهوری کشت و بازدهی این محصول از اهمین بالایی برای کشاورزان برخوردار است.
ما باید تلاش کنیم تا بتوانیم شاخصهایی همچون میزان برداشت کل محصول، درصد پسته خندان و کاهش درصد پوکی و ریزش محصول را بهبود ببخشیم و یکی از راههای این بهبود مدیریت صحیح کودی در مزارع پسته هست. نیترات کلسیم برای پسته یکی از کودهای مهم است که نقش بسیاری در رشد و افزایش بازدهی باغهای پسته دارد.
ما در گذشته در رابطه با اهمیت پتاسیم نیترات برای پسته صحبتهایی داشتیم و امروز نیز در رابطه با نیترات کلسیم برای پسته و فواید و خواص آن و مقدار مورد نیاز مصرف بحثهایی را خواهیم داشت.
زمان و نحوه مصرف نیترات کلسیم برای پسته
تحقیقات نشان میدهند بهترین زمان استفاده از نیترات کلسیم برای پسته قبل از اولین آبیاری بعد از برداشت محصول پسته میباشد و مصرف حداقل 150 کیلو گرم در هکتار توصیه میشود. همچنین توصیه میشود علاوه بر کوددهی آخر فصل سه مرتبه محلولپاشی به فاصله ده روزه و در زمان ارزنی شدن محصول پسته انجام شود.
البته برای سنجش دقیق میزان نیترات کلسیم مورد نیاز بهتر است آزمایش خاک انجام دهید و با مهندسان کشاورزی منطقه خود صحبت کنید.
خواص نیترات کلسیم برای پسته
خواص نیترات کلسیم برای پسته به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
۱. خواص اثبات شده به صورت تجربی
۲. خواص اثبات شده به صورت علمی
به نظر میرسد شمایی که در حال مطالعه این متن هستید از خواص تجربی نیترات کلسیم برای پسته آگاه هستید و مشکل خاصی از این بابت وجود ندارد. اما برخی خواص و فواید کلسیم برای پسته نیز هستند که به صورت علمی و در تحقیقات اثبات شده اند و ما در این محتوا بیشتر به این موضوع میپردازیم.
۱. افزایش وزن محصول پسته
مطالعات نشان میدهد که استفاده از نیترات کلسیم در باغات پسته به میزان ۶ در هزار میتواند منجر به افزایش قابل توجه وزن تر محصول بشود. لطفا به تصویری که در کمی پایینتر و در قسم سوم قرار داده شده است توجه کنید. تیمار در این جدول به معنای استفاده از نیترات کلسیم است و ستون دوم به معنای میزان وزن تر محصول است.
همانطور که مشاهده میکنید استفاده از نیترات کلسیم عدد مربوط به شاخص وزن تر محصول را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. البته باید ذکر کنیم که این اعداد به این معنی نیست که استفاده از نیترات کلسیم وزن تر محصول را تا چند ده برابر افزایش میدهد. این اعداد این معنی است که میزان وزن تر محصول به میزان قابل توجه تا ۲ برابر در برخی از تیمارهای باغ پسته افزایش یافته است.
۲. کاهش درصد پوکی در پسته
کاهش درصد پوکی در پسته دومین شاخص مهم در ارزیابی عملکرد نیترات کلسیم در باغ پسته است. مطالعات نشان میدهند با استفاده از نیترات کلسیم برای پسته شاهد کاهش قابل توجه در میزان درصد پوکی پسته میباشیم.
۳. افزایش درصد پسته خندان
در تصویر زیر که نشان دهندهی نتایج حاصل از مطالعات انجام شده بر روی اثرات کود کلسیم نیترات بر روی پسته است نشان میدهد استفاده از این کود منجر به افزایش درصد پسته خندان در باغات پسته میشود.
۴. فعال سازی آنزیمها
کلسیم عنصری است که نقش مهم در ساختار دیوارهی سلولی و تقسیمات سلولی دارد و همین موضوع نیز میتواند منجر به بهبود رشد و تحریکات رشد در گیاه بشود. همچنین کلسیم به عنوان یک کو آنزیم و شتابدهندهی سلولی نقش مهمی در افزایش سوخت و ساز و فعال کردن آنزیمها دارد.
این عملکردها در نهایت منجر به افزایش بازدهی قابل توجه در باغ پسته میشود.
علائم کمبود کلسیم در پسته
کمبود کلسیم در پسته تاثیرات مهمی در رشد و بازدهی آن دارد به طوریکه میتوان تاثیرات آن را به وضوح در کیفیت و کارایی باغ پسته مشاهده کرد. علائم کمبود کلسیم با خشک شدن نوک برگها شروع میشود و در ادامه شاهد تاخیر در رشد قسمت های مختلف گیاه خواهیم بود.
البته علائم کمبود ممکن است با کمبود دیگر عناصر اشتباه گرفته شود و معیارهای چندان محکمی برای تشخیص کمبود کلسیم در پسته وجود ندارد و به نظر میرسد بهترین راه برای تشخیص استفاده از آزمون خاک باشد.
دیاگرام کودهای مورد نیاز برای پسته
کلسیم تنها کود مورد نیاز پسته نیست و علاوه بر آن کودهای دیگری نیز همانند پتاسها و نیتراتها استفاده میشوند. کوودهی باغات پسته و میزان استفاده از هر کود ارتباط مستقیمی با میزان بار باغ پسته دارد و هرچه میزان بار یک باغ پسته بیشتر باشد به معنای خروج بیشتر مواد مغذی از باغ و نیاز به استفاده بیشتر از کودها میباشد.
به طور مثال شما میگویید که بازدهی باغ پسته شما ۲ تن در هکتار است. این بازدهی با توجه به دیاگرام پایین به این معنی است که شما باید حدود ۳۰۰ کیلوگرم از کودهای مختلف استفاده کنید تا جبران مواد از دسته رفته زمین و باغ پسته شما باشد.
همچنین برای محاسبه کودهای پتاسیم مانند پتاسیم نیترات و پتاسیم سولفات میتوانید از نمودار زیر استفاده کنید.