کود پتاسیم برای ذرت یکی از اصلیترین کودهای هر برنامه کودی ذرت میباشد. در واقع همانطور که میدانید پتاسیم یکی از اصلیترین عناصر مورد نیاز گیاهان و به طور خاص ذرت است که من در ادامه به شما از فواید و نحوه مصرف کود پتاسیم برای ذرت خواهم گفت.
یکی از اصلیترین تنشهایی که ذرت با آن مواجه است تنش خشکی و شوری است. به بیان دقیقتر تنش خشکی در مرحله کاکل دهی و تشکیل بلال موجب کاهش ارتفاع گیاه و کاهش عملکرد محصول میشود. همچنین نتایج مطالعات نشان میدهد تنش خشکی در مرحله گلدهی ذرت بیشترین خسارت را بر عملکرد دانه دارد و عملکرد دانه را تا ۴۳ درصد کاهش میدهد.
همچنین بازدهی پایین کشت ذرت یکی از چالشهایی است که ذرت کاران معمولا با آن مواجه هستند. اگر بتوان کاری کرد که بازدهی کشت ذرت تا ۴۰ درصد افزایش پیدا کنید چرا نباید این کار را انجام بدهیم.
زمان و نحوه مصرف کود پتاسیم برای ذرت
اگر بخواهیم بیشترین بازدهی را از مصرف کود پتاسیم برای ذرت به دست آوریم باید پتاسیم را در چند مرحله و از زمان آغاز کشت تا گلدهی و پر شدن دانه به گیاه بدهیم. فرض کنید قصد دارید ۱۵۰ کیلو گرم کود پتاس را برای مزرعه خود استفاده کنید، شما باید این مقدار را در چند مرحله آبیاری و محلولپاشی تقسیم کنید.
یک تا دو مرحله آبیاری در اوایل فصل کاشت و دو مرحله محلولپاشی در زمانی که گیاه رشد کرده و به ارتفاع کافی رسیده است. در زمانی که گیاه ارتفاع گرفته است بهتر است محلول پاشی انجام دهید تا پتاسیم سریعا به دانه و برگ ذرت برسد.
فواید کود پتاسیم برای ذرت
1. مقاومت در برابر تنش خشکی
مطالعات نشان میدهد که استفاده از کود پتاسیم در کشت ذرت تاثیرات به سزایی در افزایش میزان بازدهی دارد. پتاسیم نقش اساسی در تنظیم روزنههای گیاهی و کاهش دفع آب از برگها دارد. در واقع در زمان کم آبی و تنش خشکی ذرت پتاسیم در برگهای منجر به بستهشدن و کاهش ریتمهای باز و بسته شدن روزنههای هوایی و کاهش دفع آب میشود.
همچنین پتاسیم در ریشه منجر به افزایش جذب آب از ریشه میشود. پتاسیم با بهبود تعادل اسمزی و افزایش تقسیم سلولی و استحکام دیواره سلولی سلولهای ریشه ذرت منجر به افزایش جذب آب در ریشههای میشود که خود منجر به افزایش مقاومت گیاه در برابر خشکی میشود.
در واقع مطالعات و تجربیات ما نشان میدهد استفاده از پتاسیم در کشت ذرت میتواند تا ۴۰ درصد از اثرات تشهای کم آبی و شوری خاک را کاهش دهد و بازدهی کشت را افزایش دهد.
2. افزایش بازدهی کشت ذرت
برای بررسی تاثیر استفاده از پتاسیم در ذرت باید مسائل مختلفی را از ابعاد مختلف بررسی کرد. یک مطالعه دانشگاهی در این رابطه انجام شده است که در انتهای مقاله لینک دسترسی به آن قرار داده شده است. در این مقاله علمی بیان شده است که استفاده از کود پتاسیم به مقدار ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار در مزرعه ذرت منجر به موارد زیر میباشد:
- افزایش عملکرد دانه
- افزایش وزن صد دانه
- افزایش تعداد دانه در بلال
- افزایش میزان برداشت کل
به بیان دقیقتر و عددی میتوان گفت که استفاده از پتاسیم نیترات در مزرعه ذرت مقیاس تعداد دانه در هر بلال را از عد ۱۵۳ به ۱۳۵۸ افزایش داد. البته این عدد مربوط به تعداد دانه نیست و مقصود میزان رشد تعداد دانه است. همچنین در مورد مقیاس وزن هر صد دانه شاهد افزایش از ۱۲۲ به ۲۵۶ بودیم.
در مورد شاخص ارتفاع بلال شاهد افزایش مقیاس از ۴ به ۱۲ بودیم. این یعنی با استفاده از کود پتاسیم در مزرعه ذرت شاهد افزایش ارتفاع بلالها خواهیم بود. لازم به ذکر است که این اعداد یک روش آماری هستند و صرفا برای سادهسازی مفهوم تاثیر استفاده از کود پتاسیم برای ذرت استفاده میشوند. در تصویر زیر جدول مربوط به این اطلاعات را قرار دادهایم.
کود پتاسیم نیترات برای ذرت
یکی از بهترین کودهای پتاسیم برای ذرت کود پتاسیم نیترات است. کود پتاسیم نیترات با دارا بودن ۴۸ درصد پتاس که تماما محلول و قابل جذب است و دارابودن ۱۴ درصد نیتروژن که کاملا محلول و قابل حل است تاثیر بسیاری در افزایش رشد گیاه ذرت دارد. کود پتاسیم نیترات بدون کلر در مقایسه با دیگر انواع پتاس قابل برتریهای خاصی دارد به طوریکه غالب پتاس استفاده شده در مزارع آمریکا پتاسیم نیترات میباشد.
استفاده از ۱۵۰ کیلوگرم پتاسیم نیترات برای ذرت در مزرعه و در چند مرحله از تشکیل و پر شدن دانه تا آخرین مراحل برداشت توصیه میشود.
کود سولو پتاس (پتاسیم سولفات) برای ذرت
کود پتاسیم سولفات یا همان سولو پتاس کود پتاس بالای دیگری است که میتوان از آن برای مزرعه ذرت استفاده کرد. پتاسیم سولفات در مقایسه با پتاسیم نیترات چندان مناسب به نظر نمیرسد و تجربیات و مطالعات نشان میدهند پتاسیم نیترات به دلیل حلالیت بالا و ساختار مناسب بهتر از سولفات پتاسیم میباشد.
با این حال اگر این کود را خریداری کرده اید و آماده مصرف دارید بهتر است در روزهای نسبتا گرمتر استفاده کنید تا به طول کامل حل شود و در تجهیزات و زمین رسوب نکند و سولفاته نشود. استفاده از ۱۵۰ کیلوگرم پتاسیم سولفات در هکتار در چند مرحله به صورت آبیاری و محلولپاشی توصیه میشود.