مواد شیمیایی

سولفات آهن چیست؟ | FeSo4

سولفات آهن

سولفات آهن یا فرو سولفات، به یک مجموعه از ترکیبات نمک با فرمول عمومی FeSO4.xH2O اطلاق می‌شود و انواع مختلفی دارد. این ترکیب به شکل هیدرات در صنایع گوناگونی از جمله داروسازی، پزشکی و کشاورزی استفاده می‌شود. یکی از فرم‌های هیدراته متداول این ماده، سولفات مس هپتاهیدرات (7 آبه) است که به نام ویتریول سبز هم شناخته می‌شود.

سولفات آهن حلال در آب است و از نظر محیط زیست، خطری ندارد. شرکت ما، سولفات آهن (II) با خلوص 98.5 درصد را از بهترین تولیدکنندگان داخلی تامین کرده و به مشتریان گرامی خود ارائه می‌دهد. شکل ظاهری سولفات آهن 7 آبه به صورت جامد و کریستالی با رنگ سبز مایل به آبی است و حاوی 18 درصد آهن است. همچنین، سولفات آهن 4 آبه به شکل پودر سفید مایل به سبز با خلوص 20 درصد آهن و 24 درصد سنتز می‌تواند تولید شود.

سولفات آهن (Ferric Sulfate) چیست؟

در دوران باستان، سولفات آهن با نام‌های دیگری همچون copperas یا زاج سبز شناخته می‌شد. این ترکیب تاریخی، در کاربردهایی نظیر سیاه کردن چرم، به عنوان ماده تثبیت‌کننده رنگ در صنعت نساجی و تهیه جوهر مورد استفاده قرار می‌گرفت.

حدود ۷۰۰ سال پیش، برای تولید اسید سولفوریک (روغن ویتریول) از روش تقطیر ویتریول سبز استفاده می‌شد. امروزه، این ترکیب شیمیایی به کاربردهای مدرن خود، اهمیت بیشتری یافته است. سولفات آهن دو ظرفیتی (فرو سولفات) با فرمول شیمیاییFeSO4.7H2O، به تشکیل کریستال‌های آبی یا سبز رنگ در محیط‌های با pH مختلف می‌پردازد. در حالت معمول، هفت مولکول آب در ترکیب سولفات آهن حاضر هستند و در صورت خشک شدن، می‌تواند به شکل پودر سفید رنگ تک‌آبه (منوهیدرات) تبدیل شود.

سولفات آهن، مواد اولیه تولید کود شیمیایی است و مقدار مصرف آن در غلات و درختان میوه بسته به نوع محصول و ویژگی‌های خاک متفاوت است. برای مثال، درختان پسته که در مناطق شور زار رشد می‌کنند، بیشترین نیاز به این ترکیب را دارند.

نوع دیگر سولفات آهن سه‌ظرفیتی (فریک سولفات) با فرمول Fe2(SO4)3 تولید می‌شود و دارای رنگ زرد تا قهوه‌ای است. این نوع برای تسویه آب و فاضلاب، و همچنین به عنوان رنگ‌دهنده دانه‌ها استفاده می‌شود. سولفات آهن یکی از مهم‌ترین مواد شیمیایی مصرفی است، و کشورهایی چون آلمان، انگلیس، هند و چین از بزرگترین تولیدکنندگان جهان هستند.

روش‌های تولید در کشورهای پیشرفته با کشورهای در حال توسعه متفاوت است، به‌عنوان مثال چین از پساب کارخانجات فولاد به عنوان منبع استخراج و فرآوری مواد معدنی مانند اکسید تیتان استفاده می‌کند. ایران نیز با وجود واحدهای تولیدی در استان‌های زنجان، اصفهان، قم، تهران و کرمان، علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، بخشی از تولید خود را به کشورهای همسایه از جمله عراق، ترکیه، ارمنستان، پاکستان و تاجیکستان صادر می‌کند.

 

FeH2O6SO4

 

انواع سولفات آهن

سولفات آهن یک ترکیب شیمیایی است که در انواع مختلف و با فرمول‌های متفاوت تولید می‌شود.

1. سولفات آهن (II) هپتاهیدرات (فرو سولفات)

فرمول شیمیایی FeSO4.7H2O

خصوصیات: به شکل کریستال‌های آبی یا سبز رنگ می‌باشد. این فرم اغلب به نام ویتریول سبز نیز شناخته می‌شود.

کاربردها: در کودها، صنایع نساجی، تهیه جوهر و سیاه کردن چرم.

2. سولفات آهن (II) تک‌آبه (مونوهیدرات)

فرمول شیمیایی FeSO4.H2O

خصوصیات: به شکل پودر سفید رنگ است و این فرم به صورت خشک شده از آب یک مولکول را از دست می‌دهد.

کاربردها: در کودها و صنایع مختلف.

3. سولفات آهن (III) سه‌آبه (فریک سولفات)

فرمول شیمیایی Fe2(SO4)3.3H2O

خصوصیات: این نوع سولفات آهن دارای رنگ زرد تا قهوه‌ای است.

کاربردها: به عنوان ترکیبی مورد استفاده در تسویه آب و فاضلاب، و همچنین در رنگ‌دهی دانه‌ها.

همچنین، مهمترین نوع سولفات آهن که از نظر مصرف گسترده‌تر است، سولفات آهن (II) هپتاهیدرات (FeSO4.7H2O) است که به صورت گسترده در مصارف کشاورزی و صنعتی استفاده می‌شود.

خرید کودهای کشاورزی


ارسال رایگان به سراسر کشور

مشاوره گیاه‌ پزشکی رایگان

پرداخت اقساطی بدون اعمال بهره



We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

کاربردهای سولفات آهن

سولفات آهن برای مصارف زیر استفاده میشود.

1. کاربرد آهن (II) سولفات در صنعت داروسازی

آهن (II) سولفات یکی از مواد مهم در حوزه داروسازی است. این ترکیب به عنوان یک منبع آهن در تکمیل کمبودهای آهن در بدن انسان مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به اینکه کمبود آهن مشکلی رایج در جوامع مختلف است، مصرف مکمل‌های حاوی آهن سولفات می‌تواند به بهبود وضعیت سلامتی افراد کمک کند. آهن موجود در آهن (II) سولفات به انتقال اکسیژن در بدن کمک کرده و از فقر آهن و کمبود خون جلوگیری می‌کند.

2. کاربرد زاج سبز در صنعت رنگزایی

زاج سبز یا آهن (II) سولفات به عنوان یک ماده رنگزا در صنایع رنگسازی و رنگدانه سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ترکیب به تهیه انواع جوهرها و رنگهای مختلف کمک کرده و در گذشته به عنوان یکی از مواد اصلی در تهیه جوهرها مورد استفاده بوده است. همچنین، زاج سبز امروزه در صنایع مواد غذایی و رنگ‌های پارچه‌ای نیز به عنوان یک ماده رنگی مؤثر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ترکیب با سایر رنگ‌ها ترکیب شده و در تولید رنگهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

3. کاربرد آهن (II) سولفات در کشاورزی

آهن (II) سولفات به عنوان یک کود سولفاته غنی از آهن در کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کود به عنوان یک اصلاح‌کننده خاک با نقشی مهم در تأثیر بر بافت خاک و کاهش pH در خاک‌های قلیایی عمل می‌کند. این اقدام باعث افزایش دسترسی گیاهان به مواد مغذی خاک می‌شود. همچنین، در درمان کلروز آهن یا زردی برگ‌های گیاهان، بخصوص در باغبانی، از آهن (II) سولفات به عنوان ماده معالجه‌کننده استفاده می‌شود.

4. کاربرد در تصفیه فاضلاب و حذف فسفر

آهن (II) سولفات به عنوان یک عامل منعقدکننده گزینشی برای تصفیه فاضلاب صنعتی و بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ترکیب به دلیل کارآیی بالا، تأثیر در شفاف‌سازی آب و حذف مواد جامد معلق و رنگ از فاضلاب دارد. این فرآیند از انعقاد به عنوان روشی برای بهبود کیفیت آب استفاده می‌شود و به عنوان یک ماده آب‌گیری لجن نیز به کار می‌رود.

سایر کاربردهای آهن (II) سولفات

  • عامل تثبیت در صنعت عکاسی جهت ظاهر کردن تصاویر
  • افزودن به جریان آب در تجهیزات خنک‌کننده برای حفاظت از لوله‌ها و کندانسورها در برابر خوردگی
  • در تصفیه طلا به عنوان یک ماده کمکی برای رسوب طلای فلزی
  • کاربرد به عنوان معرف در شناسایی قارچ‌ها
  • به عنوان یک کاتالیزور در فرآیند Fenton برای اکسید کردن آلاینده‌ها یا پساب‌های آب
  • عامل کف‌کننده در نوشیدنی‌های الکلی
  • در صنعت چوب، برای رنگ‌آمیزی چوب افرا به رنگ نقره‌ای
  • مصرف در کنسرو زیتون سیاه به عنوان ماده رنگزا
  • برای لکه‌گیری بتن و برخی از سنگ‌های آهکی و ماسه‌سنگ‌ها به رنگ زرد استفاده می‌شود

مشخصات، خواص و ویژگی های سولفات آهن

سولفات آهن یک ترکیب شیمیایی با فرمول شیمیایی FeSO₄ است که شامل آهن، گوگرد، اکسیژن و هیدروژن می‌شود. این ترکیب به صورت جامد در دسترس است و دارای خواص و کاربردهای متنوعی در علوم شیمی، کشاورزی، داروسازی، و صنعت مختلف است. در زیر، مشخصات و خواص این ترکیب را بررسی می‌کنیم:

 

عناوينمقادير
فرمول شيمياييFeSO₄
نوع تركيبنمک آهنی
وزن مولكولي151.91 g/mol
حالت فیزیکیجامد
رنگسفید، زرد یا آبی تیره

 

خواص مولکولی

حلالیت در آب: دارای حلالیت بسیار خوب در آب است و به راحتی در این محیط حل می‌شود.

تغییر رنگ با ترکیبات: رنگ سولفات آهن تحت تأثیر ترکیبات مختلف می‌تواند متغیر باشد. به عنوان مثال، در حالت هفت آبه به رنگ آبی یا سبز، در حالت تک آبه به رنگ زرد و در حالت خشک به رنگ سفید مشاهده می‌شود.

اکسیدشدن در هوا: در معرض هوا و رطوبت، ممکن است سولفات آهن اکسید شده و تغییراتی در رنگ و ویژگی‌های ظاهری آن ایجاد شود.

تهیه سولفات آهن

تولید سولفات آهن ابتدا با واکنش سولفوریک اسید رقیق با براده‌های آهن آغاز می‌شود و سپس محلول حاصل از این واکنش با استفاده از دستگاه فیلتر پرس فیلتراسیون می‌شود. سپس، محلول حاصل از فیلتر پرس به وان‌های پلی‌اتیلنی منتقل شده و پس از انجام کریستال‌گیری، آماده بسته‌بندی و عرضه به بازار می‌شود.

در راستای مدیریت هزینه‌ها و با توجه به افزایش قیمت آهن و براده‌های آن، تولید سولفات آهن از براده‌های آهن از نظر اقتصادی کمتر جوابگو است. به همین دلیل، برخی تولیدکنندگان به جای استفاده از براده‌های آهن، از گِل جوش یا پوسته‌های اکسید آهن به‌دست‌آمده از کشش مفتول استفاده می‌کنند. این انتخاب به دلیل نیاز به واکنش ضعیف این مواد با سولفوریک اسید، باعث نیاز به کاهش pH با تزریق اسید اضافی شده و این مواد برای حل شدن بهتر افزوده می‌شوند.

به یاد داشت که افزایش pH محلول بیش از 3.5، باعث تولید انواع ناپایداری می‌شود و با مجاورت با هوا، اکسی‌هیدروکسید آهن تشکیل شده و با تغییر رنگ از سبز به زرد و قهوه‌ای، به تدریج تجزیه می‌شود.

روش سه ظرفیتی نیز با افزودن اکسنده قوی مانند هیدروژن پراکسید (آب اکسیژنه) به محلول سولفات آهن در pH های کمتر از 2 و سپس انجام کریستال‌گیری، نوعی سولفات آهن با رنگ زرد تولید می‌شود.

برای تولید سولفات آهن خشک، می‌توان از خشک‌کن دوار استفاده کرد تا کریستال‌های آن خشک شده و یا با استفاده از دستگاه اسپری درایر، محلول را خشک کرد تا سولفات آهن تک‌آبه پودری با کیفیت بسیار مرغوبی تولید شود.

تولیدکننده سولفات آهن

تولیدکننده سولفات آهن یک واحد صنعتی یا شرکتی است که به تولید و تامین این ترکیب شیمیایی می‌پردازد. فرآیند تولید سولفات آهن ممکن است شامل واکنش سولفوریک اسید با براده‌های آهن و مراحل پس از آن، از جمله فیلتراسیون و کریستال‌گیری باشد. این واحدها معمولاً در صنایع شیمیایی یا فلزات مستقر هستند.

تولیدکنندگان سولفات آهن نیازهای بازار در زمینه‌های مختلف از جمله صنایع کشاورزی، داروسازی، رنگسازی، تصفیه آب، و صنایع دیگر را فراهم میکنند. تولیدکنندگان از منابع طبیعی آهن مانند براده‌های آهن یا مواد اولیه دیگر برای تولید سولفات آهن استفاده میکنند.

برای دریافت اطلاعات دقیقتر در مورد تولیدکنندگان سولفات آهن، می‌توانید به منابع صنعتی مرتبط، دستورالعمل‌ها و منابع محلی در حوزه شیمیایی و فلزات مراجعه کنید. همچنین، اطلاعات مربوط به تولیدکنندگان ممکن است با تغییرات در زمان تغییر کند، بنابراین مشاوره با اتحادیه‌ها یا سازمان‌های مرتبط نیز می‌تواند کمک کننده باشد.

شرایط نگه‌داری و جابه‌جایی

کیسه‌های حاوی ترکیب سولفات آهن باید دارای برچسب‌های ایمنی و اطلاعات محصول است. حداکثر توجه به ایمنی در مدیریت و استفاده از فروس سولفات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

بسته‌بندی‌های حاوی فروس سولفات را از مواد ناسازگار جدا نگه داشته و همه کارگران انبار باید از تجهیزات محافظ شخصی مناسب بهره‌مند شوند. ظروف و مخازن یا کیسه‌های ذخیره‌سازی انبوه سولفات آهن و سیستم‌های مرتبط باید از نظر ابعاد و اندازه استاندارد باشند و پس از هر استفاده، درب آنها باید محکم بسته شود.

استفاده از کیسه‌ها یا مخازن ساخته شده از جنس‌های پلی‌اتیلن، پلی‌پروپیلن، یا فایبرگلاس برای ذخیره و نگهداری این محصول جامد، توصیه می‌شود. بسته‌بندی‌های حاوی سولفات آهن باید در انبارهای خشک و خنک با تهویه عالی نگهداری و ذخیره شوند و علامت‌گذاری مناسب برای جلوگیری از حوادث الزامی است.

به‌خصوص در دماهای پایین، برخی غلظت‌های این محصول ممکن است منجمد شده یا متبلور شوند، عایق‌بندی صحیح بسته‌بندی‌ها یا مخازن، پمپ‌ها، لوله‌ها و تجهیزات جانبی ضروری است. همچنین، محصول باید طی یک سال از تاریخ تولید استفاده شود و ظروف خالی نیز ممکن است حاوی خطرات باقی‌مانده (بخار یا مایع) باشند.

واکنش‌ها

سولفات آهن یک ترکیب شیمیایی است که در صنایع مختلفی مانند ساخت جوهر، رنگ و داروها استفاده می شود 2. سولفات آهن در حالت اکسیداسیون +2 قرار دارد و به رنگ سبز و آبی است.

سولفات آهن فریک با فرمول شیمیایی Fe2(SO4)3 است. آهن موجود در این ترکیب در حالت +3 اکسیداسیون قرار دارد و سولفات آهن (III) نامیده می شود. این ترکیب محلول در آب است و معمولا در بلورهای زرد مایل به خاکستری ظاهر می شود.

سولفات آهن (III) در مقیاس زیاد از طریق واکنش دادن اسید سولفوریک با یک محلول داغ از سولفات آهن و یک عامل اکسیدکننده (مانند اسید نیتریک یا هیدروژن پراکسید) تولید می‌شود.

در صنایع این ترکیبات معدنی در درجه اول به عنوان پیش زمینه سایر اجزای آهن استفاده می شود و همچنین به عنوان عامل کاهنده عمل می کند. در گذشته از آن به عنوان ثابت کننده رنگ در صنایع نساجی استفاده می شد. همچنین از آن برای سیاه کردن و مخفی کردن و اجزای جوهر استفاده می شود

پتاسیم پرمنگنات به عنوان یک عامل اکسیدکننده و سولفات آهن به عنوان یک عامل کاهنده اکسید می‌شوند. این واکنش به عنوان تعادل اکسایش-کاهش مشهور است و در طول زمان، رنگ ارغوانی محلول پرمنگنات به علت کاهش ایون منگنز از MnO4– به Mn2+ تغییر می‌کند. این همراه با اکسیداسیون یون آهن از Fe2+ به Fe3+ است.

 

ویژگی های سولفات آهن

 

MSDS

توجه به نکات ایمنی در کار با مواد شیمیایی، از جمله سولفات آهن، بسیار حائز اهمیت است. نکات ایمنی زیر را رعایت کنید:

قبل از هر کار با مواد شیمیایی، نکات ایمنی و دستورالعمل‌های مرتبط را مطالعه کنید. از تجهیزات ایمنی شامل دستکش، عینک ایمنی و لباس‌های محافظ استفاده کنید. در صورت تماس با ماده، چشم‌ها را با آب خالص بشویید. اگر چشم آسیب دیده است، تا زمان حضور در مکان پزشکی نوبت بخورید. در صورت تماس با پوست، ناحیه آلوده را با آب فراوان بشویید. لباس‌های آلوده را تعویض کنید.

در صورت بلعیدن ماده، تا زمان حضور در مکان پزشکی سعی نکنید با استفراغ آن را خارج کنید. در صورت استنشاق، به فوریت از محل کار خارج شده و هوای تازه تنفس کنید. برای خاموش کردن آتش ناشی از این ماده، از اسپری آب، مواد شیمیایی خشک، کربن دی اکسید یا کف استفاده کنید.

این ماده را در مکان خشک، خنک و در ظرف در بسته نگه دارید. در صورتی که به دلیل تماس با ماده احساس ناخوشایندی یا علائم بیماری داشته باشید، فوراً از محل کار خارج شده و کمک پزشکی بخواهید. رعایت این نکات ایمنی می‌تواند خطرات ناشی از کار با سولفات آهن را به حداقل برساند و ایمنی شما را تضمین کند.

ویژگی های سولفات آهن

سولفات آهن یک ترکیب شیمیایی بسیار جالب و نوعی نمک آهن است که به صورت جامد در محیط یافت می‌شود. این ترکیب به سه شکل مختلف ظاهر می‌شود:

سولفات آهن خشک: در حالت پودری با رنگ سفید یافت می‌شود.

سولفات آهن تک آبه: در حالت پودری با رنگ زرد مشاهده می‌شود.

سولفات آهن هفت آبه: در حالت کریستالی با رنگ آبی یا سبز ظاهر می‌شود.

یکی از ویژگی‌های بارز سولفات آهن، قابلیت حل شدن بسیار بالای آن در آب است. این ترکیب به خوبی در آب حل می‌شود، اما در الکل قابلیت حل شدن ندارد. همچنین، سولفات آهن در دمای حدود ۶۴ درجه سانتیگراد ذوب می‌شود. اگر دما به حدود ۹۰ درجه سانتیگراد افزایش یابد، تمامی هفت مولکول آب خود را از دست می‌دهد و به سولفات مونوهیدرات تبدیل می‌شود.

لازم به ذکر است که سولفات آهن، در معرض رطوبت هوا، به سرعت ممکن است اکسید شده و تغییراتی در ویژگی‌های ظاهری آن ایجاد شود.

خرید سولفات آهن

اطلاعات برای خرید سولفات آهن از سایت سرو شیمی به شماره‌های تماس موجود در سایت یا به روش آنلاین ارائه شده است. شماره‌های تماس را با دقت بررسی کرده و طبق دستورالعمل‌های موجود بر روی سایت، تماس حاصل فرمایید یا سفارش خود را آنلاین ثبت نمایید. این اقدام به شما کمک می‌کند تا به دستورالعمل‌های رسمی و امن برای خرید این محصول از سرو شیمی پیروی کنید.

فروش سولفات آهن

فروشگاه آنلاین ما با افتخار دریافت سفارش‌های خریداران خود را به‌صورت آنلاین و به طور شبانه‌روزی از طریق وب‌سایت ارائه می‌دهد. هدف ما تأمین کود سولفات آهن با بهترین قیمت و بالاترین کیفیت است، و همچنین اطمینان از ارسال سریع‌ترین زمان ممکن این محصولات با استفاده از یک سیستم حمل‌ و نقل مطمئن به شهرهای مختلف را دارد. از این راه، ما سعی در ایجاد تجربه خرید آسان، مطمئن و رضایت‌بخش برای مشتریان خود داریم. برای درخواست و خرید کود سولفات آهن با بهترین شرایط، به وب‌سایت ما مراجعه فرمایید یا با شماره‌های تماس موجود تماس بگیرید.

قیمت سولفات آهن

فروشگاه سرو شیمی با افتخار به شما بهترین کود سولفات آهن (ایرانی و خارجی) را با قیمتی متعارف و رقابتی عرضه می‌نماید. تضمین می‌شود که محصولات ارائه شده در این فروشگاه از بهترین کیفیت و استانداردهای بین‌المللی برخوردار هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام سفارش، می‌توانید به وب‌سایت ما مراجعه کنید یا با شماره‌های تماس موجود تماس حاصل فرمایید. ما با افتخار به خدمت شما هستیم تا نیازهای کشاورزی و صنعتی شما را با بهترین محصولات تأمین کنیم.

سوالات متداول

1. سولفات آهن برای درخت را چگونه اعمال می کنند؟

محلول پاشی سولفات آهن با غلظت 0.5% به گیاهان اسپری می‌شود. این کار هفته‌ای یکبار انجام می‌شود تا برگ‌ها به رنگ سبز کامل برسند. این روش می‌تواند به عنوان یک روش تقویتی برای بهبود رنگ و رشد گیاهان مورد استفاده در باغ‌ها یا فضاهای سبز متنوع باشد.

2. طریقه مصرف کود سولفات آهن به چه صورت است؟

استفاده از این کود می‌تواند به دو صورت انجام شود. یکی از روش‌ها این است که گرانوله‌های کود را در آب حل کرده و سپس این محلول را اسپری کنید. این روش به خصوص در مواردی که نیاز به اندازه کمی کود استفاده شود، مفید است.

3. رسوب دادن طلا با سولفات آهن چگونه است؟

استفاده از سولفات آهن برای رسوب دادن طلا یکی از کاربردهای آن در پالایش طلا است. این کار ممکن است به وسیله تیزاب سلطانی انجام شود. در این فرایند، سولفات آهن به عنوان یک ماده اکسید‌کننده به کار می‌رود تا طلا را به شکل رسوب درآورد.

Rate this post
author-avatar

درباره حامد امیرخانی

حامد امیرخانی دانش‌آموخته رشته علوم آزمایشگاهی می‌باشد. وی تجربیات بسیاری در زمینه کشاورزی، صنایع شیمیایی، بیوتکنولوژی و علوم مربوط به کسب و کار دارد. حامد امیرخانی مسئول تحقیق و توسعه و بازاریابی شرکت سرو شیمی می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *