آموزش گلخانه داری

آموزش تولید نشا گلخانه ای در 8 گام

تولید نشا گلخانه‌ای

تولید نشا گلخانه ای به دلیل فاکتورهای موجود در گلخانه نسبت به اتاق رشد گیاه بازدهی بیشتری دارد. گلخانه ها یک محیط کنترل شده را فراهم می کنند که اجازه می دهد دمای داخلی کمتر تحت تأثیر دمای هوای بیرون قرار گیرد. این ثبات دما شرایط بهینه را برای جوانه زنی بذرها ایجاد می کند. علاوه بر این، گلخانه ها می توانند دی اکسید کربن مورد نیاز گیاهان را تامین کنند که برای فتوسنتز و رشد گیاهچه ضروری است.

علاوه بر این، گلخانه‌ ها اغلب دارای سیستم ‌هایی تهویه، پاکسازی، استریل ‌سازی و نظارت هستند که محیط سالم‌ تر و مساعدتری برای جوانه ‌زنی بذر ایجاد می ‌کند. گلخانه‌ ها امکان استفاده کارآمد از فضا و تنظیم دما، رطوبت، روشنایی و گازهای مفید را برای تولید نشا فراهم کرده و منجر به رشد سریع ‌تر و قوی ‌تر نهال ها می‌ شوند. در این مقاله بطور مفصل به آموزش تولید نشا گلخانه ای می پردازیم لطفا با ما همراه باشید.

خرید کودهای کشاورزی


ارسال رایگان به سراسر کشور

مشاوره گیاه‌ پزشکی رایگان

پرداخت اقساطی بدون اعمال بهره



We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

اهمیت تولید نشا گلخانه ای چیست؟

اولین فایده کاشت بذر و تولید نشا این است که به انواع گل ‌ها، سبزیجات و گیاهانی که ممکن است در دسترس نباشند یا پیدا کردنشان سخت ‌است دسترسی دارید. به عنوان مثال، انواع کمتر محبوب گیاهان، گیاهان چند ساله و همچنین برخی از سبزیجات ارگانیک قدیمی ممکن است در دسترس نباشند، یا ممکن است عرضه آنها محدود باشد.

دانه های کوچک گیاهان به راحتی در داخل گلخانه شروع به رشد می کنند چون علاوه بر فراهم بودن شرایط رشد لازم نیست با علف های هرز رقابت کنند.

تولید نشا خود یک راه عالی برای افزایش فصل رشد است تا بتوانید با استفاده از روش کاشت متوالی از برداشت طولانی تری لذت ببرید. کاشت نشا در فواصل زمانی بین 7 تا 21 روز  یک منبع آماده جهت تولید محصول یا سبزی در کل فصل رشد به شما خواهد داد.

 

تولید نشا گلخانه ای

 

روش تولید نشا گلخانه ای

تولید نشا گلخانه ای در تمام طول سال امکان پذیر است با اینحال بذرها را باید 2 تا 10 هفته قبل از آخرین تاریخ یخبندان بهاره کاشت. برچسب روی بسته بندی بذر شما این اطلاعات را ارائه می دهد زیرا تاریخ کاشت می تواند برای گونه های مختلف گیاهی یا حتی ارقام مشابه گیاهان متفاوت باشد.

1. تهیه ظروف کشت

ظروف کشت متفاوتی برای کاشت نشا در گلخانه وجود دارد. آنها از جنس های سفالی تا پلاستیک با عمق های مختلف در دسترس هستند. این ظروف به رنگ تیره یا روشن موجود می باشند که از نظر جذب گرما متفاوت عمل می کنند. بنابراین برای تولید نشا گلخانه ای ابتدا بهترین ظرف را انتخاب نمایید.

2. کاشت بذر

ظروف خود را تقریبا تا بالا با یک مخلوط رشد مرطوب پر کنید. آن را به آرامی فشار دهید و صاف کنید. دانه ها را به آرامی در مخلوط قرار داده یا آنها را روی سطح خاک قرار دهید. ظرف را با یک پلاستیک شفاف بپوشانید که به حفظ رطوبت و گرما کمک می کند. حتماً روی ظروف خود برچسب پلاستیکی یا چوبی بزنید و نام گیاه و تاریخ کاشت را بنویسید. سینی ها را در جای گرم قرار دهید و هر روز چک کنید تا به طور یکنواخت مرطوب بماند.

3. استفاده از خاک مناسب بذر

برای تولید نشا گلخانه ای بهتر است از مخلوط سبک و بدون خاک استفاده کنید. این مخلوط ها استریل هستند، به این معنی که برای دانه های جوان هیچ گونه علف هرزی برای رقابت وجود ندارند. علاوه بر این هیچ باکتری مضر، حشره یا آفاتی در این خاک نیست که رشد بذرها را مختل کند.

مخلوط خاک خوب همچنین حاوی مواد مغذی کافی برای رشد بذر تا زمان پیوند است. برای کاشت نشا از خاک باغچه استفاده نکنید، زیرا بذرها در خاک سنگین به خوبی جوانه نمی زنند و یک بیماری قارچی به نام میرایی نشا ها را از بین می برد.

4. دمای مناسب برای رشد بذر

بیشتر بذرها برای جوانه زدن به خاک گرم نیاز دارند. شما باید خاک را با تشک حرارتی، سینی حرارتی یا کابل گرمایش گرم کنید. سینی های بذر را می توان در  انکوباتور یا بخاری آب گرم نیز قرار داد. در غیر این صورت دمای خنک شب اجازه جوانه زنی خوب را به بذرها نمی دهد. بذرها برای جوانه زنی بهینه به دمای ثابت و گرمتر از محیط بیرون نیاز دارند.

5. آبیاری بذرها

بذرها برای جوانه زدن باید دائماً مرطوب نگه داشته شوند. قبل از کاشت، خاک را کاملا مرطوب کنید. وقتی سطح خاک خشک شد با یک مه پاش یا بطری اسپری پلاستیکی آبیاری کنید تا خاک اشباع شود. محیط باید دائما مرطوب باشد، اما خیس نباشد. مهم است که بذرها را بیش از حد آبیاری نکنید، زیرا می تواند دانه ها و نهال های لطیف را غرق کند. همچنین اجازه ندهید که خاک خشک شود.

6. مراقبت از نشا

هنگامی که نشاها نیم اینچ یا بیشتر رشد کردند، باید کمتر آبیاری کنید. بین آبیاری ها اجازه دهید خاک کمی خشک شود تا به رشد نهال ها و ایجاد یک سیستم ریشه قوی کمک کند. نشاها به نور نیاز دارند و بهترین روش استفاده از چراغ های رشد است. شما می توانید از لامپ ها، لوله های LED، فلورسنت و حتی کیت های قابل تنظیم که حاوی لامپ ها و وسایل هستند، استفاده کنید.

لامپ ها را فقط 2.5 یا 5 سانتی متر دورتر از گیاهان قرار دهید. چراغ ها باید حداقل 14-16 ساعت در روز روشن باشند. همانطور که نهال های شما رشد می کنند، چراغ ها را بر اساس آن بالا ببرید تا به وسایل روشنایی برخورد نکنند.

اگر نهال های شما نور کافی دریافت نکنند، ضعیف و دوکی می شوند. نهال ها را به صورت هفتگی با کود گلخانه‌ای متعادل و ارگانیک تغذیه کنید. نشاهای ضعیف را در صورت شلوغی حذف کنید تا سالم ترین و قوی ترین نشاها را برای ذخیره انتخاب کنید.

7. انتقال نشا گلخانه ای به هوای بیرون

هنگامی که هوا گرم است، سینی های بذر خود را به تدریج در یک دوره 5-7 روزه به بیرون منتقل کنید. با قرار دادن آنها در معرض آفتاب فقط برای چند ساعت در اواخر صبح تا اواسط بعد از ظهر شروع کنید و سپس به تدریج مدت زمان را افزایش دهید تا در تمام طول شبانه روز بطور کامل در هوای بیرون گلخانه بمانند. برای جلوگیری از آفتاب سوختگی، نهال ها را در یک مکان سایه و محافظت شده در طول روز نگه دارید.

8. کاشت نشاء در بستر اصلی

پس از یک یا دو هفته از این انتقال، نهال ها را به آرامی به باغ منتقل کنید. سعی کنید توپ ریشه را بیش از حد دست نگیرید، زیرا آنها کاملا شکننده هستند. بعد از کاشت نهال ها هر روز به مدت یک هفته به طور کامل آنها را آبیاری کنید. گیاهان جدید به سرعت رشد می کنند و پر می شوند و منجر به محصولاتی برداشتی سرسبز و خوشمزه می شوند.

تولید نشا سرگرم کننده است و در صورت داشتن گلخانه باید حداقل یک بار آن را امتحان کنند. هنگامی که تمام انواع بذرهای منحصر به فرد را امتحان کردید، ممکن است هر سال چیز جدیدی را پرورش دهید.

 

 

مزایای تولید نشا گلخانه ای چیست؟

تولید نشا در گلخانه مزایای زیادی دارد که در اینجا به 4 مورد اصلی اشاره می کنیم:

1. می دانید که بذرهای شما از کجا می آیند

بذرها توسط شما یا توسط کارشناسان کشاورزی به دقت انتخاب می شوند و اغلب کیفیت بالایی دارند. بنابراین سرعت جوانه زنی آنها بیشتر از بذرهای تجاری است، که باید 2 تا 3 بذر بکارید تا شانس دیدن یک جوانه را داشته باشید. علاوه بر این، می توانید بذرهای خود را برای کاشت در سال بعد بازیابی کنید.

2. رضایت شخصی شما از محصول افزایش می یابد

با تولید نشا در گلخانه از ۰ تا ۱۰۰ محصولات را خودتان تولید می کنید که بسیار رضایت بخش و قابل افتخار است. تمام مراحل تولید را دنبال کنید تا با گذشت زمان چیزهای زیادی در مورد گیاهان و رشد آنها بیاموزید. خواهید دید که گونه های مختلف چگونه رفتار می کنند و می توانید انتخاب کنید که کدام بذرها برای محیط شما مناسب تر هستند.

3. شما کنترل کاملی بر انتخاب گیاهان خود دارید

شما انواع گیاهان و گونه هایی که می خواهید رشد دهید را انتخاب می کنید. می توانید تمام بذرها را خودتان برای کاشت انتخاب کنید و به ویژه آنها را با خاک مورد نظر  خود کشت دهید. می توانید گوجه فرنگی، گل های خوراکی و کلم بکارید.

4. به شما امکان حداکثر پس انداز را می دهد

با تولید نشا در گلخانه شما در هزینه های خود صرفه جویی می کنید. شروع پرورش محصولات زراعی از بذر از خرید گیاهان موجود مقرون به صرفه تر است. با این حال، اگر بگوییم که شروع و پرورش نشا آسان است، به شما دروغ می گوییم. مطمئناً این یک فعالیت ارزشمند است اما در عین حال سخت است. کمی سخت گیری و مخصوصاً صبر می خواهد. برخی از بذرها ممکن است چندین هفته طول بکشد تا جوانه بزنند.

 

تجهیزات ضروری برای تولید نشا گلخانه ای

اگر برای تولید نشا از انکوباتور استفاده کنید بازدهی بیشتری خواهید داشت. با این حال، به یاد داشته باشید که هر 3 تا 4 روز یک بار سینی را با آب پر کنید. همچنین باید بدانید که ارتفاع لامپ قابل تنظیم است. هر چه گیاهان بیشتر رشد کنند، باید ارتفاع لامپ را بیشتر کنید.

این کار اطمینان می دهد که گیاهان همیشه حداکثر نور را دریافت می کنند. علاوه بر روشن بودن، باید دمایی در حدود 15 درجه سانتی گراد ایجاد کنید تا سبزیجات برگدار (سالادها و غیره) خوب رشد کنند. در حالت ایده آل، دمای 20 تا 25 درجه سانتی گراد برای سبزیجات تابستانی مانند فلفل دلمه ای، بادمجان یا گوجه فرنگی لازم است.

برای کاشت نشا می توانید از دستگاه استفاده کنید. البته این دستگاه ها بیشتر در گلخانه های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند و سرعت شما را در کاشت بذر افزایش می دهند.

 

تولید نشا گلخانه‌ای

 

دستورالعمل تولید نشا

دستورالعمل تولید نشاء معمولا بر روی بسته بذری که می خرید نوشته شده است. روش های کاشت نشاء معمولا مشابه است اما برای هر نوع محصولی ممکن است تفاوت های جزئی وجود داشته باشد. برای تولید نشا ابتدا باید سینی های مخصوص که انواع مختلفی دارند تهیه کنید. بر اساس سن نشائی که می خواهید پرورش دهید سینی هایی با عمق و جنس های متفاوت وجود دارد. سپس باید شرایط را برای رشد بذرها مهیا کنید تا نشاهای خوب و با کیفیت تولید کنید.

 

تولید نشا گلخانه‌ای

 

هزینه احداث گلخانه تولید نشا

هزینه احداث گلخانه تولید نشا بسته به مساحت و نوع گلخانه ای که می خواهید داشته باشید متفاوت است. برای برآورد هزینه های احداث گلخانه بهتر است با کارشناسان کشاورزی مشورت نمایید. آنها تمام هزینه ها را برای شما شرح می دهند و در رابطه با انواع گلخانه مورد نیاز برای تولید نشا اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار خواهند داد.

خرید کودهای کشاورزی


ارسال رایگان به سراسر کشور

مشاوره گیاه‌ پزشکی رایگان

پرداخت اقساطی بدون اعمال بهره



We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

سود تولید نشا

تولید نشا یک فعالیت پرسود است و شما با داشتن یک گلخانه کوچک می توانید نشاهای مشتری پسند را در تمام فصول با توجه به شرایط گلخانه پرورش داده و به فروش برسانید. محیط کنترل شده و استریل گلخانه امکان تولید نشاهای با کیفیت را فراهم می کند که قطعا می توانید آنها را با قیمت بالاتری در بازار به فروش برسانید. برای دریافت سود بیشتر از تولید نشا در گلخانه بهتر است با یک کارشناس مشورت نمایید.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *