آموزش کشاورزی, آموزش گلخانه داری

نیترات کلسیم برای گوجه فرنگی (50 کیلو در هکتار)

نیترات کلسیم برای گوجه فرنگی

در این محتوا قصد داریم بیانی خلاصه و ساده از دو مقاله دانشگاهی و معتبر پیرامون تاثیر استفاده از نیترات کلسیم برای گوجه فرنگی را شرح دهیم. نیترات کلسیم کودی است که شامل نیتروژن قابل جذب یا همان نیترات به همراه کلسیم است. نیتروژن ماده‌ای به منطور افزایش رشد و قدرت گیاه است و می‌توان به مانند هورمون رشد در انسان است.

کلسیم نیز یک ماده مهم است اما جز سه ماده اصلی برای رشد گیاه نیست. در واقع کلسیم یک ریز مغذی بسیار مهم است که می‌تواند نقش مهمی در افزایش کیفیت گوجه و پایداری آن در شرایط نامساعد محیطی باشد.

شرایط اولیه تحقیقات

هر مطالعه و تخقیق میدانی برای اینکه قابل قبول باشد باید در مقایسه بین چند حالت انجام شود.

حالت اول

در این حالت یک مزرعه یا گلخانه گوجه فرنگی داریم که در آن ۵۰ کیلوگرم نیترات کلسیم از هنگام نخستین هفته‌ای که میوه تشکیل می‌شود تا ۸ هفته و جمعا به میزان ۴۰۰ کیلوگرم استفاده می‌کنیم.

حالت دوم

در حالت دوم نیز به میزان مشابه اول مزرعه یا گلخانه گوجه فرنگی داریم و این بار ۴۰ کیلوگرم نیترات کلسیم در هکتار به مدت ۸ هفته و از اولین هفته‌ای که میوه تشکیل می‌شود مصرف می‌کنیم.

حالت سوم

در حالت سوم به میزان ناچیزی نزدیک به صفر از کلسیم در کوددهی خود استفاده می‌کنیم تا تنها مقادیر کمبود بحرانی کلسیم را جبران کند و از کاربرد بیشتر کلسیم در خاک خودداری می‌کنیم تا تاثیر عدم مصرف کلسیم در گوجه را مشاهده کنیم.

 

نیترات کلسیم برای گوجه فرنگی

 

فواید نیترات کلسیم برای گوجه فرنگی

۱. سفتی میوه‌ها

برای بررسی میزان سفتی میوه‌ها باید پوست آن‌ها از دو جهت و با چاقوی تیز بریده شود و سپس با دستگاه نفوذسنجی دستی میزان سفتی میوه بررسی شود. در این مطالعه مشاهده شد که در حالت اول که از ۴۰۰ کیلوگرم در هکتار نیترات کلسیم استفاده کرده بودیم میزان سفتی میوه‌ها افزایش قابل توجهی را نشان می‌دهد.

در واقع جذب کلسیم در گیاه با ۳ مکانسیم زیر منجر به افزایش سفتی میوه‌ها و پایداری آن‌ها در شرایط سخت محیطی مانند باران‌های شدید یا تغییرات دمایی و سرمای شدید می‌شود:

۱. افزیش ثبات غشا

۲. افزایش فشار تورژسانسی

۳. نقش در پکتین لایه میانی و افزایش ثبات سلولی

۲. عملکرد میوه و بازدهی کل مزرعه

نتایج حاصل از بازدهی ۳ مزرعه اصلی نشان می‌دهد که باز هم در حالت اول که ۴۰۰ کیلوگرم نیترات کلسیم در مزرعه استفاده کردیم شاهد بازدهی قابل توجه در میزان رشد و عملکرد میوه در هکتار بودیم. نیترات موجود در این کود منجر به افزایش ساخت اسید‌های آمینه و در نهایت پروتئین سازی می‌شود که خود در نهایت منجر به افزایش رشد میوه و افزایش برداشت گوجه فرنگی در هکتار می‌شود.

۳. جذب مواد غذایی

مطالعات نشان می‌دهد که حضور کلسیم در محیط جذب مواد مغذی اطراف ریشه می‌تواند منجر به افزایش جذب و در درسترس قرارگرفتن دیگر عناصر مانند نیترات، منیزیم، پتاسیم، فسفر و ویتامین ث شود. لازم به ذکر است که بهتر است در هنگام مصرف و در کنار نیترات کلسیم از هیومیک اسید یا فولویک اسید نیز به منظور افزایش جذب عناصر غذایی استفاده شود.

 

نیترات کلسیم برای گوجه فرنگی

 

زمان و نحوه مصرف نیترات کلسیم برای گوجه فرنگی

با توجه به مطالب بالا می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از نیترات کلسیم به میزان ۵۰ کیلوگرم در هکتار و در هر هفته به مدت ۸ هفته و جمعا ۴۰۰ کیلوگرم در هکتار می‌تواند بسیار در کیفیت و بازدهی کشت گوجه فرنگی موثر باشد.

منابع

Researchgate

Sid

دانشگاه خلیج فارس

4.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *