ویژه
پتاسیم کلرید یکی از پرکاربردترین مواد اولیه در صنعت و کشاورزی است. همانطور که از نام این ماده پیداست از دو عنصر اصلی پتاسیم و کلرید تشکیل شده است که در واقع پتاسیم همان عنصر اصلی عملکردی مورد نظر است. این پتاسیم در واقع ریشه پتاسیم موجود در بسیاری از کودهای کشاورزی است.
کاربردها و مصارف پتاسیم کلرید تنها محدود به کود پتاسیم کلرید نیست و در موارد دیگری همچون پزشکی، صنعت و صنایع غذایی نیز کاربردهایی دارد. یکی از معتبرترین و مهمترین جایگزینهای نمک خوراکی پتاسیم کلرید است که البته به دلیل طعم نه چندان مناسب آن، آن را با نمک معمولی مخلوط کرده و نمک کم سدیم تولید میکنند.
کلرید پتاسیم موجود در بازار ایران منشاهای متفاوتی دارد، بخشی از کلرید پتاسیم موجود در بازار ایران در ازبکستان تولید شده و وارد مرزهای ایران میشود. بخش دیگری از کلرید پتاسیم وارداتی ایران نوع روس آن است که از مرزهای شمالی وارد کشور میشود. مهمترین و بزرگترین بخش پتاسیک کلرید مصرف شده در بازار نوع ایرانی آن است که با کیفیت قابل قبول تولید و مصرف میشود.
فهرست محتوا
Toggleپتاسیم کلرید چیست؟
کلرید پتاسیم (Kcl)، مادهی شیمیایی پایهای است که پتاسیم و کلرید تشکیل شده است. اصلیترین کاربرد این ماده در صنایع کود و کشاورزی است و به عنوان تامینکننده پتاس زمینهای کشاورزی کاربرد دارد. این ماده همچنین به عنوان ماده اولیه در صنایع بسیار دیگر همچون تولید مواد غذایی، داروسازی و پزشکی و صنعت کاربرد دارد.
خرید پتاسیم کلرید
برای خرید کلرید پتاسیم صنعتی با کیفیت و قیمت مناسب میتوانید با شماره 09173356477 تماس حاصل فرمایید. تیم ما توانایی تامین انواع محصولات زیر را دارا میباشد:
- خرید کلرید پتاسیم ازبک صورتی
- خرید کلرید پتاسیم سفید مشهد
- خرید کلرید پتاسیم اصفهان
- خرید کود کلرور پتاسیم
- خرید کود شیمیایی کلرور پتاسیم گرانوله
- خرید پتاسیم کلرید صنعتی
- خرید کلرید پتاسیم خوراکی
- خرید کلرید پتاسیم در شیراز، اصفهان، تهران، قزوین، همدان، قم، مشهد
برای دریافت نمونه محصول، مشاوره در مورد انتخاب محصول و دریافت آنالیز با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید:
09173356477
09101522426
قیمت کلرید پتاسیم
قیمت انواع کلرید پتاسیم در تاریخ مرداد ۱۴۰۳ به شرح زیر میباشد:
- قیمت کلرید پتاسیم صنعتی ۶۰ درصد: ۲۶۰۰۰ تومان به صورت عمده
- قیمت کلرید پتاسیم کشاورزی گرانوله و پودری: ۹۰۰۰۰ تومان هر کیلو
- قیمت کلرید پتاسیم مرک: ۱۵۰۰۰۰۰ تومان
- قیمت جهانی کلرید پتاسیم ازبک: ۴۵۰ تا ۸۵۰ دلار در هر تن FOB
- قیمت جهانی کلرید پتاسیم روس: ۴۵۰ تا ۶۰۰ دلار در هر تن FOB
- قیمت کود کلرید پتاسیم ۲۵ کیلویی ایرانی: ۹۴۰۰۰۰ تومان
- قیمت کود کلرید پتاسیم ۲۵ کیلویی ازبک: ۹۰۶۰۰۰ تومان
موارد مصرف کود کلرور پتاسیم
کود کلرور پتاسیم یکی از کودهای اصلی تامین پتاسیم برای مزارع و باغات میباشد و استفاده از آن به منظور افزایش کیفیت و بازدهی محصول در مزارع و باغات توصیه میشود. با این حال جهاد کشاورزی توصیه میکند از استفاده این کود برای گیاهان حساس به کلر مانند مرکبات، سیب زمینی، ذرت و دیگر محصولات استفاده نشود.
در واقع کلر موجود در این کود منجر به کاهش ۳۰ درصدی بازدهی محصولات کشاورزی میشود و در بین انواع کود پتاس موجود در بازار استفاده از این کود چندان توصیه نمیشود.
انواع کلرید پتاسیم
گفته میشود که پتاسیم کلرید در انواع مختلفی تولید میشود و برای این گفته نیز یک دستهبندی ارائه میشود که به شرح زیر است:
- کلرید پتاسیم گرانوله
- استاندارد
- محلول
بیشترین میزان تولید مربوط به نوع گرانوله میباشد و پس از آن نوع محلول به منظور استفاده در کودهای کشاورزی محلول بیشترین درصد از حجم تولید را شامل میشود.
خواص فیزیکی کلرید پتاسیم
عناوین | مقادیر |
---|---|
محدوده انتقال | 210 نانومتر تا 20 میکرومتر |
قابلیت انتقال | 92٪ در 450 نانومتر و به صورت خطی تا 94٪ در 16 میکرومتر افزایش می یابد |
ضزیب شکست | 1.456 در 10 میکرومتر |
از دست دادن بازتاب | 6.8٪ در 10 میکرومتر (دو سطح) |
ضزیب انبساط | -33.2× 10-6 /°C |
شیب ضریب شکست | 40×10 -6 /°C |
هدایت حرارتی | 0.036 W/(cm·K) |
آستاته آسیب | 4 گیگاوات بر سانتی متر مربع یا 2 ژول بر سانتی متر مربع ( نرخ پالس 0.5 یا 1 ns). 4.2 J/cm 2 (ضربان نبض 1.7 ns کووالف و فیضولوف) |
روش تولید پتاسیم کلرید
تولید پتاسیم کلرید میتواند به روشهای مختلفی انجام گیرد، اما دو روش اصلی تولید به شرح زیر است:
روش تهیه پتاسیم کلرید
در روش معدنی و همانطور که از نامش پیداست باید نمک کلرو پتاس را از سنگ معدنی آن جدا کنیم که به دو روش خشک و تر در معادن و کارخانجات صنعتی انجام میشود.
سنگ معدن حاوی نمک کلرید پتاسیم به همراه مواد نامحلول با روشهای حرارتی و یا توسط آسیاب کردن یا خرد کردن به اندازه کوچک خرد میگردد و سپس با اضافه کردن آب، دوغاب حاوی نمکهای کلرید پتاسیم و کلرید سدیم توسط رسوب سازی با حرارت و یا توسط هوا جدا میشود. در مرحله بعد کلرید پتاسیم میبایست از کلرید سدیم جدا گردد که با این فرآیند با استفاده از روشهای جداسازی الکترواستاتیکی یا جداسازی مغناطیسی صورت میگیرد. بازیابی این روش حدود %50 است. (1)
- خردایش
- جداسازی دوغاب حاوی ماده معدنی
- جداسازی نمک دوگانه
- جداسازی کلرید پتاسیم از ترکیب دو نمک
- خشک کردن
- دانهبندی
روش تهیه محلول پتاسیم کلرید
روشهای آزمایشگاهی روشهایی هستند که در آنها بازدهی و بهرهوری تولید چندان مطرح نیست و تنها به دنبال این هستیم که ماده را تولید کرده و روشهایی را به آزمایش بگذاریم.
KOH + HCL >>> KCL + H2O
کاربردهای کلرید پتاسیم
1. کود کلرید پتاسیم
پتاسیم بعد از نیتروژن و فسفر، سومین ماده غذایی مهم گیاهی و گیاهی است. پتاس نام رایج نمک های معدنی و تولیدی مختلف است که حاوی پتاسیم هستند. امروزه پتاس در سراسر جهان با مقادیر بیش از 30 میلیون تن در سال تولید می شود. کود کلرید پتاسیم ( KCl ) بیشترین پتاسیم مورد استفاده در کشاورزی جهان (حدود 90 درصد) را تشکیل می دهد. سایر محصولات پتاسیم پرکاربرد شامل سولفات پتاسیم، پتاسیم نیترات و نمک های پتاسیم-منیزیم است.
کلرور پتاس اغلب در مخلوط با سایر کودهای مبتنی بر N و P استفاده می شود تا در یک کاربرد، مواد مغذی مورد نیاز محصولات را فراهم کند. یکی دیگر از کودهای پتاسیم سولفات پتاسیم است که اغلب برای محصولاتی که کلرید اضافی از کود کلرید پتاسیم ( KCl ) معمولی نامطلوب است استفاده می شود.
سولفات پتاسیم را می توان از ماده معدنی لانگ بینیت استخراج کرد یا می توان آن را با تصفیه کلرید پتاسیم با اسید سولفوریک در دمای بالا سنتز کرد. با افزودن نمک های منیزیم به سولفات پتاسیم می توان یک کود گرانولی ترکیبی پتاسیم-منیزیم نیز تولید کرد.
فواید کود کلرید پتاسیم
پتاسیم (K) یک ماده مغذی ضروری مورد نیاز گیاهان در مقادیر زیاد است. پتاسیم بخشی از بسیاری از مولکول های آلی پیچیده در گیاه نمی شود. حرکت می کند و بسیاری از وظایف خود را به عنوان یک یون آزاد انجام می دهد، مانند تنظیم فشار آب گیاه، فعال کردن آنزیم ها، متعادل کردن بارهای الکتریکی، انتقال قند و نشاسته و غیره.
کودهای پتاسیم از انواع ذخایر نمک پتاسیم زمین شناسی در سراسر جهان استخراج می شوند که برخی از غنی ترین آنها در استان ساسکاچوان کانادا هستند. نمک ها برای حذف ناخالصی ها فرآوری می شوند و به انواع کودها تبدیل می شوند. دو تا از محبوب ترین کودهای پتاسیم که از این رسوبات نمکی به دست می آیند، کلرید پتاسیم و سولفات پتاسیم هستند.
اصطلاح “پتاس” یک اصطلاح کلی است که اغلب برای اشاره به انواع نمک های کود پتاسیم یا گاهی اوقات به طور خاص به کلرید پتاسیم، پرمصرف ترین کود پتاسیم استفاده می شود. کود کلرید پتاسیم به عنوان “موریات (به معنی کلرید) پتاس” یا MOP شناخته می شود، در حالی که سولفات پتاسیم گاهی اوقات “سولفات پتاس” یا SOP نامیده می شود.
مضرات کود کلرور پتاسیم
کود کلرور پتاسیم نیز همانند دیگر مواد اولیه ممکن است دارای مضراتی برای زمینهای کشاورزی باشد که برخی از آنها به شرح زیر است:
- کود کلرید پتاسیم حاوی یون کلر است که برای مزارع و باغات سمی است
- کود پتاسیم کلرید ممکن است حاوی ذرات سنگین دیگری به جز کلر باشد
- تنها پتاسیم را تامین میکند و تک عنصره است
- بروز علائم آلرژیک، مانند سوزش و خارش پوست به همراه تورم و قرمزی یا ایجاد تاول روی پوست
- احساس گرفتگی در قفسه سینه، سرگیجه و احساس سبکی
- بی حسی و احساس ضعف
- تغییر و آهسته شدن ضربان قلب
- یبوست یا اسهال به همراه تورم شکم
بزرگترین تفاوت بین MOP و SOP مربوط به آنیون همراه پتاسیم است. کود کلرید پتاسیم و سولفات پتاسیم دارای مزایا و معایبی هستند که توسط علم شیمی این نمک ها، رفتار آنها در خاک و مواد مغذی عرضه شده علاوه بر پتاسیم مشخص می شود. هر دو حاوی مواد مغذی ضروری مورد نیاز همه محصولات هستند. کلرید پتاسیم کلرید، شکل یونی عنصر کلر و یک ریز مغذی ضروری را تامین می کند. سولفات پتاسیم سولفات-گوگرد موجود در گیاه را تامین می کند.
هر دو MOP و SOP حاوی درصد پتاسیم بالایی هستند (60 یا 62 درصد به عنوان K2O برای MOP و 50 درصد K2O برای SOP). پتاسیم در هر دو کود به شکل پتاسیم یکسان است و هر دو نمک محلول در آب هستند، اگرچه محلولیت در آب سولفات پتاسیم تقریباً یک سوم کود کلرید پتاسیم است. در حالی که سولفات پتاسیم برای این کاربردها مناسب نخواهد بود.
بزرگترین نقطه ضعف سولفات پتاسیم هزینه آن است. کود کلرید پتاسیم حدود 40 تا 50 درصد به ازای هر پوند K2O کمتر از SOP است. بزرگترین نقطه ضعف کلرید پتاسیم، شاخص نمک بالای آن (116 برای MOP 0-0-60 در مقابل 46 برای SOP 0-0-50)4 و محتوای کلرید آن است.
سولفات پتاسیم اغلب برای برخی از محصولات حساس به کلرید مانند سیب زمینی، تنباکو، برخی سبزیجات و درختان میوه، برخی از گیاهان درختی مانند بادام، گردو و مرکبات به کلرید پتاسیم ترجیح داده می شود، اگرچه این حساسیت ها به شدت به شرایط رشد، شوری خاک و شوری بستگی دارد.
به شرطی که از لحاظ گوگرد یا کلرید کمبود نداشته باشد و کلرید کل از شوری خاک یا آب آبیاری در حد تحمل محصول خاص است. به عنوان مثال، تولیدکنندگان سیب زمینی به دلیل نگرانی در مورد حساسیت کلرید، اغلب از SOP به عنوان منبع پتاسیم استفاده می کنند؛ تحقیقات نشان می دهد که اثرات منفی کلرید و مزیت SOP نسبت به MOP رایج نیست.
عملکرد کود کلرید پتاسیم ( KCl )
کود کلرید پتاسیم عمدتاً از طریق افزایش پتانسیل اسمزی آب خاک بر گیاهان تأثیر می گذارد. به عبارت دیگر، نمک های کلرید شوری خاک را افزایش می دهند که در توانایی گیاه برای جذب آب اختلال ایجاد می کند.
حتی در محصولات حساس به کلرید، مطالعات و مشاهدات نشان می دهد که محصولات قبل از رسیدن کلرید به سطوح سمی، به پتانسیل اسمزی افزایش یافته کلی پاسخ می دهند. برای درک اینکه آیا کلرید در کود یک نگرانی خاص است، باید بار نمک کل، میزان پتاسیم و شرایط رشد را ارزیابی کرد.
2. کلرید پتاسیم خوراکی
نمک خوراکی بزرگترین و مهمترین ادویه مورد استفاده در جهان است و متاسفانه سدیم موجود در آن یکی از اصلیترین دلایلی فشار خون در جوامع انسانی و فشار خون مادر بسیاری از مهمترین بیماریهای انسانها میباشد. خب چاره چیست؟ آیا میتوان نمک را حذف کرد. گمان نمیکنم بتوانیم چنین کاری بکنیم.
اما میتوانیم اثرات و بار سدیم موجود در آن را کم کنیم. نمک کلرید پتاسیم یکی از جایگزینهای نمک خوراکی است که میتوان آن را استفاده کرد. اما دلایلی وجود دارد که نمیتوانیم از این نمک به طور مطلق استفاده کنیم و باید اقدام مخلوط کرد این دو نمک بکنیم.
در واقع طعم نمک پتاسیم آنچنان خوب نیست که بتواند جایگزین مناسبی برای نمک خوراکی باشد و به همین دلیل مخلوطی از این دو نمک به طور معمول استفاده میشود.
3. پزشکی
پتاسیم در بدن انسان ها نقش حیاطی و مهمی دارد و این نیاز ما با مصرف نمک کلرید پتاسیم رفع میشود و برای درمان پتاسیم خون پایین استفاده میشود. با توجه به بالا رفتن تعداد بیمارانی که از کمبود پتاسیم در بدن خود رنج میبرند تقاضا و مصرف این محصول در این حوزه رو به افزایش است.
البته روی دیگر سکه، استفاده از پتاسیم کلرید با مقاصد نامناسب است. چنانچه با استفاده از تزریق کشنده کلرید پتاسیم اقدام به اعدام و سقط جنین میکنند. همچنین در مورد مسائل درمانی، در صورتی که بیش ازحد مورد استفاده قرار گیرد شخص دچار بیماری هیپرکالمی میگردد.
4. کاربرد کلرید پتاسیم در صنعت
این ماده شیمیایی جزو مواد اولیه ساخت پتاسیم هیدروکسید و فلز پتاسیم است. از کاربردهای دیگر این محصول در صنعت میتوان کاربردهای ترکیب فوق به عنوان ضخیم کننده، قوام دهنده، تثبیت کننده و تقویت کننده ی طعم مورد استفاده قرار می گیرد.
محصولاتی مانند نوشیدنی های حاوی لبنیات ، شکلات شیری ، پنیر ، انوع خامه ، شیر تغلیظ شده ، ماست ، پودینگ و… مورد استفاده قرار میگیرد. محصولات حاوی تخم مرغ از جمله محصولاتی که با تخم مرغ خشک ساخته شدهاند، ممکن است حاوی کلرید پتاسیم باشند.
یکی از محصولاتی که به واسطه این ماده تولید میشود پتاسیم نیترات است. در واقع یکی از مواد اولیه اصلی برای تولید پتاسیم نیترات همین کلرید پتاسیم است که در کنار نیترات آمونیوم وارد واکنش میشود.
5. غلات
اگر می خواهید استفاده از این ماده را محدود نمایید، حتما برچسب درج شده بر روی محصولات را مشاهده نمایید. با این حال همه ی غلات حاوی این ترکیب نمیباشند اما این ماده ممکن است در پاستاها، جو دوسر، غلات صبحانه، پودر برنج یا تاپیوکا و محصولات برنج فرآوری شده و… مورد استفاده قرار بگیرد.
کیمیا علیزاده –
با سلام خدمت شما جناب این کود در دوره رشد استفاده میشه یا گلدهی ؟
حامد امیرخانی –
با سلام این کود به دلیل حلالیت بالا در آب که حدود 3 برابر سولفات پتاسیم است در اوایل فصل رشد مورد استفاده قرار می گیرد.
M_A –
سلام آب باec2200همچنین خاک شور درازمایشات خاک پتاس کمه نیاز به پتاسیم دارد می خواستم ببینم باشرایط شوری آب وخاک سولفات پتاس بهتر جواب میده یاکلرید پتاس مثلا برای یونجه وکشت آن ممنون
حامد امیرخانی –
سلام.. در صورتیکه خاک شور بوده و یا محصول حساس به شوری باشد مانند سیب زمینی یا درختان گردو و بادام بهتر است به جای کلرید پتاسیم از سولفات پتاسیم استفاده گردد.
مصطفی –
سلام این کود بری کشت پیاز خوب هست و چه موقعه بهتر هست استفاده بشود. معمولا چند کیلو در هکتار نیاز هست
حامد امیرخانی –
با عرض سلام خدمت شما
متاسفانه من تخصصی در تجویز کود ندارم اما یادم هست که در یک مطالعه بر روی تاثیر پتاس بر روی کشت پیاز انجام شد نتایج زیر حاصل شد.
کوددهی پتاسیم باعث افزایش محتوای پتاسیم در برگ، عملکرد تجاری و کل، با حداکثر در دوز 180 کیلوگرم در هکتار کود کلرید پتاسیم بود.
حمید –
درود… باغ من ۶۵۰ متر هستش گل ابندان تو زمینم ریختم چ کودی استفاده کنم کلرید یا سولفاته اصلا نسخه اتون چیه؟ ممنونم
حامد امیرخانی –
درود بر شما
برای تجویز نسخه کودی برای یک زمین باید اطلاعات بیشتری داشته باشیم.
عذر میخوام
متاسفانه نمیتونیم بدون اطلاعات کافی نظری بدیم.