شاید در نگاه اول وقتی به سرزمین پهناور ایران نگاه بکنیم و یا اینکه ببینیم هنوز سرزمینهای بکر بسیاری برای کشت باقی مانده است اهمیت چندانی به تفاوت هیدروپونیک و ایروپونیک ندهیم و تصور کنیم که من کجا و کشت گلخانهای کجا !!!
اما اینطور نیست، به زودی دیگر نفت و انرژی مهمترین ماده اولیه در دسترس ما نخواهد بود و آب و غذا مهمترین الویتهای دنیای جدید خواهند بود. بسیاری از زمینهای کشاورزی در معرض نابودی هستند و آب در پهنهی بزرگی از جهان به یک معضل جدی تبدیل شده است و جهان سالها پیش مسیر خود را به سمت کشتهای گلخانهای تغییر داده است.
ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و دولت و حاکمیت به طور جدی کشت های گلخانهای را دنبال میکند و دو دسته از مهمترین انواع کشتهای گلخانهای کشتهای بدون خاک ایروپونیک و هیدروپونیک هستند.
تفاوت هیدروپونیک و ایروپونیک چیست؟
به طور کلی و مهمترین موضوع در مورد تفاوت هیدروپونیک و ایروپونیک این است که هر دو این کشتها بدون خاک هستند و هیدروپونیک روش کشت با آب هست و ایروپونیک روش کشت با هوا است.
در هیدروپونیک به وسیله جریان آب متناوب یا دائمی اقدام به تغذیه ریشه گیاهان میکنیم و در روش ایروپونیک به وسیله هوا و ذرات هوایی تقریبا مانند روش سم پاشی یا محلول پاشی که در مزارع انجام میشود گیاهان را تغذیه میکنیم.
کشت هیدروپونیک
در کشت هیدروپونیک که همانطور که از نامش پیداست مواد غذایی به وسیله هیدرو یا همان آب هست به گیاه میرسد. تصور کنید ریشه گیاه درون یک محلول است و از آن تغذیه میکند. این محلول از اکسیژن، مواد غذایی و تمام چیزهایی که گیاه نیاز دارد غنی شده است و در یک سیستم بسته در جربان است تا مواد غذایی را به گیاه برساند.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید در کشت هیدروپونیک ریشههای گیاه در داخل یک لوله قرار میگیرد و از داخل لوله مواد غذایی در حالت محلول عبور میکند و گیاه را تغذیه میکند. البته کشت هیدروپونیک نیز مشکلاتی دارد که به نظر میرسد در آینده بسیار نزدیک حل شده و به صورت گسترده استفاده شود.
کشت ایروپونیک
کشت ایروپونیک کشتی است که در آن مواد غذایی و آب با اسپری شدن (به بیان ساده) به گیاه میرسند. فرض کنید شما یک گیاه دارید که در محیط گلخانهای است و این گیاه نه در خاک است و نه در آب و شما یک محلول از مواد غذایی و آب درست کردهاید و آن را مدام به گیاه اسپری میکنید تا گیاه بتواند از آن استفاده کند و رشد کند.
به طور مثال کشت ایروپونیک زعفران روشی است که اخیرا در ایران انجام میشود و شواهد نشان از کیفیت بالای زعفران زعفران کشت شده و کاهش هزینههای برداشت زعفران است.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید پیازهای زعفران در روی یک سبد چوبی هستند و هیچ آب و خاکی اطراف آن نیست. در این روش مواد غذایی و آب توسط یک دستگاه به نام مه پاش بر روی پیازها ریخته میشود و گیاه از آن تغذیه میکند. مه پاش مشابه همان دستگاهی هست که در سر در آب میوه بستنی فروشی ها در تابستان هست و آب در قطرات بسیار ریز را در محیط پخش میکند.