آموزش کشاورزی

بهترین کود برای درشت شدن و افزایش تناژ سیب زمینی

افزایش تناژ و درشت شدن سیب زمینی

یکی از راه‌های اصلی درشت شدن و افزایش تناژ سیب زمینی استفاده از کودهای کشاورزی است. البته بهتر است که شما پیش از شروع کاشت سیب زمینی اقداماتی همچون اصلاح خاک و تزریق کودهای پایه را انجام داده باشید. اما اگر در بازه‌ی زمان هستید که می‌خواهید با مدیریت و تقویت کودی اقدام به درشت کردن سیب زمینی کنید این مقاله برای شماست.

یادم هست هنگامی که در همدان اقدام به کشت سیب زمینی می‌کردیم گاهی پیش می‌آمد که غده‌ها بسیار ریز و ضعیف بودند و هنگام که بار را برای مرز مهران فرستادیم استقبال چندانی از آن نشد و بار برگشت خورد. گاهی قیمت سیب زمینی چنان افتی می‌کند که برای فروش بار باید سیب زمینی خوبی را تولید کنیم تا مشتری به خوبی محصول را ببرد و گرنه حتی‌ هزینه‌های کشت هم بر نخواهد گشت.

در زمان پر شدن غده‌ها و افزایش وزن آن‌ها باید موارد زیر را رعایت کنید:

۱. نیتروژن را حتما مصرف کنید اما خیلی کم

۲. برای تحریک ریشه ‌زایی از کودهای فسفر مانند مونو آمونیوم فسفات یا دی آمونیوم فسفات استفاده کنید

۳. برای درشت شدن غده از کود پتاسیم با حلالیت بالا مانند پتاسیم نیترات استفاده کنید

۴. در حین گلدهی کود گوگرد پودری را فراموش نکنید

۵. حتما به مقدار لازم از کودهای میکرو استفاده کنید

افزایش تناژ و درشت شدن سیب زمینی

 

در تصویر بالا مراحل رشد سیب زمینی را مشاهده می‌کنید. همان‌طور که می‌بینید در زمان رشد غذه و افزایش تناژ بهترین کود، کودهای پتاسیم هستند. البته لازم به ذکر است که باید از کودهای پتاسیم ستفاده کنید که بیشترین حلالیت را داشته باشند. در این مورد سولفات پتاسیم که یک کود معروف پتاس هست حلالیت پایین نسبی دارد که چندان مناسب افزایش تناژ سیب زمینی نیست.

 

بهترین کودها برای افزایش تناژ و درشت شدن سیب زمینی

فرض کنید شهریور است و دیرتر از همه اقدام به کشت سیب زمینی کرده‌اید و حالا با کاهش قیمت سیب زمینی باید محصول با تناژ بالا و کیفیت مناسب را روانه بازار کنید. در این هنگام بهتر است از کودهایی استفاده کنید که منجر به افزایش کیفیت و درشت شدن غده سیب زمینی شوند تا بتوانید محصول خود را به خوبی در بازار بفروشید، چرا که کشت محصول سیب زمینی معمولی کاری است که تمام کشاورزان انجام می‌دهند و شما باید متفاوت باشید.

 

افزایش تناژ و درشت شدن سیب زمینی

 

۱. پتاسیم نیترات برای سیب زمینی

یکی از بهترین کودها برای افزایش تناز و درشت شدن غده‌های سیب زمینی کود پتاسیم نیترات برای سیب زمینی است. پتاسیم نیترات با حلالیت بسیار بالا و دارا بودن درصد بسیار بالای پتاس می‌تواند بخش قابل توجهی از نیاز گیاه به پتاس را تامین کند و منجر به درشت شدن، افزایش تناژ و غده زایی شود.

غده‌زایی یکی از کارکردهای پتاسیم نیترات است چرا که با وجود دارا بودن ۱۳ درصد نیترات قابل جذب می‌تواند منجر به تحریم غده زایی در سیب زمینی شود و همزمان با تزریق پتاسیم می‌تواند همان‌ غده‌ها را درشت کند. جمع تمام این فعل و انفعالات می‌تواند منجر افزایش تناژ و کیفیت محصول شود.

۲. کود گوگرد

کود گوگرد یکی از عناصر مهم مورد نیاز سیب زمینی است، گوگرد از جهتی عملکرد ضد آفت دارد و می‌تواند سیب زمینی را در برابر آفات تابستانی حفظ کند و از جهت نقش بسیار مهمی در سوخت و ساز سلولی و ساخت اسیدهای آمینه و دیگر مواد سیب زمینی دارد.

برای استفاده از گوگرد بهتر است از گوگرد پودری میکرونیزه شده استفاده کنید تا حداکثر حلالیت و جذب را داشته باشد و منجر به آسیب به برگ‌ها و گیاهان نشود.

۳. کود میکرو

گیاه سیب زمینی علاوه بر عناصر اصلی و پر مصرف مانند پتاس و فسفر به عناصر ریز مغذی و کم مصرفی همچون آهن، مس، بر، منگنز و روی نیز نیاز دارد که خوشبختانه هم‌اکنون می‌توانید با خریداری کودهای میکرو تمام این عناصر را به مقدار کافی به گیاه برسانید و منجر به کمبود این مواد در گیاه نشوید.

دقت کنید که گاهی کمبودی یکی از این عناصر می‌تواند منجر به کاهش بازدهی قابل توجه در گیاه بشود. شما شاید می‌توانستید با مدیریت درست ۸۰ تن سیب زمینی در هکتار برداشت کنید ولی تنها به ۵۰ تن سیب زمینی آن هم با کیفیت درجه ۲ رسیده‌اید. این موضوع چندان بحرانی نخواهد بود تا وقتی که قیمت سیب زمینی بالا باشد.

حال فرض کنید که قیمت سیب زمینی کاهش پیدا کرده است و سیب زمینی درجه ۱ بیشترین خواهان را دارد. در این شرایط بهتر است که سیب زمینی تولید کنید که کیفیت مرغوبی دارد و حتی برای انبار داری و نگه‌داری طولانی مدت نیز مناسب است.

۴. هیومیک اسید

هیومیک اسید کود مناسب دیگری است که می‌توانید برای افزایش تناژ و کیفیت محصول خود استفاده کنید. همان‌طور که می‌دانید هیومیک اسید نقش به سزایی در بهبود ساختار خاک و افزایش جذب مواد غذایی به گیاه دارد. در زمانی که غده‌های سیب زمینی در حال درشت شدن و پر شدن هستند گیاه با تمام توان اقدام به جذب عناصر از خاک می‌کند.

در این زمان است که می‌توانیم با افزودن هیومیک اسید به خاک فرایند جذب را تسهیل کنیم و این تسهیل فرایند جذب خود منجر به افزایش تناژ و درشت شدن سیب زمینی می‌شود.

منابع

منبع ۱

منبع ۲

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *