آموزش کشاورزی

همه چیز در مورد محلول پاشی گندم با 7 کود اصلی

محلول پاشی گندم

محلول پاشی گندم یکی از راه‌های تقویت رشد و حفظ پایداری گندم می‌باشد. کارشناسان می‌گویند بهتر است کودهای فسفر، پتاسیم و کودهای مرغی مایع برای گندم و بخش قابل توجهی از کودهای ازته را در هنگام کشت و در پاییز همراه با بذر استفاده کنیم. حتما دستگاهی‌های بذرکار کودکار را دیده‌اید که کودها را همزمان با بذرها و در ۴ سانتی‌متر پایین‌تر از بذر به زمین تزریق می‌کند.

استفاده کود در هنگام کاشت گندم فواید بسیاری دارد و می‌تواند بذر گیاه را که در اثر باران های پاییزی به موجودی زنده تبدیل شده است را در سرمای زمستان حفظ کند و آن را آماده رشد بهاری کند. اما این طور نیست که بتوانیم تمام کودها را همان ابتدا مصرف کنیم به طور مثال نیمی از کودهای ازته باید بماند برای محلول‌پاشی در زمان اواخر مرحله سنبله در غلاف و قبلا از گل دهی در اوایل بهار استفاده شود.

این موضوع در مورد کودهای میکرو و پتاسیم نیز صادق است. در واقع پتاسیم نقش بسیار مهم در مقاومت گیاه به خشکی و بیماری‌های و افزایش کیفیت گیاه دارد و بهتر است نیمی از آن در حین کاشت و نیمی از آن به هنگام محلول‌پاشی استفاده شود. اما در مورد فسفر که پایه اصلی ریشه‌زایی در گندم است بهتر است همان ابتدا تمام کود را مصرف کنید.

 

محلول پاشی گندم

 

میزان مصرف کلی کود برای گندم

در این جا برای اینکه بتوانیم دید مشخصی از فرایند کوددهی گندم داشته باشیم بهتر است مقادیر کلی کوددهی گندم برای عموم زمین‌های گندم با برداشت حدود ۲ تن در هکتار را بررسی کنیم.

  • ۲۲۰ کیلوگرم کود ازت (اوره، نیترات آمونیوم، فسفات آمونیوم و سولفات آمونیوم)
  • ۲۴۰ کیلوگرم کود پتاسیم ( پتاسیم نیترات، پتاسیم سولفات )
  • ۱۶۵ کیلوگرم ( فسفات آمونیوم یا سوپر فسفات تریپل )

 

در بین کودهای ازته از لحاظ جذب بهتر و برگ سوختگی کمتر، اوره بهتر از فسفات آمونیوم و سولفات آمونیوم است و پیشنهاد ما استفاده از اوره است. البته پیشنهاد میکنیم در کنار اوره از پتاسیم نیترات استفاده کنید که نیتراته است و منبع بهتری برای نیتروژن است. به طور مثال اگر میخواهید از ۲۰۰ کیلو اوره استفاده کنید، ۱۲۰ کیلو اوره استفاده کنید و باقی آن را با محلول پاشی گندم پتاسیم نیترات استفاده کنید که هم پتاسیم زمین تامین شود و هم ازت به شکل نیترات و جذب سریع.

 

کود محلول پاشی گندم

مهم‌ترین دلیل محول پاشی گندم این است که کودهای همراه کاشت اغلب جذب گیاه نمی‌شوند و در واقع ریشه‌ای وجود ندارد که بخواهد ازت یا دیگر عناصر را جذب کند و کودها در حین بارش باران یا هر عامل دیگری از دسترس گیاه خارج می‌شوند و در واقع آب شویی می‌شوند.

پس ما اگر می‌خواهیم برداشت خوبی داشته باشیم بهتر است محلول پاشی گندم را انجام دهیم تا بازدهی کشت ما افزایش پیدا کند. در واقع در گذشته قیمت گندم بسیار پایین و ثابت بود، اما اکنون قیمت‌ها بسیار افزایش پیدا کرده و به نظر می‌رسد سیال‌تر از ثابت باشد.

موضوع گندم به قدری اهمیت دارد که در اوایل دولت دکتر پزشکیان، رهبر انقلاب با تقاضای ریاست جمهوری موافقت کردند و تمام مطالبات گندم‌کاران از طریق صندوق توسعه ملی پرداخت شد و این نشان از اهمیت کشاورزان و گندم کاران برای مسئولیت جمهوری اسلامی ایران است.

۱. محلول پاشی هیومیک اسید برای گندم

هیومیک اسید و فولویک اسید دو کود فوق‌العاده برای هر گیاهی هستند. این کودهای فوق‌العاده که پایه طبیعی دارند و ارگانیک محسوب می‌شوند می‌تواند تاثیر بسیار زیادی در بهبود خواص خاک و افزایش جذب مواد غذایی و رشد گیاه داشته باشند. محلول‌ پاشی هیومیک اسید برای گندم را می‌تواند با هیومیک اسید مایع یا پودری و در اوایل بهار انجام دهید.

 

اگر هیومیک پودری خواستید تهیه کنید نیازی نیست حتما آمریکایی بخرید کیلویی ۶۰۰ هزار تومان، هیومیک ایرانی درجه یک با همون کیفیت هست ۱۰۰ هزار تومان.

 

۲. محلول پاشی کود پتاس برای گندم

محلول‌ پاشی پتاسیم برای گندم هم همان در اوایل بهار و قبل از گل دهی و رشد کامل سنبله انجام می‌شود و تا هنگامی که گیاه سبز است ادامه دارد. بهترین کود پتاس برای گندم کود پتاسیم نیترات است که دارای ازت هم هست و حلالیت کامل دارد و در مقایسه با پتاسیم سولفات بسیار بهتر است.

می‌توانید از ۱۰۰ کیلو پتاسیم نیترات در هکتار در چند مرحله محلول پاشی گندم و ۱۰۰ کیلو پتاسیم نیترات در حین کاشت بذر استفاده کنید. این مقدار نیترات را که معادل ۸۰ کیلو اوره است را می‌توانید از مقدار اوره مصرف شده کم کنید. یعنی ۱۲۰ کیلو اوره استفاده کنید و ۲۰۰ کیلو پتاسیم نیترات.

 

محلول پاشی

تصویری از محلول پاشی یک زمین کشاورزی

 

۳. محلول پاشی کود اوره برای گندم

کود اوره یکی از بهترین کودهای برای محلول پاشی گندم در مقایسه با فسفات آمونیوم و سولفات آمونیوم است. این کود جذب بسیار بهتری دارد و گیاه را دچار برگ سوختگی نمی‌کند. همچنین این کود می‌تواند رشد گیاه بسیار افزایش دهد و منجر به افزایش دوره رشد و بار گندم شود.

این کود را در اولین روزهای بهار تا چند مرحله و قبل از خروج سنبله از غلاف استفاده کنید. البته در این جا می‌توانید از پتاسیم نیترات یا ترکیب پتاسیم نیترات و اوره نیز استفاده کنید که بسیار موثر است.

  • تامین مواد غذایی مورد نیاز گندم
  • افزایش سوخت و ساز و فتوسنتز در گیاه
  • افزایش مدت سبزینگی گیاه گندم
  • طولانی تر شدن دوره رشد گیاه

۴. محلول پاشی فسفر برای گندم

محلول‌پاشی فسفر چندان توجیهی برای گندم ندارد چرا که باید فسفر را که کود اصلی ریشه‌زایی است را در هنگام کشت اولیه گندم همراه با بذر استفاده کنیم. در واقع حدود ۱۸۰ کیلوگرم در هکتار به فسفر نیاز هست که اگر در ابتدا انجام نشود بهتر است در فرایندهای محلول‌پاشی به گیاه تزریق شود تا نیازهای اساسی گیاه مرتفع شود.

برای محلول‌ پاشی گندم با فسفر نیاز نیست همان ۱۸۰ کیلوگرم سوپرفسفات تریپل را استفاده کنید و یک کیسه ۵۰ کیلویی هم به نظر می‌رسد کافی باشد.

۵. محلول پاشی جلبک دریایی برای گندم

کودهای جلبک دریایی کودهایی هستند که دارای ترکیبات متعددی هستند و هم می‌تواند نقش کود میکرو را بازی کنند و هم دارای ترکیبات کود کامل هستند مانند NPK. در واقع اگر بخواهیم کودهای جلبک دریایی بهتر شرح دهیم می‌توانیم بگوییم یک مولتی‌ ویتامین گیاهی است که برای رشد و رویش گیاه بسیار موثر است.

جلبک‌ های دریای از جهتی شبیه به کودهای مرغی مایع هستند که باید مواد ریز مغذی غنی شده و بهبود داده شده‌اند.

۶. محلول پاشی اسید آمینه برای گندم

اسید آمینه یکی از محبوب‌ترین ومعروف‌ترین کودها در برنامه کودی هر گیاهی است و برای گندم نیز می‌توان از آن استفاده کرد. کود اسید آمینه می‌تواند گندم را در برابر شرایط سخت محیطی بیمه کند و منجر به افزایش رشد گیاه در شرایط خشکی می‌شود. همچنین این کود کیفیت و وزن هر صد دانه گندم را تا حد قابل توجهی افزایش می‌دهد.

۷. محلول پاشی سولفات آمونیوم برای گندم

یکی از راه‌های تامین ازت مورد نیاز مزرعه گندم استفاده از سولفات آمونیوم است. سولفات آمونیوم دارای ۲۱ درصد ازت آمونیاکی است که در برابر کودهای اوره و نیتراته ضعیف‌تر عمل می‌کند. در واقع می‌تواند گفت بهتر است از ترکیب پتاسیم نیترات و اوره استفاده کنید تا بازدهی بهتر، افزایش تناژ و جذب و کارایی بهتری حاصل شود.

در واقع سولفات آمونیوم در مقایسه با کودهای ازته دیگر چندان مزیتی برای رقابت با اوره ندارد و بهتر است از همان ترکیب بالا که عرض کردیم استفاده کنید.

 

محلول پاشی گندم

مطالعات انجام شده پیرامون تاثیرات محلول‌پاشی بر روی گندم

 

بهترین زمان محلول پاشی گندم

بهترین زمان محلول پاشی گندم در اوایل بهار و قبل از گلدهی و زمانی که سنبله هنوز در غلاف است می‌باشد و می‌تواند تا زمانی که گیاه سبز است ادامه پیدا کند.

نکات مهم محلول پاشی گندم

شما برای انجام محلول پاشی گندم وقت و هزینه بسیاری می‌کنید و بهتر است نکاتی را رعایت کنید تا بتوانید بازدهی بیشتری را از کشت گندم خود بگیرید.

  1. بهتر است محلول پاشی گندم صبح یا عصر انجام شود
  2. بهتر است دمای محیط حین محلول پاشی کمتر از ۲۹ درجه باشد
  3. بهتر است اگر امکانش هست پس از محلول پاشی گندم آبیاری انجام شود یا محلول پاشی پیش از احتمال باران انجام شود
  4. در حین محلول پاشی گندم باد شدیدی نداشته باشیم
  5. PH محلول را در حوالی ۶ تا ۸ نگه‌دارید
  6. محلول‌پاشی بهتر است در چندین نوبت انجام شود تا تمام عناصر متحرک و غیرمتحرک به گیاه برسند
  7. از سم پاش‌های جدید دارای پودرکننده یا همزن استفاده شود

 

 

کشتتان پر بار و دل هایتان شاد، به یاری حق.

 

منابع

منبع ۱

منبع ۲

منبع ۳

5/5 - (1 امتیاز)
author-avatar

درباره حامد امیرخانی

حامد امیرخانی دانش‌آموخته رشته علوم آزمایشگاهی می‌باشد. وی تجربیات بسیاری در زمینه کشاورزی، صنایع شیمیایی، بیوتکنولوژی و علوم مربوط به کسب و کار دارد. حامد امیرخانی مسئول تحقیق و توسعه و بازاریابی شرکت سرو شیمی می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *